Promenad i färg, del 1

2021

En av ledstjärnorna i hela det här nya har varit målet att uppnå en promenaddräkt. Lite i stil med den här tex. Eller ännu hellre lite som en tredelad kostym, fast med kjol. Man måste ju inte ha en väst, men det vore ju rätt coolt.
Nu ska jag till slut få testa att göra en promenaddräkt!

Men pga pengar, ni vet, så kan jag inte ge mig ut och shoppa det perfekta tyget. Jag får, igen, ta vad som finns hemma och vad som det finns tillräckligt av, vilket begränsar möjligheterna betydligt.
Efter att ha mätt de tyger som finns hemma och samtidigt försökt ta fiberinnehåll och färg i beaktan så har jag till slut gjort mitt val.

Det är lite klatschigare färg än jag själv skulle köpt, men det funkar inom mitt föredragna färgspektra trots allt, så här gäller det att anpassa sig när man fått ärva tyger. Making it work, people! 

Alltså blir det ett ceriserosa linnetyg fodrat med ett turkos bomullstyg.
Det turkos köpte jag för ett tag sedan när jag hade en enorm fascination för Ankaratyger, och jag hittade detta på Ohlssons Tyger och tänkte nog sy sommarshorts eller en vanlig kjol av det. Sen glömdes det bort.
Det är ett tunt men stadigt tyg så det passar perfekt till foder i fållen etc. Och när jag nu gör något riktigt färgsprakande kan jag lika bra köra fullt ut, eller hur?

Vecka 21

Fredag

Klipper ut tyg till kjolen. Det är samma mönster som till mina andra Walking skirts – promenadkjolar – därav namnet ju. Men tyget räcker inte till full vidd i kjolen så jag får anpassa bakstycket efter hur mycket tyg som kjolen får lov att dra. Det ska ju även räcka till en jacka också senare.

Lördag

Jag börjar som vanligt med att skarva de delar som behöver skarvas och fäller sömsmånerna för hand.

Som vanligt får jag en flygande start med fri väg och massor av pepp från Frans och Freja. Skönt att ha er ombord, hörni!

Sedan börjar jag på fickpåsarna.
Jag tycker att det funkar enklast att dela den ena fickpåsedelen så att jag kan ta hand om alla sömsmåner efterhand som jag syr. Ja, det blir några sömmar extra men jag håller ingen överflödig prestige i att minimera antalet sömmar bara för att alla fickdelarna ska vara hela. Dessutom kan det underlätta i hur jag kan klippa ut delarna på tyget beroende på hur snålt med tyg jag har.

Alltså syr jag först vardera halva fickdel mot sina respektive delar av framstyckena i kjolen.

Sen syr jag ihop fickpåsens söm över och under öppningen. (På exakt samma sätt som jag gjorde i min andra Walking skirt.)

Efter det kan jag fälla sömsmånerna för hand.

Söndag

Efter att den första halvan av fickpåsen är klar kan jag börja sy sömmarna, över och under ficköppningen, i framstyckena och fälla sömsmånerna för hand.

Vecka 22

Tisdag

Fäller klart de sista sömmarna i framstyckena.

Onsdag

Vändsyr fickpåsarna och fäster dem mot linningen med en bit bomullsband som kommer att ta den huvudsakliga tyngden av fickan.

Efter det syr jag ihop mitt bak med sidorna bak och syr på plaketterna i öppningen.

Vecka 24

Måndag

Färdigställer plaketterna mitt bak och börjar fälla resterande sömsmåner för hand.

Onsdag

Nu ska jag prova någonting nytt som jag inte fick lära mig i skolan men jag har hittat beskrivningen i den här boken: Authentic Victorian Dressmaking Techniques, sid 96-97.

Det finns några olika modeller och jag testar den jag tror blir finast.
Jag gör några test på en provbit först och jag kan säga att det är svårare än man tror att få dem jämna och raka trots att man ritar jättetydliga linjer och fast att man tycker att man följer dem.

Syr till slut de riktiga stopparna på mina fickor i kjolen.
De är inte perfekta men jag är ändå rätt nöjd.

Torsdag

Syr ihop framstyckena med bakstyckena och fäller sömsmånerna för hand.

Lördag

Jag klipper ut och skarvar ihop två remsor av fodret och pressar till en linning.

Syr på linningen genom att kastsy fast den för hand.

Eftersom mitt bak-styckena bara är en stor kil, i det här fallet, blir det lite tjockt med alla sömmar som möts mitt bak. Man kanske, fortsättningsvis, skulle sätta öppningen i sidsömmen bak istället de gånger som det blir så här?

Söndag

Eftersom jag inte är helt nöjd ännu med de dynor jag sytt hittills, dels pga formen de ger eller inte ger och dels pga att de värmer ju rätt mycket. Så testar jag nu ytterligare en modell.
Istället för att gå fram över höfterna så ligger den här bara över baken och är betydligt kortare. Totalt är den ungefär en fjärdedel så stor som den mindre av mina tidigare dynor.

Jag syr ihop delarna och börjar experimentera med hur mycket stoppning som ska vara i.

När jag tycker att stoppningen verkar bra så lägger jag till några ventilationshål.

Efter några provningar fram och tillbaka så modifierar jag tjockleken med ytterligare några fler hål.

Här är resultatet utan och med den nya dynan.
(Den ska ligga lite lägre på baken helst, men ni fattar.)

Nu kan jag till slut mäta upp fållen.
Provar upp fållen och klipper rent.

Skarvar ihop delarna till foderbården. Det räcker inte riktigt mitt bak så jag får lägga till en liten bit till. Jag tycker den blir så liten och söt så jag syr den helt för hand.

Vecka 25

Tisdag

Provar in foderbården så att den passar mot fållen och syr fast den för hand.

Fredag

Jag kantstickar ner foderbården för hand så att den ska ligga på plats.

Så här mycket blir det kvar av den lilla skarvlappen mitt bak, i slutändan.
Känns ju sjukt värt!

Till slut syr jag till foderbårdens ovankant mot yttertyget för hand.

Nu är den klar!