Brudklänningen

2011-2012

Klänningen jag aldrig trodde att jag skulle bära, en brudklänning!
Men nu ska det ske, till slut.
Och jag ska sy min egen brudklänning helt själv. Åh, det här känns högtidligt.

Mina tyger!

Vecka 30, 2011

Lördag – Söndag

Ja, sommaren bjuder på många sidospår och jag har visst inte ägnat mig så mycket åt detta på ett tag. Men, nu gör vi ett ryck igen.

Efter all tid lagd på Daniels broderier känner jag för att göra något till mig. Så jag sätter mig och klipper blomblad ur olika tyger och sicksackar kanterna på dem. Totalt klipper jag ut 396 blomblad. Detta ska bli spännande.

Jag fick lära mig att sy rosor när jag praktiserade på Malmö Stadsteater för ca 15 år sedan och har inte provat på det sedan dess. Hehe! Nåja, det kan ju inte bli mer än fel och då får jag hitta på någon annan lösning på problemet.

Jag börjar med en grov ståltråd. Viker en bit gult tyg som jag fäster runt änden av ståltråden. Sedan syr jag på de minsta blombladen först och sedan större och större.

När jag är nöjd med blomman surrar jag blomstertejp runt basen av bladen och lindar fast några gröna fjädrar istället för gröna blad längs ”stjälken”. Voila! En tygros.

Snopet nog så går det fantastiskt bra! Hinner sy 19 stycken under helgen.

Vecka 35

Söndag

Syr blommor.

Vecka 47

Lördag

Jaha, då kom jag inte så långt på Daniels grejer för ikväll. Då får jag väl börja fundera på mitt eget en stund. Letar fram lite tidsenliga filmer, åberopar ”studiesyfte”, och slår mig till ro.

Någonstans i min hjärna hör jag min inre diktator; ”Du har all tid i världen ikväll och du tar inte vara på den!?” Så då så, på det igen. Jag menar, hur svårt kan det vara? (The famous last words…) Så med härliga Last night of the Proms på TV:n så jobbar jag vidare.

Letar fram mönstret till undersärken från 1700-talsklänningen och bestämmer mig för vilka ändringar jag ska göra. Klipper ut delarna och sicksackar allting. Syr ihop infodringarna. Syr ihop ärmarna och axlarna. Syr i ärm och kil på ena sidan, sen är det läggdags.

Söndag

Vaknar i ottan till en regnig och stormig 1:a advent.

Syr i den andra ärmen i särken och syr på infodringen i halsen. Under tiden kommer jag på att jag kanske inte ska ha kilarna så högt som jag först satt den som jag sydde i igår kväll. Nålar i den andra kilen ca 15cm lägre än den första. Provar. Mycket riktigt, det blir nog bättre. Fram med sprättkniven. För att ändå få maximala vidd i fållen så kortar jag av kilarna upptill och vinklar om dem efter den nya längden. Sicksackar om kilarna och syr i dem. Pressar alla sömmar och syr stickningarna som skapar kanalen i halsringningen. Trär i ett smalt silverband i kanalen och drar åt lite lagom. Nu skulle jag vilja ha spets för att kunna gå vidare men det har jag inte och det är inte riktigt läge att sticka ut och leta i butikerna på en söndag. Sätter mig på nätet istället och hittar, långt om länge, vad jag letar efter och beställer det jag ska ha. Då var det väl stop, då, för nu.

Vecka 48

Onsdag

Hämtar ut paketet med grejerna som jag beställde!

Fina, fina saker!

Torsdag

Syr på spets runt halsringningen på särken. En med uddkanten uppåt över kanalen med snöret och en under kanalen, med uddkanten nedåt.

Söndag

Mäter upp och syr fållen. Mäter upp ärmlängden och börjar klippa ut volangerna som ska sitta på ärmarna.

Vecka 49

Torsdag

Pusslar lite för att få fram en bra mönsterdel till volangerna, och klipper ut ett par till, till särken.
Varför? För att gränsen för storhetsvansinne är så frestande lätt att stiga över. Och för att i syrummet kan ingen höra dina skrik. Moahahahaaaa!!!!
Syr på spetsat på volangerna och syr i rynktrådarna.

Vecka 50

Måndag

Syr på volangerna och liten mer spets, bara för att jag kan.

Nu är den klar!

