Promenad i sepiaton, del 1

2022

Nu ska det verkligen bli av. Skatteåterbäringen har kommit och Påskhelgen står för dörren!
Jag ska få köpa tyg!!
Detta må låta ytligt men nu har jag verkligen kämpat ett tag med att försöka göra det mesta av vad jag haft hemma, men till slut blir det svårt.
Nu ska jag äntligen få unna mig att helt fritt välja färger och material och framförallt, hur mycket jag behöver av vardera OCH med matchande tråd!!

Vecka 15

Onsdag

Tjuvstartar lite med mönstret till västen som jag hittade i denna bok.

Just denna gång så orkar jag bara inte försöka förstå instruktionerna för hur man konstruerar detta från grunden och eftersom proportionerna ser hyfsat skapliga ut så chansar jag på att helt fräckt kopiera upp västmönstret till ca min storlek istället och sen modifiera sidsömmarna och insnitten efter min midjevidd och bystvidd.

Torsdag

Åker till tygaffären och fyndar massor!
Det finns inte mycket som slår euforin av att släppas lös i en tygaffär!

Ägnar resten av kvällen åt att sicksacka kanterna på mina tyger och sedan förtvätta samtliga tyger.

Jag fick tyvärr inte tag på riktigt allt jag behövde i den lokala tygaffären så hästhårscanvas beställer jag från The Historical Fabric Store på nätet.
Jag har aldrig använd hästhårscanvas förut så jag valde den lättare av de två som de hade och hoppas att jag inte gjort bort mig nu.

Fredag – Långfredag

Jag vaknar tidigt och börjar dagen direkt med att skala upp två jackmönster ur den här boken.

Som vanligt har jag bra hjälp av Freja.

När jackan är klar skalar jag upp mönstret till den röda kjolen.

När alla mönster är klara så är det dags att börjar göra prover på dem. Jag börjar med västen. Först nålar jag bara ihop den för en första provning för att få en uppfattning om hur mycket som måste ändras. Faktum är att den sitter riktigt bra och det behövs nästan bara lite mindre trixande med den lilla lösa kragdelen, sen är den klar att sy ihop och prova ordentligt.

Jag är inte helt säker på hur jag ska bli av med dessa veck i ryggen men jag tänker att jag är nära nog, mönstermässigt, att jag kan färdigställa mönsterdelarna nu. Detta provtyg är ju gammalt lakan så det är ju tunt. Resten får jag ta ställning till när jag ser hur det riktiga tyget beter sig.

Jag syr även en hel prov av det nya kjolmönstret för att verkligen känna efter ordentligt på hur det blir. Delarna i den här kjolen är rakare så den drar mindre tyg och fållen blir inte lika vid som i mitt tidigare kjolmönster. Men den sitter bra och ger helt rätt form så jag är nöjd!
Jag testar olika sätt att lägga vecken bak och till slut bestämmer jag att det nog kommer att räcka med hälften av vecken bara.

Lördag – Påskafton

Vaknar tidigt igen och börjar dagen med att färdigställa kjolmönstret.

Efter det gör jag en prov på jackan. För att inte slösa för mycket på mitt provtyg så klipper jag ju såklart ut jackproven ur den nu itusprättade kjolproven.

Jag får trixa en del med kragen för jag vill inte alls ha den så stor som det var på det ursprungliga mönstret. Sen tycker jag att ärmen vrider sig lite runt underarmen så jag vinklar om sömmarna från armbågen och ner till handleden. Jag får även ta in förhållandevis mycket kring livet för att få den att sitta snyggare. Men jag gör avsiktligt inte jackan för tajt eftersom den ska ju passa utanpå blus och väst så resten får jag prova in i den riktiga jackan. Till slut är jag nöjd nog att gå vidare och färdigställa mönstret.

Nu är jag, på det hela taget, nöjd nog med mina nya mönster.
Jag ställer mig och pressar mina 7meter brunt linnetyg som jag ska använda till min nya promenaddräkt.

Till slut kan jag klippa ut alla delar till jacka, väst, kjol och kjolfåll och fickor OCH få drygt en meter tyg över!!!

Söndag – Påskdagen

Vaknar tidigt igen och börjar direkt på kjolen. Som vanligt tar jag fickorna först.

