Cykeltröja från 1897

2021-2023

En annan ledande draghjälp till uppstarten av detta nya har ju såklart varit denna fantastiska stickade cykeltröja med puffärmar som alla andra (och deras moster/mamma/mormor) som sysslar med history bounding, ens i det ringaste, redan har i någon version.

Självklart vill jag också ha en. Men jag tänker åtminstone sticka den själv!

Jag hittade ett mönster på Ravelry ganska tidigt. Först var jag för snål för att köpa det eftersom jag heller inte hade råd med så mycket garn just då eftersom jag redan höll på att sticka en annan tröja som jag unnat mig garn till. En sak i taget, typ.
Efterhand som tiden gick så visade det sig att det skulle komma ett mönster i en bok som jag redan hade förbeställt; The Victorian Dressmaker II av Izabela Pitcher på Prior Attire. Vad bra, så då fick jag vackert vänta på att boken skulle komma först, då.
Sen kommer boken och mycket riktig så finns det ett mönster, men jag hade fortfarande inte råd med garnet.
Min ömma moder, däremot, som också ville göra denna tröja, skred till verket direkt. Efter många telefonsamtal och zoomande av bilder för att gissa i förväg de olika momenten som vi undrade över så köpte vi till slut det mönstret som fanns på Ravelry också i alla fall (det var inte alls dyrt, by the way, så jag vet inte varför jag inte bara gjorde det från början).
Nu kunde vi jämföra de två mönstren. Och till slut får jag nog konstatera att det är i grunden samma mönster som man utgått ifrån när man skrivit om de för dagens användare, skulle jag tro. För någon jättestor skillnad är det inte på dem men de har olika mönster på de partier som har mönsterstickning. Mönstret i The Victorian Dressmaker II använder man en form av ”rick rack”-mönster och Ravelry-mönstret använder man en form av mossstickning.

Den ömma modern som redan hunnit halvvägs på sin tröja, vid det här laget, och var så full av entusiasm var så nöjd med det jättefina garnet hon köpt till sin tröja att hon, väldigt generöst, beslöt att sponsra mig med garnet till min tröja!
Tack, snälla Mamma!

Det fanns inte jättemånga av “mina färger” i det här garnet så jag valde en guldgul som i vissa ljus nästan blir snudd på olivgrön istället. Urläckert!
Mamma beställde det åt mig och skickade det till mig.
Tack snälla, snälla, Mamma!!!!

De provstickningar jag gjort av detta ”rick rack”-mönster har gjort att jag fått väldigt ont i mina händer, bara av små provbitar! Så jag har efter mycket moget övervägande beslutat att det inte ger tillräckligt synlig effekt, i alla fall inte i detta garn som jag nu har. Alltså, i min värld, inte tillräckligt värt besväret och värken i händerna. Därför kommer jag ”bara” göra mossstickningen istället.

Jag gjorde för säkerhets skull en test i ett annat garn också.

Jag tycker att detta tjockare och slätare garn, på större stickor, ser det mer ut att likna det de använt på tröjan i boken.
Så nästa gång jag gör den här tröjan ska jag testa det här garnet istället.
I brunt nästa gång, då, tror jag.

Nästa lilla grej att ta med i beaktan är garnet i sig.

Det ljuvliga alpacha/silke som vi valt till våra tröjor är mycket tunnare än vad de verkar ha valt i mönstren.
Eftersom hela tröjan är stickad i resårstickning så kommer den ju att bete sig på ett visst sätt.
Båda de här sakerna kommer att göra att det kommer att gå åt mer garn om det fortfarande ska bli så tätt som det ser ut på alla bilder jag lyckats hitta och titta på. Och jag har tittat på många olika versioner av denna tröja.

De stickor som mönstret kräver är dessa:

Detta går inte alls med mitt garn.

Efter stickprover på olika stickstorlekar och mätande av masktäthet och lite mer internet* för att titta på andra som stickat samma mönster så beslutar jag till slut att jag ska sticka min tröja på 2.5mm stickor och jag ska försöka få tag på 1mm stickor till den snävare resåren i midjan.

*(Jag tycker bäst om den här videon för jämförelse till min egen stickning i det här fallet. Det är också den enda jag hittat som sätter i ärmarna på det hållet, som det ursprungliga mönstret och Ravelrymönstret beskriver, och det vill jag också testa att göra.)

Efter mycket mätande och räknande så har jag en första uträkning av vad jag tror att jag ska göra.