Lördag

Efter att ha ägnat morgonen åt att sucka i förtvivlan över att min planerade midjemåttsminskning förmodligen inte kommer att lyckas, så är det väl lika bra att börja på klänningen redan nu. På det viset behöver jag inte leva i konstant stress över att jag ska hinna sy den efter att jag smalnat om midjan…

Så: Jag provar min gamla 1700-talsklänning och blir faktiskt lite förvånad. Den sitter inte lika tajt som den gjorde sist! Då är det kanske inte så hopplöst i alla fall? Med den bestämda åsikten att en korsett, som inte förändrar midjemåttet till det mindre, helt enkelt inte gör sitt jobb börjar jag känna efter på allvar. Jag skulle kunna kosta på mig en liten intagning. Men jag vet också att det är synnerligen oklokt att sy in en korsett på tom mage och sen tro att man överlever en hel dag i den. Därför börjar jag min dag med lite stadig frukost. Sprättar av framstycket från korsetten och nålar på det igen något smalare.

Provar. Japp, så får det bli. Syr på framstycket igen enligt nålningen. Klar!
Som tidigare så måste provdockan tjockas till lite. När det är klart snörar jag på korsetten och hänger på höftkorgarna och kjolen från 1700-talsklänningen. Letar fram mönstret till klänningen och försöker bestämma mig för om jag ska ändra något eller ej. Jisses! Det tar tid att fundera och bestämma sig för saker. Sen tar det tid att tänka rätt innan man gör. Sen tar det lite tid till att dubbelkolla att man verkligen gör rätt.
Så: Många timmar, och många koppar te, senare är äntligen ALLT till klänningen utklippt!

Nu: Sova.

Söndag

Nålar ihop delarna till den lilla väskan som jag ha och syr ihop dem. Inser att jag inte har några öljetter till att sätta dragsnörena genom så jag lägger den till sidan så länge.
Nålar ihop och provar foderlivet och en ärm. Ärmen tar jag in så att den blir så tajt som möjligt och kortar den så att den slutar ovanför armbågen. Överför alla ändringar till mönstret och alla de andra utklippta delarna. Syr ihop fodret och nålar ihop det yttre livet. Provar… Både tyget och fodret är lite genomskinliga. Så jag tänkte sy i ett extra lager foder för att råda bot på detta…

Dilemma 1: Det räcker inte. De vita banden på den himmelsblå korsetten skymtar igenom ändå.

Hela idén med att sy in korsetten var att då skulle jag slippa sy en helt ny!

Fråga: Om jag har en vit, men något genomskinlig särk, en off-white-till-vit korsett, och ett klänningsliv, med lite mindre genomskinligt foder än nu, fast bara i ett lager; Blir det bättre då? Eller är det lika illa? Jag blir så matt. 

Ger upp inför det faktum att min trötta hjärna inte kommer på någon annan lösning än att sy en ny korsett i off-white för att lösa problemet. Letar igenom hela hemmet och lyckas faktiskt hitta tyger till det. Men det är ändå, typ, en miljard saker som behöver skaffas i alla fall. Som om december månad inte var fattig nog ändå? Jag behöver: massor av rigileneband, massor av snedremsor, massor av tråd, både guldiga (till en annan grej) och silvriga öljetter, kalkerpapper (LJUSA). Och säkert något mer som jag inte kommer på just nu.

Vecka 51

Måndag

Ringer runt lite och lyckas till slut beställa allt jag behöver på ett och samma ställe. Förhoppningsvis kan jag hämta grejerna på fredag. Det får bli min julklapp till det här projektet. 

Onsdag

Klipper ut fodertyget till korsetten.

Torsdag

Åker och köper grejerna som jag beställt.

Söndag

God Jul!!!

Klipper ut yttertyget till korsetten. Syr mittsömmarna i alla tre framstyckena till korsetten. Syr på rigileneband på det ena foderframstycket.

Vecka 52

Måndag

Syr på det andra lagret foder ovanpå rigilenebanden på framstycket. Syr på rigileneband och syr på fodret ovanpå på alla sidstyckena. Syr på yttertyget på framstycke, bakstyckena och de bakre sidstyckena. Bandkantar framstycket. Syr en kanal mitt bak på bakstyckena och trär i ett rigileneband i vardera för att ge stadga åt snörningen. Bandkantar bakstyckena.

Vecka 1, 2012

Fredag

Gott Nytt År!!!

