Cykeltröja från 1897

2021-2023

En annan ledande draghjälp till uppstarten av detta nya har ju såklart varit denna fantastiska stickade cykeltröja med puffärmar som alla andra (och deras moster/mamma/mormor) som sysslar med history bounding, ens i det ringaste, redan har i någon version.

Självklart vill jag också ha en. Men jag tänker åtminstone sticka den själv!

Jag hittade ett mönster på Ravelry ganska tidigt. Först var jag för snål för att köpa det eftersom jag heller inte hade råd med så mycket garn just då eftersom jag redan höll på att sticka en annan tröja som jag unnat mig garn till. En sak i taget, typ.
Efterhand som tiden gick så visade det sig att det skulle komma ett mönster i en bok som jag redan hade förbeställt; The Victorian Dressmaker II av Izabela Pitcher på Prior Attire. Vad bra, så då fick jag vackert vänta på att boken skulle komma först, då.
Sen kommer boken och mycket riktig så finns det ett mönster, men jag hade fortfarande inte råd med garnet.
Min ömma moder, däremot, som också ville göra denna tröja, skred till verket direkt. Efter många telefonsamtal och zoomande av bilder för att gissa i förväg de olika momenten som vi undrade över så köpte vi till slut det mönstret som fanns på Ravelry också i alla fall (det var inte alls dyrt, by the way, så jag vet inte varför jag inte bara gjorde det från början).
Nu kunde vi jämföra de två mönstren. Och till slut får jag nog konstatera att det är i grunden samma mönster som man utgått ifrån när man skrivit om de för dagens användare, skulle jag tro. För någon jättestor skillnad är det inte på dem men de har olika mönster på de partier som har mönsterstickning. Mönstret i The Victorian Dressmaker II använder man en form av ”rick rack”-mönster och Ravelry-mönstret använder man en form av mossstickning.

Den ömma modern som redan hunnit halvvägs på sin tröja, vid det här laget, och var så full av entusiasm var så nöjd med det jättefina garnet hon köpt till sin tröja att hon, väldigt generöst, beslöt att sponsra mig med garnet till min tröja!
Tack, snälla Mamma!

Det fanns inte jättemånga av “mina färger” i det här garnet så jag valde en guldgul som i vissa ljus nästan blir snudd på olivgrön istället. Urläckert!
Mamma beställde det åt mig och skickade det till mig.
Tack snälla, snälla, Mamma!!!!

De provstickningar jag gjort av detta ”rick rack”-mönster har gjort att jag fått väldigt ont i mina händer, bara av små provbitar! Så jag har efter mycket moget övervägande beslutat att det inte ger tillräckligt synlig effekt, i alla fall inte i detta garn som jag nu har. Alltså, i min värld, inte tillräckligt värt besväret och värken i händerna. Därför kommer jag ”bara” göra mossstickningen istället.

Jag gjorde för säkerhets skull en test i ett annat garn också.

Jag tycker att detta tjockare och slätare garn, på större stickor, ser det mer ut att likna det de använt på tröjan i boken.
Så nästa gång jag gör den här tröjan ska jag testa det här garnet istället.
I brunt nästa gång, då, tror jag.

Nästa lilla grej att ta med i beaktan är garnet i sig.

Det ljuvliga alpacha/silke som vi valt till våra tröjor är mycket tunnare än vad de verkar ha valt i mönstren.
Eftersom hela tröjan är stickad i resårstickning så kommer den ju att bete sig på ett visst sätt.
Båda de här sakerna kommer att göra att det kommer att gå åt mer garn om det fortfarande ska bli så tätt som det ser ut på alla bilder jag lyckats hitta och titta på. Och jag har tittat på många olika versioner av denna tröja.

De stickor som mönstret kräver är dessa:

Detta går inte alls med mitt garn.

Efter stickprover på olika stickstorlekar och mätande av masktäthet och lite mer internet* för att titta på andra som stickat samma mönster så beslutar jag till slut att jag ska sticka min tröja på 2.5mm stickor och jag ska försöka få tag på 1mm stickor till den snävare resåren i midjan.

