Brudgummen

2010-2011

Då var det plötsligt dags att gå på bröllop igen.
Men den här gången är det vårt eget!!!
Nu börjar ett riktigt äventyr! Den stora dagen är 19 maj 2012, men för säkerhets skull så börjar jag så sakteliga redan nu. Det ska bli 1700-tal igen och vi ska faktiskt återanvända Daniels byxor och min kjol från det förra 1700-talsprojektet.

Vecka 44, 2010

Fredag

Börjar dagen med att inventera vad jag redan har hemma och därför inte behöver köpa. Mot Söderköping! 2 timmar senare kommer vi hem med vår fångst. Tillsammans med det som redan fanns hemma lyder domen:

Lördag

Vaknar på tok för tidigt för att kunna diskutera syende med sambon. (Läs: sambon sover fortfarande.) Men jag förmodar att det är bästa att göra de olika delarna i den ordning som de ska sitta på. Alltså: Skjortan! Frågan är ju så om vi ska göra den enligt ett mönster som vi redan har, eller göra ett nytt? Jag får helt enkelt ge mig till tåls tills sambon behagar vakna. 

Så, då är morgonen avklarad och vi har kommit fram till vad som ska göras. Börjar med att göra ett mönster efter Daniels favoritskjorta. Klipper ut tyget och sicksackar alla delar.

Syr och vänder oket med bakstycket och stickar det för hand. Syr ihop framstyckena med varandra och lämnar ett sprund öppet i halsen. Kantar den ena sidan och kortsidorna av en lång tygremsa och syr två rynktrådar på den andra sidan. Rynkar på remsan i halssprundet och syr in sömsmånen. Syr och vänder krage och manschetter. Syr på framstycket mot oket och stickar för hand. Syr på kragen och stickar den för hand. Oj, det ser inte mycket ut i text, men det var 8 timmar av min dag.

Vecka 45

Lördag

Klipper upp sprunden i ärmarna. Syr på sprundremsorna och syr ihop ärmarna. Rynkar på ärmarna på manschetterna och stickar till utsidorna av manschetterna för hand. Pressar alltihop och pressar vecket på manschetterna, som skall vara vikta för att sen knäppas med manschettknappar. Märker ut var de fyra knapphålen i manschetterna ska sitta och syr dem. Syr sidsömmarna på skjortan och syr sedan i ärmarna och stickar ärmsömmarna för hand. Fållar skjortan för hand. Syr på silvergrå knytband på två ställen i halssprundet. Så, då var en klar.

Då är det bara fyra stycken kvar.

Vecka 46

Söndag

Blir, uppåt dagen, för rastlös för att inte göra något produktivt. Efter lite dividerande om detaljerna plockar jag fram mönster och tyg till Daniels rock. Klipper ut och sicksackar alla delarna.

Klipper ut mellanlägg och pressar på det på krage, passpoaler och ficklock.
Efter ytterligare en kort funderare, angående dekorationer, sätter jag mig med nål och silvertråd och börjar brodera längs det befintliga mönstret på kragens ytterdel.

Vecka 47

Tisdag

Broderar klart kragen. Syr och vänder den. Börjar brodera det ena ficklocket.

Onsdag

Broderar klart ficklocket.

Lördag

Broderar det andra ficklocket.

Vecka 48

Söndag

Syr och vänder ficklocken och pressar dem. Nålar ihop fram- och bakstycken så att vi kan prova in vart fickorna ska sitta. Syr fickorna. (Det låter så enkelt när man bara säger det så där, men det är lite mer komplicerat i verkligheten och tar definitivt mycket mer tid…) Passpoalfickor är inte min favoritdetalj men, nu är de klara.

Vecka 49

Söndag

Nålar ihop fram- och bakstycken så att vi kan prova rocken på Daniel. Vi enas om att sätta kilarna en aning högre upp. Nålar om dem och provar igen. Rocken ser bra ut så jag syr ihop den.
Nålar ihop ärmarna och nålar i den ena i rocken och provar. Ändrar och provar, ändrar och provar, ändrar och provar igen… Ärmen smalnas in, ärmkullen formas om en gnutta och ärmhålet en aning mer. Syr ärmarna och dubblar alla markeringar på ärmkullarna och ärmhålen.