Efter att ha börjat dagen med att städa ut julen är det dags för ett nytt ryck vid symaskinen. Syr på yttertyget på de främre sidstyckena. Gör hålen och sätter i öljetterna i bakstyckena. Fick tag i ett annat märke på öljetter denna gång än de jag brukar använda.

Stor besvikelse: De blir inte alls lika bra som de jag brukar ha. Brickorna på baksidan bucklar sig när jag klämmer ihop öljetterna och halsen på framsidan viker sig inte runt hela bakbrickans innerkant, utan det blir en liten bit där det blir glapp mellan brickorna.

Till vänster är min gamla blå korsett med de vanliga öljetterna och till höger är den nya vita korsetten med de nya öljetterna.

Det blir inte snyggt, men jag har inget att välja på nu. Vilken tur att det är ett underplagg och inte i själva klänningen. Nålar ihop alla delarna och provar. Nålar in och provar igen. Nålar in lite till och provar igen. Nålar in lite till och provar igen. Nålar in lite, lite till och provar igen. Nu så! Syr ihop sidstyckena och bandkantar dem. Syr på dem mot bakstyckena och framstycket. Sätter öljetter till knytbanden som ska gå mellan framstycket och axelbanden.

Klart!!

Lördag

Provar livstycket igen, nu med bara ett lager foder. Det verkar sitta bra så jag syr ihop delarna i tyglivet och pressar. Nålar i ärmarna för att se så att de stämmer och det gör de. Syr ihop delarna som ska bli volanger på ärmarna. Syr i rynktrådar i tygvolangerna och i spetsvolangerna och rynkar på dem på ärmarna och snyggar till sömsmånerna. Nålar i ärmarna i livet igen för att kunna provar ordentligt när jag ska prova ut var framkanterna ska gå. Provar särk och korsett tillsammans för första gången. Yay! Problemet uppstår när jag ska krångla mig i livstycket och i synnerhet ärmarna. Ärmvolangerna på särken bylsar igen ärmen ordentligt men till sist får jag i en arm. Det finns bara ingen chans att jag klarar av att krångla mig i den andra ärmen också utan hjälp. Pinsamt, men så är det.  Vilken tur att jag ska ha tre tärnor som kan hjälpa mig när det väl är dags!

Får alltså ge upp den provningen, men kan trösta mig med att nu vet jag att ärmbjäfsset (volangerna) definitivt blir maffigt. Har jag gått överstyr? Kanske… Dessutom kan jag konstatera att klänningsärmarna är snäppet för långa jämfört med särkärmarna. Någonstans i mitt bakhuvud hör jag Askungen: ”Ärmarna ska kortas och så nånting för kragen….” Vilket dessutom påminner mig att jag förmodligen bör ringa om nacken.

Men, allt detta till trots är jag nöjd: Alla dessa nyanser av vitt har äntligen beslutat sig för att samarbeta och jag kan klara mig med bara ett foder!!!

Viker mig en aning under pressen av alla nya beslut som måste fattas för att lösa alla dessa nya små hinder och byter spår en stund. Sätter mig sålunda med den lilla väska och sätter i öljetterna i yttertyget och syr kanalen som snörena ska gå genom. Stickar sedan ihop ovankanten. Trär i några guldband som jag hittade. De är lite i strävaste laget men de får duga tills jag hittar, eller hittar på, något annat.

Klart!!

Syr mittsömmarna på de två lagren foder till den lösa magplattan som jag ska ha mitt fram i klänningen. Täcker det ena foderstycket helt med rigileneband och syr sen på det andra foderstycket.

Söndag

Provar livstycket och riktar in linjerna för framkanterna och ringar om nacken. Nålar om alla ändringar på dubbelt och klipper bort överflödigt tyg. Syr på rigileneband längs med framkanterna på insidan av fodret för att staga upp knäppningen. Syr och vänder hela ringnigen och framkanterna, hackar sömsmåner och pressar.

Klipper ut yttertyget till magplattan. Detta tyg har jag sparat i ca 17 år! Det känns lite högtidligt att slutligen klippa i det.
(Och inte så lite nervöst!)

Syr och vänder magplattan med yttertyget.
Syr på banden med hakarna på, på samma sätt som jag gjorde på min 1700-talsklänning.