*(Jag tycker bäst om den här videon för jämförelse till min egen stickning i det här fallet. Det är också den enda jag hittat som sätter i ärmarna på det hållet, som det ursprungliga mönstret och Ravelrymönstret beskriver, och det vill jag också testa att göra.)

Efter mycket mätande och räknande så har jag en första uträkning av vad jag tror att jag ska göra.

Nu är äntligen alla andra stickprojekt klara. Nu får jag lov att börja på min egen cykeltröja!!
(Men jag säger det redan nu! Detta kommer att ta tid.)

Vecka 48

Söndag

Jag lägger upp och börjar sticka 4 varv mossstickning.
Redan nu tror jag att jag är fel ute med maskantalet….

Inte helt oväntat förvisso. Jag beslutar att sticka en bit till och sen testa resårstickning också för att kunna jämföra masktätheten i båda teknikerna realistiskt. Jag stickar ju alltid lite lösare i verkligheten än vad jag gör på proverna, tyvärr.

Vecka 49

Måndag – Tisdag

Stickar resår.

Onsdag

Jag lägger över hälften av maskorna på en ytterligare vajer så att jag kan prova.
Enligt mönstret ska man minska bort totalt 40 maskor mellan bården och midjan, så jag tar med det i beräkningen när jag provar.
Mycket riktigt har jag ca 65 maskor förmycket. (Mellan de rosa markörerna.)

Okej. Då har jag ett nytt riktmärke. Bara att börja om. Jag repar upp det jag stickat och lägger upp maskorna på nytt. Den här gången hoppas jag att det blir rätt så nu kör jag på, på riktigt nu.
Hinner sticka 8 varv mossstickning i kväll.

Lördag

Stickar vidare.

Söndag

Nu har jag snart stickat lika långt på nystanet som jag hade repat upp. Alltså är jag snart på plus igen istället för på minus.
Så att säga.

Vecka 50

Onsdag

Nu är jag på plus!!

Snart i mål med bården.
Stickar vidar på mossstickningen till bården är 5 cm.

Fredag

Börjar sticka resårstickning och minska enligt mönstret.
Praktisk stickning och matte, enligt mig, går dock sällan helt hand i hand.

Jag har mätt på min mosssticking hur många varv jag borde sticka för att få rätt mått upp till midjan. Följaktligen har jag räknat ut på vilka varv jag borde minska för att det ska bli rätt motsvarande mönstret. (Kom ihåg, mitt garn är tunnare än mönstrets garn.)
Redan efter de första 2 minskningarna står det klart att resårstikningnens varv bygger mer än mossstickningens varv. Tydligen.
Detta är inget jag någonsin reflekterat över förrut.

Det bör nämnas för protokollet att jag är på inget vis något stickproffs.
För mig är stickning och virkning min hobby när jag behöver paus från “min riktiga hobby” dvs syendet.
Bara så att det är klart och tydligt.
Döm mig inte för hårt, tack.

Vecka 51

Fredag 24 December, Julafton

Så här långt räckte det första nystanet.

Jag modifierar min uträkning av antal varv och minskar lite tätare än jag först hade tänkte.

Vecka 52

Fredag 31 December, Nyårsafton 2021

Jag har fortfarande inte löst det där med 1mm stickor, dock, så jag snackar ihop mig med en väninna som också behövde beställa nya stickor. Vi letar upp de vi behöver, lägger en beställning och så vi delar på frakten.
Sweet!

Gott Nytt År på Er allesamman!!!

Lördag 1 Januari 2022

Stickar vidare resten av minskningarna och upp till där det ska vara mossstickning igen.

Vecka 1

Onsdag

1mm stickorna har kommit!!!

Torsdag

Börjar sticka midjan på 1mm-stickorna.
Det går, men det kommer att ta för alltid!!