Nu är äntligen alla andra stickprojekt klara. Nu får jag lov att börja på min egen cykeltröja!!
(Men jag säger det redan nu! Detta kommer att ta tid.)

Vecka 48

Söndag

Jag lägger upp och börjar sticka 4 varv mossstickning.
Redan nu tror jag att jag är fel ute med maskantalet….

Inte helt oväntat förvisso. Jag beslutar att sticka en bit till och sen testa resårstickning också för att kunna jämföra masktätheten i båda teknikerna realistiskt. Jag stickar ju alltid lite lösare i verkligheten än vad jag gör på proverna, tyvärr.

Vecka 49

Måndag – Tisdag

Stickar resår.

Onsdag

Jag lägger över hälften av maskorna på en ytterligare vajer så att jag kan prova.
Enligt mönstret ska man minska bort totalt 40 maskor mellan bården och midjan, så jag tar med det i beräkningen när jag provar.
Mycket riktigt har jag ca 65 maskor förmycket. (Mellan de rosa markörerna.)

Okej. Då har jag ett nytt riktmärke. Bara att börja om. Jag repar upp det jag stickat och lägger upp maskorna på nytt. Den här gången hoppas jag att det blir rätt så nu kör jag på, på riktigt nu.
Hinner sticka 8 varv mossstickning i kväll.

Lördag

Stickar vidare.

Söndag

Nu har jag snart stickat lika långt på nystanet som jag hade repat upp. Alltså är jag snart på plus igen istället för på minus.
Så att säga.

Vecka 50

Onsdag

Nu är jag på plus!!

Snart i mål med bården.
Stickar vidar på mossstickningen till bården är 5 cm.

Fredag

Börjar sticka resårstickning och minska enligt mönstret.
Praktisk stickning och matte, enligt mig, går dock sällan helt hand i hand.

Jag har mätt på min mosssticking hur många varv jag borde sticka för att få rätt mått upp till midjan. Följaktligen har jag räknat ut på vilka varv jag borde minska för att det ska bli rätt motsvarande mönstret. (Kom ihåg, mitt garn är tunnare än mönstrets garn.)
Redan efter de första 2 minskningarna står det klart att resårstikningnens varv bygger mer än mossstickningens varv. Tydligen.
Detta är inget jag någonsin reflekterat över förrut.

Det bör nämnas för protokollet att jag är på inget vis något stickproffs.
För mig är stickning och virkning min hobby när jag behöver paus från “min riktiga hobby” dvs syendet.
Bara så att det är klart och tydligt.
Döm mig inte för hårt, tack.

Vecka 51

Fredag 24 December, Julafton

Så här långt räckte det första nystanet.

Jag modifierar min uträkning av antal varv och minskar lite tätare än jag först hade tänkte.

Vecka 52

Fredag 31 December, Nyårsafton 2021

Jag har fortfarande inte löst det där med 1mm stickor, dock, så jag snackar ihop mig med en väninna som också behövde beställa nya stickor. Vi letar upp de vi behöver, lägger en beställning och så vi delar på frakten.
Sweet!

Gott Nytt År på Er allesamman!!!

Lördag 1 Januari 2022

Stickar vidare resten av minskningarna och upp till där det ska vara mossstickning igen.

Vecka 1

Onsdag

1mm stickorna har kommit!!!

Torsdag

Börjar sticka midjan på 1mm-stickorna.
Det går, men det kommer att ta för alltid!!

Fredag

Får sticka om de två första varven på midjan inte bara en utan två gånger för att jag stickat fel på två ställen och dessutom lyckats tappa en maska….
Till slut är det rätt och jag kan fortsätta.

Vecka 3-5

Stickar i perioder så mycket som händerna orkar med och pausar några dagar när de inte vill mer.

Men till sist är midjan i hamn!

Och nu är jag inne på tredje nystanet.

Det är svårt att förmedla skillnaden på bild, så som jag upplever den i verkligheten. Men detta är skillnaden mellan 2.5mm stickor och 1mm stickor.

Det ser oroväckande smalt ut nu men det kommer ju att töja sig. Frågan är hur mycket och hur det kommer att se ut när det gör det.
Så snart jag stickat över till rundstickan igen så får jag ta och prova innan jag går vidare.

Vecka 11

Fredag

Provar.
Jag tycker faktiskt att det ser rätt lovande ut.