Det är här ordningen börja jäklas med mig. Jag tänker så här: Jag gör knäppningen efter att jag sytt på kjolen för då kan jag färdigställa hela midjelinjen och framkanter och allting samtidigt. Och det är ju bästa att vänta med att sy i ärmarna tills de är färdigdekorerade och de är ju så bökiga att ha liggandes i vägen när man ska sy på kjolen. Alltså kjolen först.

Sätter igång och sicksacka alla delarna till kjolen. Syr ihop alla delarna och pressar alla sömmarna. Då slår det mig: Jag har ca 12 kvadratmeter tyg i kjolen. Det är nog enklast att inte ha kjolen i vägen när jag syr på ärmarna… Alltså lägger jag kjolarna åt sidan och fortsätter på ärmarna. De är, som sagt var, för långa. Jag lägger upp dem 5cm strax ovanför volangerna och klipper bort överflödig sömsmån.

Sedan veckar jag på ett band, av champangevit organsa, över sömmen och syr fast bandet med en söm mitt på. Sedan viker jag en bit av samma band två gånger på längden och lägger detta över sömmen på det veckade bandet. Skarvarna lägger jag mitt bak på ärmen och ska dölja dem med rosetter av samma band.

Vecka 2

Lördag

Gör rosetterna och syr klart dekorationerna på båda ärmarna.

Nålar i ärmarna i livstycket och provar för att kolla att de sitter rätt. Det gör de och jag syr på dem. Vändsyr foderlivet mot ärmhålen. Hackar sömsmånerna.

Nålar på hak- och hyskband på framkanterna på livstycket och på magplattan och provar. Inser under provningen att jag inte kan sy på banden på framkanterna förrän framkanterna är helt klara. Dvs vändsydda och klara nere i snibbarna som blir och för att kunna göra det så måste kjolen vara på.

Alltså är det dags för kjolen istället. Vändsyr kjoltyget och fodret mot varandra i framkanterna och börjar nåla på kjolen på livstycket. Det tar några försök innan jag är nöjd med vecken, sen syr jag på kjolen och vändsyr framkanterna på livstycket.

Börjar nåla på hakbandet på framkanterna. Inser att det är närmar sig midnatt och ger upp för idag.

Vecka 3

Onsdag

Nålar klart hakbanden på framkanterna. Provar och nålar om ett antal gånger tills det till slut blir bra. Klär in hyskbanden med remsor av fodret på samma sätt som jag gjorde på den förra 1700-talsklänningen. Syr på hyskbanden på magplattan. Nålar till kanterna.

Lördag

Syr till kanterna, på hyskbanden, för hand. Provar igen för att kolla att allt fortfarande sitter rätt. Det gör det och jag syr fast hakbanden på framkanterna.

Börjar nåla upp draperingen i kjolen och det tar åtskilliga försök innan jag är nöjd. Till slut tycker jag att jag fått till det, men för säkerhets skull så provar jag igen med underkjol och höftkorgar för att se hur det blir. Kanon!!!! Yay!!!

Letar fram en bit oblekt snedremsa i bomull. Viker den på mitten och syr en stickning. Klipper ut 3 långa bitar som ska vara knytband till draperingen. Sedan klipper jag ut 6 korta bitar som ska bli öglorna som ska knytas ihop. Jag syr på 4 av öglorna på insidan av fodret i kjolen.

Söndag

Syr fast knytbanden i midjesömmen och syr sedan till foderlivet, för hand, längs med midjesömmen.

Efter det syr jag ihop remsorna som ska bli en rynkad dekor längs med hela framkanten på klänningen. Eftersom mina nålar inte räcker till att göra hela rynkningen på en gång så gör jag en halva åt gången. Jag nålar alla markeringarna på klänningens ena sida och på halva den långa remsan som ska rynkas på. Sedan nålar jag på remsan på klänningen och börjar rynka remsan på plats.

När allt sitter där det ska syr jag fast remsan med en stickning på vardera sida. När det är klart är det bara att börja om på andra sidan. Nålar alla markeringar och nålar på remsan på klänningen.

Vecka 4

Tisdag

Rynkar remsan och syr fast den.

Onsdag

Börjar sy på, för hand, det champangevita organsabandet, i bubblor för att dölja sömmarna på den rynkade remsan.

Fredag

Syr på band.

Lördag

Syr på band.

