1700-tal till Daniel

2010

Nå, då var det dags för ett riktigt stort projekt.
Daniel och jag är bjudna på bröllop i juni. Man får tydligen vara klädd i valfri epok! Någon nämnde 1700-tal… Så nu ska jag äntligen få sy en 1700-talsklänning!!! Och så klart en hel 1700-tals… (säger man kostym?) till Daniel. Det här blir det största projekt jag någonsin gett mig in på, tror jag.
Tänk positiva tankar! Bröllopet är på lördagen i v. 24.

Detta är skissen till Daniels kläder.

Vecka 4

Söndag

Köper alla tygerna! Mitt eviga tack, till den underbara kvinnan i tygaffären, för all hjälp!
Sicksackar och tvättar de två tyger som ska tvättas i förväg.
Rättar skjortmönstret efter de ändringar som uppstod på den första skjortan jag sydde till Daniel. Klipper ut tyget. Sicksackar alla delar och syr ihop fram- och bakstycken med oket. Syr stickningarna på oket för hand. Syr kragen och manschetter och hackar sömsmånerna. Syr alla rynktrådar i ärmarna och syr ärmsömmarna.

Vecka 5

Tisdag

Hinner inte jättemycket denna vecka då jag jobbar dubbla jobb för stunden. Men jag lyckas klippa ut och prova mönstret till Daniels väst. Märker ut de ändringar som behöver göras.

Onsdag

Klipper ut nya mönsterdelar till västen enligt de ändringar som gjordes igår.

Lördag

Har verkligen sett fram emot denna lördagen hela veckan för att jag tänker sitta och sy hela dagen. Det hela börjar med att jag sover över en timme, när klockan ringer.
Vänder krage och manschetter och börjar sy. Inser ganska snart att jag vänt manschetterna upp och ner.
Dilemma 1: Sömsmånerna är ju redan hackade och hörnen avklippta så det går inte att bara sprätta upp och vända på dem.
Resignerar inför faktum att jag tydligen inte tänkt mig för, och klipper ut nya manschetter. Syr och vänder de nya manschetterna, på rätt håll, och syr på den på ärmarna. Syr på ärmarna på skjortan. Syr på kragen. Provar.
Dilemma 2: Kragen ser inte rätt ut. Den har snudd på snibbar och det ska den absolut inte ha. Det är ju en ståndkrage, för milde himmel! Den ska vara rak i framkant.
Vinklar om framkanterna på kragen och nålar till alla stickningarna på krage och manschetter, som ska sys för hand, och provar igen. Det är bättre, men kragen känns ändå inte riktigt rätt. Det var helt klart inte rätt dag för det här. Ställer mig och gör våfflor i stället.

Söndag

Vaknar med den olycksbådande tanken att jag förmodligen vänt även krage upp och ned, och gjort den för stor. Det kan ju vara därför som den inte funkar.

”Det är något ruttet i staten….” kring kragen.

Jag vill helst inte veta, röjer köket istället. Tar en kopp kaffe. Med lite tur, så kanske kragen fixar sig själv om jag bara låter den vara ifred en stund. You think?

Vecka 7

Fredag

Så, ja. En flytt senare har jag slutligen tid att ta itu med det här igen. Klipper ut en ny krage och syr och vänder den. Syr på kragen och syr stickningen för hand. Stickar den ena manschetten också, sen börjar ögonen gå i kors. Nog för idag.

Lördag

Stickar den sista manschetten och börjar sy knappar och träns.

Söndag

Daniel fållar själv medan jag syr klart knapparna och tränsen. Nu är, såklart, ca hälften av tränsen snudd på för trånga och den andra hälften för stora… Det har gått troll i den här skjortan. Jag hoppas bara att trollen går sin väg snart så att inte alla plaggen blir så här tjuriga att sy.

Vecka 8

Onsdag

Brudgummen ringer och frågar om jag kan sy lite till honom också. ”Det är mycket nu…” Men vart ska sleven vara, om inte i grytan?
Ja, va´ fasen, varför inte?