Fredag

Får sticka om de två första varven på midjan inte bara en utan två gånger för att jag stickat fel på två ställen och dessutom lyckats tappa en maska….
Till slut är det rätt och jag kan fortsätta.

Vecka 3-5

Stickar i perioder så mycket som händerna orkar med och pausar några dagar när de inte vill mer.

Men till sist är midjan i hamn!

Och nu är jag inne på tredje nystanet.

Det är svårt att förmedla skillnaden på bild, så som jag upplever den i verkligheten. Men detta är skillnaden mellan 2.5mm stickor och 1mm stickor.

Det ser oroväckande smalt ut nu men det kommer ju att töja sig. Frågan är hur mycket och hur det kommer att se ut när det gör det.
Så snart jag stickat över till rundstickan igen så får jag ta och prova innan jag går vidare.

Vecka 11

Fredag

Provar.
Jag tycker faktiskt att det ser rätt lovande ut.

Lördag-Söndag

Stickar vidare på 2,5mm stickor igen.

Vecka 12-13

Stickar lite då och då.
Kommer till slut ca 5cm över midjan och nu tror jag att jag behöver prova igen för att se om jag måste börja öka igen eller inte.

Vecka 24

Det går definitivt trögt på stickfronten men jag petar lite på det ibland.

December 2022

Stickar lite igen och provar när det behövs för att kolla att jag är på rätt spår.

Januari 2023

Kommit upp till ärmhålet och börjat sticka vidare på framstycket.

Vecka 5

Stickar upp till nyckelbenen fram och till axlarna bak.

Stickar lite till på axlarna bak och försöker bedöma hur mycket till som behövs för att det ska bli lagom över axlarna.

Vecka 6

Stickat upp till och maskat av för axlarna bak och börjat på kragen bak. Eftersom knapphålen ska vara på framstycket så inser jag att jag behöver veta hur lång kragen blir fram innan jag kan sticka klart kragen bak.
Alltså stannar jag där och börjar sticka vidare på framstycket istället.

Vecka 7

Stickar klart framstycket med krage och knapphål och allt.
Nålar ihop axlarna för att prova………..

Mmm, det blev ju inte riktigt som det var tänkt.

Nu är ryggen för lång.

För att det två mossstickade kanterna ska mötas rätt så måste jag repa upp ända ner till den rosa markören och sen sticka mossstickningen igen. Sen maska av för axlarna igen och sticka om kragen.

Inget att be för, det är bara att repa upp och sticka om axelpartiet.

Vecka 8

Stickar om axlarna och kragen bak och maskar av.

Nu är torson på tröjan klar!!!!!!!!!!!!!

Efter lite mer mätande, lite mer gissningar och lite mer matte så tror jag att jag har rätt maskantal för att börjar sticka på den första ärmen. 

Vecka 9

Stickar vidare på ärmen. Den ser inte så bred ut som jag hade tänkt mig men jag tror att det blir skapligt ändå. Och jag börjar bli en smula orolig att garnet jag har kanske inte kommer att räcka, så nu gäller det att vara lite uppmärksam.

Vecka 11

Inte nog med att mitt garn inte kommer att räcka. Det går inte att få tag på den färgen längre…

Det som fortfarande finns som är i “mina färger” en vinröd och en petrol/blå/grön.
Jag är inte jättesugen på vinrött. Vinrött är förvisso fint när man väljer det själv men jag har själv nästan inget rött alls.
Och här känner jag att det skulle nog bli för juligt, vilket absolut inte var min avsikt från början.
Då återstår bara den här (som heter 6765), som jag faktiskt övervägde när jag valde färg första gången, och den finns fortfarande.

Men hur ska jag plötsligt nu designa om tröjan till att vara tvåfärgad?
Hur mycket måste jag repa upp och sticka om för att det ska överhuvudtaget se vettigt ut i slutändan?
Och hur mycket måste jag köpa av den nya färgen för att det ska räcka till vad jag i slutändan bestämmer mig för att göra?

Jag har lite ångest över detta just nu…