Vecka 5

Söndag

Syr klart banden. Syr på de sista 2 öglorna på foderkjolen. Sedan syr jag ihop kjolen och fodret på de punkter där öglorna sitter så att hela kjolen följer med när jag knyter upp släpet. Jag mäter upp fållen och syr den för hand. Jag tror den är klar nu!

Vecka 6

Onsdag

Syr två blommor.

Vecka 7

Måndag

Syr två blommor. Totalt har det tagit 18 timmar att sy blommorna.

Binder min brudbukett!!!

Jag har haft många teorier, längs vägen, på hur den skulle se ut. Ett tag ville jag ha en helt vit, ganska kompakt, bukett och sätta i lila blommor som bildade ett hjärta ibland allt det vita. Ett tag ville jag ha min nåldyna full av knappnålar, arrangerade så att de bildade en stor blomma som skulle sitta i mitten av en, i övrigt, helt vit bukett. En gång såg jag en bukett gjord enbart av gamla smycken som glittrade så fint, så då ville jag ha en sådan och började samla på diverse smycken. Men till slut så bara växte den fram, som lite av sig själv. Och det blev både vita och lila blommor och smycken och tygremsor. Allehanda ”pynt och pyckel”, som jag brukar kalla det för. Och vad kunde väl vara mer rätt för mig?

Kvistar donerade från Ormhasseln i mina föräldrars trädgård. En bit av ett gammalt hammarskaft får bistå som handtag för att få en bra vinkel på buketten.

Jag lindar in handtaget och alla stjälkar med grön blomstertejp och ovanpå det lindar jag en vit spets.

Binder tre små ”buketter” till mina tre tärnor. Tar totalt 2 timmar att binda alla blommorna.

Vecka 8

Måndag

Mina snörnäbbar har kommit i posten och jag syr på dem på knytbanden som ska hålla uppe släpet. Detta gör det lättare att trä banden genom öglorna.

När det är klart väljer jag ut och placerar ca 25 bitar spets i ett sicksack-mönster runt min nya, fina korsett. Detta är rester och smulor av spets, som jag har sparat i åratal.

Nu renklipper jag dem och sedan syr jag på dem för hand när jag bestämt hur de ska sitta.

Söndag

Syr fast spets.

Vecka 9

Fredag

Syr fast spets.

Vecka 10

Tisdag

Syr klart spetsen på korsetten.

Tar totalt 13 timmar och 20 min.

Efter moget övervägande har jag beslutat mig för att ”More is more!” Jag har nämligen hittat en påse med små guldpärlor. Yay! Så jag tar mitt, redan så fint pärlbroderade, magstycket och kompletterar det lite genom att sy på guldpärlor.

Lördag

Byter spår lite grand och sätter mig och limmar upp löshår på hårnålar så att jag kan fluffa till min tilltänkta frisyr om det behövs.

Söndag

Limmar klart resten av löshåret.

Vecka 11

Onsdag

Åter igen har jag bestämt mig för att lägga till en detalj. Blev någon förvånad? (Det är så här det går om man har för bra framförhållning. Då hinner man vänja sig och då börjar man lägga till saker. Och passar man sig inte så blir det till sist riktigt illa.) Jag hoppas jag inte går överstyr… Men, jag har en rejäl bit tyg kvar efter korsetten och det tyget är ju fint, eller hur? Och jag har ju den här lilla gropigheten mitt bak eftersom det råkade bli ett motveck där. Jag känner ett behov av att fylla igen det lite. Sagt och gjort. Jag tar det fina tyget, håller det i ena hörnet och låter det falla, på skrå, mot golvet. Ja, det kan bli ett fint översläp.

Efter en del pillande och nålande har jag konstruerat en fästanordning.

Och något som skulle kunna liknas vid en blomma eller bara en organiserad skrynkling.

Fållar släpet. Bestämmer hur det ska draperas och syr på långa öglor på fyra punkter på baksidan av släpet. De nedre öglorna ska sedan träs på de övre öglorna som sen knyts fast där uppe där släpet sitter fast.

Torsdag

Efter mycken experimenterande så har jag en fästanordning, som dessutom inte syns om man tar av släpet igen. (Bara en sån sak!) Jag har nämligen gjort det så enkelt som ett knytband på släpet och två öglor på klänningen. Öglorna har jag gömt längst in i de första vecken i kjolen, så när släpet inte används kan ingen ana att där kan sitta ett. Moahahahaha!!!! Ibland brinner det till, förstår ni.