Vecka 50

Lördag

Provar på Daniel igen och riktar in ärmarna så att de sitter snyggt. Nålar om ärmarna inifrån och provar igen, för att kolla att det verkligen är rätt nu. Syr ärmsömmarna och provar igen. Bättre än så här blir det inte.

Putsar sömsmånerna och snyggar till på insidan. Pressar av sömmarna i ärmarna och ryggen, så allting ligger åt rätt håll. Syr och vänder infodringarna med framstyckena. Sen kan vi inte göra mer idag, för nu behöver vi skaffa lite mer material innan vi kan fortsätta.

Söndag

Efter en dag med mycket julförberedelser sätter vi oss, i kvällningen, och tittar på hur Daniel vill att broderierna, på själva rocken, ska se ut. Jag visar hur jag gör, sen sätter vi oss, på vars sin sida om bordet, med rocken mellan oss och sätter igång. Drygt två timmar senare får det räcka för idag.

Vecka 52

Söndag

Klär in sömsmånerna i rocken med blanka snedremsor. Det ser lite snyggare ut då, eftersom rocken inte ska fodras.

Ägnar resten av dagen åt att brodera på rocken.

Vecka 3-5, 2011

Broderar.

Vecka 6

Broderat klart framstyckena på rocken. Sammanlagt, hittills, har alla broderierna tagit drygt 28 timmar att sy. Nu är det bara manschetterna kvar att brodera.

Söndag

Klär in de sista sömsmånerna, förutom ärmhålen, med snedremsor.

Provar och ringar om halsen en aning. Kortar kragen då den blev lite för lång, klipper och hackar sömsmånerna och vänder och pressar den. Syr på kragen och syr in den mittersta delen av sömsmånen med smedremsa. Efter det syr jag och vänder infodringarna med kragen. Nålar till hur infodringarna ska sitta mot axelsömmar och ärmhål och provar igen. Perfekt!

Syr fast ficklockens kortsidor, mot framstyckena, för hand.

Vecka 7

Måndag

Syr fast infodringarna mot axelsömmarna för hand.

Tisdag

Klipper bort överflödigt tyg från infodringarna, längs ärmhålet, och klär in ärmhålets sömsmån med snedremsa.

Vecka 8

Börjar brodera på manschetterna.

Vecka 9, 12, 14, 17

Broderar manschetter.

Vecka 18

Lördag

Broderar manschetter.

Söndag

Trumvirvel tack: Broderar klart den sista delen till manschetterna! Och med det så är alla broderierna klara!!! Sammanlagt har alla broderierna tagit 56 timmar och 20 minuter. Därmed tror jag att Daniels rock vinner tävlingen om mest tidsödande delmoment i det här projektet. 

Dilemma 1: När vi provar både skjorta och rock samtidigt märker Daniel att silvertrådarna i skjorttyget rivs ganska mycket.

Det är ju inte bra. Tillsammans konstaterar vi även att skjortan är väldigt genomskinlig. Det här kommer ju inte att funka. Hur löser vi det här? Fodra skjortan? Ha något tunt och enkelt under? Sy en ny i ett bättre tyg? Suck… Jag som tänkt sy en undersärk till mig själv i samma tyg. Inte tilltalande längre.

Vecka 45

Lördag

Oj, då. Nu är det redan ett år sedan jag började med detta och det har inte hänt mer!? Skärpning!

(Har förvisso haft en fullspäckad sommar och hunnit med en flytt, men nu känner jag att maj 2012 plötsligt inte är så långt borta längre…)

Invigde faktiskt mitt nya arbetsrum i torsdagskväll, så nu finns det inga hinder längre. På det igen!

Letar fram alla sakerna och sätter igång. Klipper ut belägg till manschetterna och pressar på det. Upptäcker till min smärre förtvivlan att jag missat brodera på två små slingor i mönstret!!!!