Torsdag

Klipper bort de träns som är för stora och syr nya.
Klart!!!!
Klipper bort de träns som är för stora och syr nya. Klart!!!

Vecka 9

Torsdag

Ritar och klipper ut byxmönster till Daniel.

Lördag

Klipper ut en lakansprov av byxorna.
Dilemma 3: Glappkontakt i symaskin… Får till sist den att funka men vi får väl se hur länge den hänger med nu. Syr ihop proven. Provar. Väldigt säckiga byxor, må jag säga… Inser att linningen, som inte är liksidig, nog är på fel håll. (Det är inte alldeles solklart i beskrivningen.) Vänder på linningen och provar igen. Det blir bättre men inte mycket. Nålar in allt som vi anser inte behövs och, vips, har vi en tajt bralla som är mycket mer som det vi tänkt oss när vi planerade det här äventyret. Snyggar till alla ändringarna och provar igen, för säkerhets skull. Som en handske!

Mönstret före…

och efter.

Så här mycket överflöd tar vi bort.

Efter en liten omprioritering bland de redan inköpta tygerna beslutar sig Daniel för att byta tyg i byxorna. I stället för det gula tyget som var tänkt, kommer vi nu att använda det ljusgrå ”fuskmocka” som var tänkt att bli ett gehäng till hans värja. Till detta ska detaljerna göras av samma mörkgrå tyg som ska vara i rocken. Vi räknar och klurar lite på det och kommer fram till att tygerna fortfarande borde räcka ändå. För över alla ändringar till mönstret och så är det dags för det egentliga tyget. Nu, mina damer och herrar. Nu är det på riktigt…!
Klipper tyget. Sicksackar delarna. Syr på fickpåsarnas delar på sina respektive sidsömmar. Vändsyr de bitarna som ska sitta bakom luckan framtill och börjar sy på dem på det ena framstycket. Syr på den remsa som ska täcka sprundet till luckan framtill.

Söndag

Syr till delen, bakom luckan och remsan, på insidan av luckan för hand. Syr på de sista delarna till luckan på det andra framstycket och syr till dem för hand. Syr ihop fickpåsarna och sidsömmarna på byxbenen. Syr ihop grensömmen.
(Parentest dilemma 1: Tappar den förbenade kameran i golvet så nu funkar inte den längre, på ett tag. Ni får helt enkel föreställa er resten tills vidare.)
Provar som hastigast på Daniel. Det verka funka. Nålar på linningen och provar in den, typ, tusen gånger innan vi är nöjda, men till slut blir det bra. Klipper bort det som blivit överflödigt efter alla provningar. Syr på linningen på rätsidan och syr till den för hand på insidan. Beslutar gemensamt att stjäla knappar från en av mina gamla, slitna kappor och några från den första skjortan jag sydde till Daniel.

Vecka 10

Onsdag

Syr knapphål och syr på knappar i linningen och till fickorna och luckan. Slår i öljetterna baktill i linningen.

Lördag

Får en ny symaskin i födelsedagspresent av hela familjen!

Vecka 11

Måndag

Syr i de remsor som ska förstärka knapphålen, i bensprunden, och remsorna som knapparna ska sitta på. Provar in vart de tvärgående remsorna skall sitta, som avslutar nederkanten på benen.

Torsdag

Syr på nederkanterna mot rätsidan och syr till dem för hand på avigsidan. Syr alla knapphålen i sprunden medan Daniel flyttar knapparna, till luckan, som satt lite för långt in och behövdes flyttas ut.

Fredag

Daniel syr i alla knapparna i benen. Så när jag kommer hem från jobbet är byxorna klara!

Efter kvällsmaten är det dags igen. Klipper ut en prov av västen. Nålar ihop den och provar. Tar in den en hel del, justerar en liten grej på axeln och sänker bandet i ryggen. Klipper ut de riktiga tygerna. Sicksackar. Klipper alla stämhack och gör alla markeringar som behövs för insnitt och detaljer. Pressar på mellanlägg på alla detaljer och vändsyr dem och pressar dem. Syr insnitten på alla bakstyckena. Syr ihop ryggstyckenas mitt-bak-sömmar och nålar på foderframstyckena på foderryggen. Provar och gör några små justeringar. Pressar på mellanlägg, på avigsidan av tygframstyckena, där fickorna skall sitta. Syr på passpoaler och ficklock på rätsidan av framstyckena.