Lördag

Hämtar solfjädern som jag beställt.

Söndag

Plockar isär solfjädern och målar alla pinnarna med guldfärg.

Och jag har såklart kommit på att det blir mer grej av det här släpet om jag pärlbeströr hela rasket. Letar fram alla mina pärlor och sorterar dem efter färg och storlek. Alla former av cremevitt går bra. Nålar på alla de största pärlorna och börjar sy fast dem.

Vecka 12

Måndag

Syr fast pärlor.

Onsdag

Nålar på nästa storlek av pärlor och börjar sy fast dem.

Fredag

Vi åker inte till stan för att hämta ut mina skor som nu är infärgade och klara.

Före dekoration.

“Tillsätt endast lim.”

Efter dekoration.

Vecka 13

Tisdag

Syr fast pärlor. Nålar på de minsta pärlorna och börjar sy fast dem.

Torsdag

Försöker gå in skorna medan jag jobbar vidare. Syr fast de sista pärlorna på släpet. Så här blev det, 200st pärlor senare.

Totalt tar det 16 timmar och 10min.

Syr på bitar av band, på insidorna av släpet, i anslutning till öglorna som sitter på baksidan. De nya banden håller ihop fram och bakstycke av släpet så att det lägger sig rätt när det draperas upp. Samtidigt som de låter fram- och bakstycket röra sig naturligt i och med att banden skapar en distans mellan dem. Öppnar upp midjesömmen så att jag kan sy in öglorna, som hittills bara varit nålade på plats, i vecken. Det betyder att jag måste sprätta upp midjesömmen i fodret, men det gör inget. Jag har märkt, under de sista provningarna, att fodret nog varit lite för snålt tilltaget vilket har gjort att yttertyget har bubblat lite. Så innan jag nu syr till fodret igen så förlänger jag det med en bit snedremsa längs hela midjesömmen. Sen syr jag till snedremsan mot midjesömmen istället. Provar, för säkerhets skull, och det verkar faktiskt ha funkat.

Letar fram den nya korsetten igen för en sista grej. Jag upptäckte vid något tillfälle att det innersta fodret har släppt från bandkantningen på ett litet ställe. Täcker över det med två lager snedremsa som jag syr till för hand.

Tar en spillbit av klänningstyget och syr ett litet fodral som jag vänder och stoppar ner en 10-krona i. Knyter en ljusblå rosett runt fodralet och syr fast det för hand på insidan av magstycket. (Detta är lite sömmerskeskrock för brudklänningar, som vi fick lära oss i gymnasiet.) Den ska egentligen sitta så att den inte syns och bruden ska egentligen inte veta om det men det blir ju svårt när man syr själv.

NU ÄR MIN BRUDKLÄNNING KLAR!!!!!!!

Nu sitter originalet på plats på dockan igen och den nya versionen är paketerad och hängs undan i väntan på den stora dagen. Det känns ganska konstigt att till slut hänga undan allting efter att det stått framme så länge, om än dolt under sjalar för att inte Daniel skulle se.

Fredag

Sätter i en ny sprint i solfjädern. Gör limprov på en spillbit av klänningstyget för att se vilket lim som funkar bäst till att limma på tyget på solfjädern.

Summering: 1 katastrof (korsetten som syntes igenom)

Tidredovisning:

Daniels första skjorta: 11h 10min.
Daniels rock, broderierna: 56h 56min.
Daniels rock, totalt: 143h 27min.
Daniels väst:7h 10.
Daniels andra skjorta: 7h 5min.
Sofias särk: 9h 28min.
Sofias ändring av gamla korsetten: 1h.
Sofias nya korsett: 16h 30min.
Sofias korsettspets: 13h 20min.
Sofias klänning: 56h 43min.
Sofias klänning, rynkning: 27h 35min.
Sofias klänning, pärlsläp: 16h 10min.
Sofias klänning, totalt: 100h 28min.
Blommorna: 18h.
Binda buketterna: 2h.
Löshåret: 5h (som sen aldrig behövdes).

Totalt för allting, 2012-03-31: 334h 38min
(Det blir 8 arbetsveckor och 1arbetdag och 6h 38min ungefär. Och det var det värt!)

Åh, vilken underbar dag det blev!
Vi strålade av lycka och vi hade till och med tur med vädret.