Lördag-Söndag

Stickar vidare på 2,5mm stickor igen.

Vecka 12-13

Stickar lite då och då.
Kommer till slut ca 5cm över midjan och nu tror jag att jag behöver prova igen för att se om jag måste börja öka igen eller inte.

Vecka 24

Det går definitivt trögt på stickfronten men jag petar lite på det ibland.

December 2022

Stickar lite igen och provar när det behövs för att kolla att jag är på rätt spår.

Januari 2023

Kommit upp till ärmhålet och börjat sticka vidare på framstycket.

Vecka 5

Stickar upp till nyckelbenen fram och till axlarna bak.

Stickar lite till på axlarna bak och försöker bedöma hur mycket till som behövs för att det ska bli lagom över axlarna.

Vecka 6

Stickat upp till och maskat av för axlarna bak och börjat på kragen bak. Eftersom knapphålen ska vara på framstycket så inser jag att jag behöver veta hur lång kragen blir fram innan jag kan sticka klart kragen bak.
Alltså stannar jag där och börjar sticka vidare på framstycket istället.

Vecka 7

Stickar klart framstycket med krage och knapphål och allt.
Nålar ihop axlarna för att prova………..

Mmm, det blev ju inte riktigt som det var tänkt.

Nu är ryggen för lång.

För att det två mossstickade kanterna ska mötas rätt så måste jag repa upp ända ner till den rosa markören och sen sticka mossstickningen igen. Sen maska av för axlarna igen och sticka om kragen.

Inget att be för, det är bara att repa upp och sticka om axelpartiet.

Vecka 8

Stickar om axlarna och kragen bak och maskar av.

Nu är torson på tröjan klar!!!!!!!!!!!!!

Efter lite mer mätande, lite mer gissningar och lite mer matte så tror jag att jag har rätt maskantal för att börjar sticka på den första ärmen. 

Vecka 9

Stickar vidare på ärmen. Den ser inte så bred ut som jag hade tänkt mig men jag tror att det blir skapligt ändå. Och jag börjar bli en smula orolig att garnet jag har kanske inte kommer att räcka, så nu gäller det att vara lite uppmärksam.

Vecka 11

Inte nog med att mitt garn inte kommer att räcka. Det går inte att få tag på den färgen längre…

Det som fortfarande finns som är i “mina färger” en vinröd och en petrol/blå/grön.
Jag är inte jättesugen på vinrött. Vinrött är förvisso fint när man väljer det själv men jag har själv nästan inget rött alls.
Och här känner jag att det skulle nog bli för juligt, vilket absolut inte var min avsikt från början.
Då återstår bara den här (som heter 6765), som jag faktiskt övervägde när jag valde färg första gången, och den finns fortfarande.

Men hur ska jag plötsligt nu designa om tröjan till att vara tvåfärgad?
Hur mycket måste jag repa upp och sticka om för att det ska överhuvudtaget se vettigt ut i slutändan?
Och hur mycket måste jag köpa av den nya färgen för att det ska räcka till vad jag i slutändan bestämmer mig för att göra?

Jag har lite ångest över detta just nu…

De alternativ jag kan komma på är dessa.
Det är när jag ritar upp det i rött som jag inser att det blir för juligt och det är inte det jag vill ha till det här.

Det är när jag ser över färgkartan igen och inser att den här blågröna kan funka som jag äntligen hittar en lösning som jag tror kan bli bra.
Dessutom är det lösningen som kräver minsta mängd att repa upp men ändå gör att guldgarnet räcker.

Vecka 15

Jag har stickat mina provlappar.
Jag har omvärderat proportionerna på puffarna och ritat mina mönster för hur jag ska fasa över från den ena färgen till den andra.
Jag har markerat hur mycket jag måste repa upp på fram- och bakstyckena för att detta ska gå.

Till slut tar jag mod till mig att repa upp kragen och axlarna fram så långt som det behövs för att sticka övergången till den nya färgen där jag vill ha den.

Så börjar jag sticka om axlarna och kragen fram på nytt.

Eftersom jag inte är så särskillt skicklig på att sticka i tvåfärgat så här så hittar jag på att de glesaste skiftningarna är bättre att jag syr på i efterhand istället.
Men det är heltklart inte min briljantaste idé genom tiderna…
Men nu är det gjort och jag repar, min själ, inte upp denna tröja fler gånger, så nu får det vara.