Jahapp…

Det tar bara en kvart så det var ju inte så farligt.  Syr ihop manschetterna, snyggar till sömsmånerna och pressar. Bandkantar den änden av manschetterna som kommer att vara vikt in i ärmarna. Syr och vänder manschetterna mot ärmarna. Viker och dubbelkollar att allting är som det ska. Provar rocken på Daniel för att vara säker på att längden på ärmarna är rätt. Pressar manschetterna och näster fast de invikta kanterna mot sömsmånerna på ärmarna.

Letar fram och räknar hur många knappar vi har till rocken. 25st.

Knapparna är små och ska sitta tätt. Det ska även sitta någon knapp baktill där kilarna börjar. Eftersom knapparna är så små så bestämmer jag att det nog blir snyggare om knapparna bak syns lite mer så jag beslutar mig för att sätta 3st tätt tillsammans på vardera kilen bak. Alltså blir det 18st framtill, sparar en till reserv. Mäter ut var knapphålen ska vara.

Vecka 46

Måndag

Syr knapphålen och syr på knapparna framtill och de i ryggen.

Tisdag

Provar på Daniel och mäter upp fållen. Klipper av det som ska bort, nålar fållen och syr den för hand.
Klipper ut tyg och foder till västen.

Onsdag

Klipper ut fickpåsarna, som jag glömde bort igår kväll. Klipper mellanlägg och pressar på det på ficklock, passpoaler och längs knäppningen framtill. Sicksackar alla delar och nålar ihop fodret för att prova. Provar. Ringar ut ärmhålen framåt, släpper ut lite i insnitten, som var väldigt breda av någon underlig anledning. Ringar om lite i nacken. Dubblar alla delar så att alla ändringar blir likadana överallt. Nålar ihop och provar igen. Mycket bättre. Tar in lite i knäppningen upptill. Provar in vart banden i ryggen ska sitta. För över de sista ändringarna till de övriga styckena.

Vecka 47

Lördag

Efter att ha ägnat hela veckan åt att hjälpa Daniel med hans nya Pour Point-projekt och därefter ha ägnat vederbörlig tid åt adventspynt och pepparkaksbak, är det dags att ta tag i detta igen. Syr och vänder ficklocken till västen. Nålar fast passpoalerna där de ska sitta och tycker plötsligt att de ser ut att sitta på tok för högt… Vågar inte chansa på detta så jag får vänta tills Daniel är hemma och vi kan prova igen. Vänder istället rätt på knytbanden till västen och pressar dem och syr fast dem på ryggstycket.

Söndag

Stämmer av med Daniel och fickorna sitter visst rätt. Då kommer jag inte undan längre. Det är dags för min gamle ärkefiende; passpoalfickor med lock. Bara för det så går det förvånansvärt smidigt den här gången. Ska man våga tro att jag faktiskt börjar få snits på det här? Nålar ihop foderdelarna med varandra och ytterdelarna med varandra och provar alltihop på Daniel.

Perfekt!

Vecka 48

Onsdag

Syr ihop fodret, syr ihop ytterdelarna och syr sen och vänder dem två med varandra. Hackar sömsmåner och pressar. Förutom knappar och knapphål är västen nu klar!

Torsdag

Tvättar tyget som ska bli Daniels nya skjorta.

Fredag

Vi kommer gemensamt överens om vilken av Daniels vanliga skjortor som är lämpligast i modellen för att kopiera till den nya skjortan. Den vi bestämmer oss för är både lite trasig och har fått några fläckar som inte går bort så den offras för det goda syftet. Klipper itu skjortan för att använda den som mönster.

Söndag

Klipper ut delarna till den nya skjortan. Sicksackar alla delar och pressar på mellanlägg på de delar som ska ha det. Syr på oket på bakstycket. Klipper upp och syr sprunden i ärmarna och sprundet i halsen. Syr och vänder manschetter och krage. Syr på framstycket mot oket, pressar och stickar ner oket. Syr i ärmarna, pressar och stickar sömsmånerna. Syr sidsömmarna, pressar och stickar ner sömnsmånerna. Syr på manschetterna. Syr knapphålen till manschettknapparna. Syr ett knapphål i halssprundet och syr på en knapp till det. Syr på kragen. Fållar.

Klart!

Summering: 1 Dilemma. Smidigt!

Mycket nöjd med resultatet!