Lördag

Klipper ut fickpåsarna. Klipper upp öppningarna och vänder allting. Syr fast passpoalerna mot framstycket och syr ihop fickpåsarna och pressar. Syr ihop ryggarna med sina respektive framstycken men lämnar axlarna osydda. Syr och vänder fodret mot yttertyget och hackar och pressar alla sömsmåner. Syr ihop ytteraxlarna och en foderaxel från avigan och vänder rätt allting genom den sista öppningen i den osydda foderaxeln. Syr till den sista axeln för hand. Efter det syr jag en stickning för hand längs halsen och framkanterna. Mäter ut vart knapphålen ska sitta och syr dem. Syr på knapparna. Provar. Sitter som en smäck!

Vecka 12

Torsdag

Flyttar upp banden i ryggen på västen eftersom vi enas om att de sitter för långt ner, trots allt. Kortar av en bit av banden, då de även är lite för långa. Syr i två knapphål i det ena bandet och två knappar på det andra. Nu är den klar!!!

Lördag

Börjar morgonen med en tur till Söderköping för att köpa tyg till min undersärk. Lyckligtvis hittar vi samma tyg, som det vi använde till Daniels skjorta, och det är så fint. Hittar även ett nytt fuskmocka till Daniels bälte och gehäng åt hans värja.
Kollar bilder på nätet för att se hur ett gehäng ska se ut och klipper och klistrar i papper tills vi får fram en modell som Daniel vill ha. Klipper ut tyget och syr och vänder delarna till gehänget. Klipper en lång remsa som jag börjar klä in ett gammalt bälte i, medan Daniel syr ihop delarna till gehänget. Daniel gör ett värjband med guldtofs.

Vecka 13

Fredag

Börjar konstruera mönstret till Daniels rock.

Lördag

Syr klart bältet.

Nu blir det spännande, må jag säga. Daniel har sett fram emot det här.
Det som startade hela den här idén med 1700-talskläder till det här bröllopet är att Daniel är oerhört intresserad av karolinerna. Helst vill han ha en riktig replika av en karolineruniform, men efter lite kompromissande ändrade vi färgskalan något lite. Nu ska vi slutligen börja på hans 1700-talsrock. Den är inspirerad av en bild av en karolinerrock som Daniel hittat på nätet.
Det är påskhelg och vi syr som galningar här. Hela lägenheten är som ett enda stort syrum. Köksbordet får vara tillskärarbord. Det ligger mönster och tyger överallt och på matsalsbordet står både den nya och den gamla symaskinen uppställda och i tjänst, med glappkontakt och allt. Det hänger halvfärdiga och färdiga plagg på galgar i dörrhålen och på provdockan hänger mina falska höfter och lyser rosa mitt i alltihop. Det här är hur kul som helst!

Vecka 14

Fredag

Konstruerar mönster till rocken. Daniel konstruerat till och med ärmen nästan helt själv. Inte illa, med tanke på att vi använder samma mönsterbeskrivning som jag använt de tidigare gångerna som jag sytt sådana rockar. Den beskrivningen som är på tyska. Vi kan inte tyska… Men det går ändå, som det brukar, ganska bra.
Klipper ut en provärm i lakansväv och nålar ihop den. Det liknar ingenting. Ger upp för ikväll.

Lördag

Skippar lakansärmen och klipper ut en hel provrock i ett mörkblått och rutigt kilttyg som vi hade liggande. Med lite vägledning sicksackar och syr Daniel ihop provrocken medan jag syr på ett annat projekt. Så här borde vi jobba oftare, det spar massor med tid. Provar rocken. Tar in lite i sidsömmarna, ringar ur ärmhålen, sänker ärmkullen något och justerar vart ärmkullen ska sitta på axlarna. I övrigt sitter den jättebra och någon är fullkomligt överlycklig. Och detta är bara proven, men den har nu blivit upphöjd till att vara en blivande rökrock och jag har en känsla av att den kommer att synas en hel del här hemma i framtiden. Konstruerar och klipper ut ficklock, manschetter och krage.