Jag syr ihop hela sömmen i de delade fickpåsarna denna gången för att få en bra press på sömmen. Men för att det ska vara lättare att öppna upp öppningarna efteråt så syr jag med större stygnlängd de bitarna som sen ska öppnas.

Eftersom jag har stadkanter på båda dessa sömmarna denna gång så bryr jag mig faktiskt inte om att fälla dessa sömmarna utan de får vara som de är.

Jag syr fickpåsarna med vändsdöm.

När jag sytt den första sömmen klipper jag ner sömsmånerna.

Vänder fickorna ut och in och pressar dem och syr sen den andra sömmen som då innesluter sömsmånen.

Sedan syr jag ihop framstyckena med sidstyckena och här syr jag också biten vid öppningarna med längre stygn för att lättare kunna sprätta upp öppningen sen.

Denna gång lägger jag inte tid på att varken nåla eller tråckla ner sömsmånerna utan jag pressar ner dem enbart och sen syr jag dem för hand.

Så jag slår mig ner här ett tag, i min handarbetsfåtölj med en kopp kaffe.
Ja, det här kan vi nu, eller hur?

När båda sömmarna är fällda så sprättar jag upp öppningarna.

Med lite hjälp av Frans, såklart.

Jag nålar på fickpåsarna en bit innanför kanten på kjolens ficköppning och syr till dem för hand.

När fickorna är på plats så syr jag ihop framstycket med bakstycket och sen fäller jag de sömsmånerna också.

När det är klart sätter jag i plaketterna i öppningen till det som ska bli knäppningen i kjolen. Jag gör en enkel till den överliggande sidan och en dubbel till den underliggande sidan.

Jag viker in så att inga råa kanter syns och stänger igen allting för hand.

Vecka 16

Måndag – Annandag Påsk

Vaknar tidigt igen och tänker att nu är jag nära. Den kan bli klar idag och då kan jag ha min nya kjol på mig på jobbet imorgon!

Så efter att jag trixat med veckan bak några omgångar och provat att det verkar bli bra så syr jag fast linningen.
Sen syr jag också fast några öglor. 2st små mitt fram och mitt bak som man kan trä över kroken på kjolgalgen så hjälper de till att hålla upp tyngden av kjolen när nyporna i galgen inte riktigt grejar det.
De långa öglorna på båda sidor om öppningen är egentligen mer av en prototyp på en lösning för själv kunna få lite extra dragkraft att knäppa ihop linningen med när den är lite tajt.
(Detta är egentligen inget problem i den här kjolen för den sitter inte så hårt men jag ville testa idén. Jag kan behöva den lösningen i min gula yllekjol nämligen för den linningen sitter tajt och jag har lite svårt att få tillräcklig kraft i händerna att dra ihop den samtidigt som jag lyckas se och kroka ihop hakarna som den knäpps med.)

När jag är nöjd med hur linningen sitter klipper jag rent sömsmånen och fäller in sömsmånen in i linningen, den här gången.
Jag har testat det här med att låta kjolens söm hänga ner istället för att stänga in den i linningen. Men jag gillar inte att ha den sömsmånen sladdrande under linningen när jag lägger så mycket krut på att fälla in alla andra sömmar. Och jag har hittills inte egentligen upplevt att det avhjälper tyngden bak tillräckligt mycket för att motivera det. Alltså syr jag nu ner linningen över kjolsömmen, för hand.

När linningen är klar sätter jag i 4st hakor och hyskor i linningen och sedan sätter jag 6st tryckknappar på plaketterna.

Jag får hjälp av maken att mäta upp fållen.

Jag klipper bort det överflödiga tyget från fållen på kjolen. Efter det passar jag ihop delarna till fållinfodringen och syr ihop dem och fäller sömmarna på den, förvisso på maskin för nu börjar klocka ticka på och jag ville ju bli klar idag!

Jag syr på fållinfodringen och stickar ner sömsmånen och vänder upp infodringen mot insidan av kjolen, viker in ovankanten och syr till den för hand.

Den ser kanske inte så märkvärdig ut på dockan men jag tycker den sitter jättebra på mig och jag är SÅÅÅÅ nöjd med denna kjol!!!