När framsidan är klar repar jag upp krage och axlar bak och börjar sticka om.
Den här gången stickar jag hela färgövergången på riktigt.

Vecka 17

Stickar klart axlar och krage bak.

Vecka 20

Jag har stickat mina provlappar och bestämt mig för att ändra proportionerna lite på puffärmen.
Så jag lägger upp på 3,5mm stickor och börjar sticka första ärmpuffen med 2 aviga och 1 rät-resår för att den ska bli lite maffigare än tidigare.
Nu kommer jag ha ca 3 nystan guld till vardera puff, istället för tidigare när jag bara hade 2,5 nystan till hela ärmen.

Vecka 21-24

Stickar vidare på ärmpuffen.

Vecka 26

Stickar klart ärmpuffen och färgövergången!

Vecka 27

Stickar minskningen och ca halva underärmen innan jag kan prova ordentligt, bara för att upptäcka att det är på tok för smalt.
Räknar om hur många maskor jag behöver ha istället och repar upp hela minskningen och börjar om.

Vecka 28

Stickar klart den första ärmen. För säkerhets skulle så maskar jag inte av den ännu. Då kan jag göra den lite längre om jag vill när jag väl har båda och kan prova lite bättre.
Börjar på nästa ärmpuff.

Vecka 29

Fortsätter sticka men nu börjar jag få värk i armbågen så jag får ta det lite lugnt några dagar.

Vecka 30

Kan äntligen sticka vidare!
Sista kvällen på semestern lyckas jag äntligen sticka den sista färgövergången!

Vecka 31

Stickar klart den sista ärmen och bestämmer då att hur lång den ska vara, vilket resulterar i att jag behöver 30 varv till på den första ärmen.
Stickar de extra varven och maskar av.
Nu är ärmarna klara!!!!!!!!!!!

Vecka 32

Måndag

Fäster alla trådar i ärmarna och syr ihop dem hela den smala delen.
Resten bestäms utifrån hur de ska sättas i ärmhålen.

Tisdag

Fäster alla trådar i själva tröjan.

Beställer knappar.

Vecka 34

Fredag

Knapparna har kommit!

Ja, jag vet, de är väldigt plastiga, men det var de enda vettiga jag hittade och hade råd med.

Har längs vägen konstaterat att jag behöver en knäppkant av något slag. Gärna en som inte töjer sig lika mycket som stickat  kan tendera att göra. Så jag virkar en kant på axlarna på bakstycket som knapparna ska sitta på.

Sen mäter jag ut vart alla knapparna ska sitta och syr på dem.

Lördag

Experimenterar ett tag med hur jag ska vecka ärmkullen och landar till sist på den här fördelningen.

För att hålla vecken under kontroll när jag sätter i ärmen i tröjan så kastsyr jag ihop vecken.

Nålar i ärmen och provar.

När jag till slut sätter mig för att sy fast ärmarna så kommer Freja och vill gärna lägga sig på tröjan.
Jag brukar aldrig kunna freda mina projekt särskillt länge från min små pälsklingar och jag har accepterat det. Men den här tröjan är speciell och Freja blir skitsur för att hon inte får ligga på den.
Väldigt demonstrativt lägger hon sig istället på de lilla som är kvar av det blå nystanet som ligger kvar framme. 

När jag nu vet hur mycket av sidan av ärmarna som ska sitta i ärmhålet så kan jag sy ihop resten av puffrämen också.

Jag plockar en ögla/maska från varje varv på vardera sida och syr väldigt löst så att jag ser vart jag är. När jag sytt en bra bit så kan jag bara dra i tråden så blir sömmen nästan helt osynlig. Väldigt nöjd med resultatet!

Tro´t eller ej, men nu ÄR DEN KLAR!!!!!!!!!!

Som vanligt är jag tyvärr för trött för att ta fina bilder ikväll.

Ska försöka fixa nåt någon fin höstdag framöver.

Summering: Det hade varit mycket enklare med ett garn som var i rätt proportion som det mönstret angav så att maskantal och varv etc hade stämt bättre, såklart.
Men annars är det ju engentligen ett ganska rakt och enkelt mönster. Och den hade varit klar fortare om inte livet kommit lite emellan.
Och, jo, jag kan redan ha råkat köpa ett annat, tjockare, garn för att försöka en gång till…..

Jag har redan hunnit använda den här tröjan ett par gånger och jag ÄLSKAR den!!!
Så , allt som allt, så var det värt det!