Söndag

Daniel syr och vänder ficklock, manschetter och krage. Syr på manschetterna och jag syr till dem på insidan för hand. Vi syr i knappar i en manschett vardera. Daniel syr på kragen och syr till den på insidan för hand. Jag mäter ut alla knapphål och vi turas om att sy dem. Som knappar använder vi 17 stycken vita kockrocksknappar som vi målat med kopparnagellack. Därför måste det vara knapphål på båda framstyckena och så trär man knappen genom båda knapphålen. Jag mäter upp fållen, klipper bort överflödet och syr den. Fickorna hinner vi inte ikväll. Men Daniel är glad ändå.

Första provningen med värja.

Vecka 15

Onsdag

Köper mer tråd och mer grå duchesse. Det var ju någon som blev lite avundsjuk på det där tyget och också vill ha lite. Så nu ska vi även försöka sy Karl XII:s cape/mantel/vapenrock, eller var det nu kallas.

Torsdag

Köper mer tråd, en bit vitt tyg till Daniels halsduk/kravatt och mer av det gula tyget, som jag har i kjolen, till Daniels cape. Väl hemma igen spårar vi ur lite och börjar klura på hur man kan göra en trekantshatt själv.

Fredag

Daniel experimenterar fram grunden till sin tricorne medan jag är på jobb. Sedan håller vi på hela kvällen och halva natten med att förfina den.

Lördag

Syr vidare på Daniels hatt. 00.15: Nu är den klar!! Godnatt!

Vecka 16

Tisdag

Daniel börjar sy och brodera sin halsduk/kravatt.

Vecka 17

Måndag

Vi gör ett par sista ändringar på mönstret till Daniels rock, sen är det dags. Jag klipper tyg och foder medan Daniel sicksackar delarna efter hand.

Tisdag

Köper mer belägg.

Onsdag

Klipper ut det vita bomullstyg som ska användas som förstärkning i framstycken och detaljer. Pressar på belägg på det vita tygdelarna. Syr på kilarna på foderframstyckena. Syr ihop sid- och axelsömmar i fodret. Syr ihop foderärmarna.

Torsdag

Syr ihop tygryggen. Syr och vänder krage och ficklock. Klipper ner sömsmånerna och pressar.

Syr ihop tygärmarna tillsammans med förstärkningen av bomullstyg. Pressar alla ärmsömmar. Syr och vänder ärmarna mot foderärmarna och pressar sömmarna.

Fredag

Broderar ficklock.

Lördag

Syr fickor.

Söndag

Syr på kragen och broderar den.

Syr knapphål och syr på knappar fram och syr på knappar till fickorna.

Under tiden sprättar Daniel upp den yttersta sömmen på sitt hattbrätte. Han tar ut den gamla ståltråden, som vi sytt fast där, och byter den mot en betydligt starkare, eftersom den gamla var för klen. Sedan syr han ihop kanten igen för hand.

Vecka 18

Måndag

Broderar uppviket på ärmarna.

Nålar i ärmarna och provar. Syr i ärmarna och syr ihop ärmfodret för hand.

Under tiden färdigställer Daniel sin hatt med lite dekorationer.

Fredag

Mäter upp fållen och klipper bort överflödigt tyg och börjar sy den för hand.

Lördag

Syr klart fållen. Mäter ut vart knappar och knapphål ska sitta på skörten bak.

Söndag

Syr knappar och knapphål på skörten bak. Syr även ett extra knapphål längst ner på vardera skört. Syr på en knapp längst ner, på insidorna av knäppningen fram. Dessa ska sedan kunna knäppas över sidorna så som man gjorde på karolineruniformerna.
Nu, mina damer och herrar, är han klar; vår 1700-talsman.
Får jag lov att presentera; Daniel!

Summering: 3 Dilemman (och 1 parentest dilemma). Inte så farligt, egentligen.