Houppelande till Sofia

2018-2019

I rättvisans namn så ska jag också få en fin houppelandekappa med matchande struthätta.

Vecka 36

Lördag

Tvättar mitt tyg.

Söndag

Klipper ut mitt tyg.
Nålar ihop kappan med alla kilarna och syr ihop alltsammans. En snabb provning verkar lovande. Men jag kommer inte mycket längre utan foder.
Rundar av kvällen med att försöka bestämma hur jag vill göra med kanterna på våra struthättor. Jag vill ju definitivt göra någon form av löv-aktig kant med någon form av dekoration. Men hur?
Jag såg den här bilden på Pintrest för något år sedan och har haft ytterst svårt att släppa den sedan dess. Den är så vacker!

Jag försöker rita något liknande men det blir inte bra. Till slut ritar jag av löven från bilden och försöker ändra färgerna på något bra sätt men ingenting blir snyggt.
I vilket fall känns det riktigt ruttet att bara kopiera rakt av från någon annan. Det känns liksom inte riktigt OK.
Så vad gör jag nu då??

Vecka 37

Tisdag

Efter ännu en kväll, mer eller mindre helt bortkastad, på Pintrest så snubblar jag över broderimönster med fantastiskt vackra höstlöv. Hmmm…..
Det skulle man kunna göra! Men hur?

Onsdag

Så kom, än en gång, hösten till min undsättning.
På min morgonpromenad, till jobbet, så hittar jag lyckligtvis några riktigt fina höstlöv som jag tar med mig. Jag kopierar löven så att jag har platta löv att göra mallar av.

Väl hemma på eftermiddagen så mäter jag våra struthättor och löven och räknar lite fram och tillbaka på vad som blir bäst.

Jag har ju lite rester av tygerna från min Höstkappa.

Om jag gör tre olika färgkombinationer så blir det totalt 12st av varje färgkombination. 18st löv till vardera luva.
Tanken är alltså att klippa ut löv i en färg och brodera lite ådring och konturer i en avvikande färg för att få effekten av löv som skiftar i hösten alla färger. Typ.
Så får det bli!

Söndag

Syr och vänder min krage.

Gott Nytt År, hörrni!

Vecka 2, 2019

Tisdag

Jullovet är slut. Nu åter till ordningen. Nog för att jag gjort lite annat till mig själv under jullovet men nu ska jag äntligen titta till det här igen. Jag kom inte ens ihåg att jag faktiskt redan har sytt ihop delarna till själva kappan.

Efter att ha kämpat med makens sömsmåner, efter att hela rocken var nästan klar, så inser jag att om jag ska sicksacka mina egna sömmar ska jag göra det nu innan den blir ännu tyngre och otympligare.

På det igen då. Hinner en halv söm innan jag börjar får psykbryt igen. GAAAAAAAAARRRHHH!!!
“Behöver du hjälp?” hojtar maken från vardagsrummet.
-Ja, faktiskt…., erkänner jag motvilligt.

Så med lite hållehjälp från min älskade man så lyckas vi tillsammans ta oss igenom ca 1/4 av sömmarna i min kappa. Det får räcka för idag.

Jag gör något lättare en stund.

Så jag ser över det övriga läget, för min kappa.

Av någon anledning, som jag inte längre minns, så har jag satt kilar även mitt fram i kappan. Jaså, minsann. Jag undrar i mitt stilla sinne om jag har räknat med det när jag klippte ut fodret till framstyckena?
Det har jag inte….
Nähä.
Jag har sparat de stora spillbitarna från fodret för att kunna klä insidan av mina marknadskorgar. Jag tar fram de bitarna och försöker uppskatta om de kan räcka till dessa nya kilar. Det kan förmodligen gå, men då ryker korgprojektet igen, som redan är några år försenat… Skit också.

Okej, jag gör något annat då.
Jag syr ihop de två sidorna på min struthätta, vänder rätt struten och börjar se över hur jag ska disponera lövbården på den. Min luva har nämligen marginellt mindre omkrets än makens, så jag får inte plats med lika många löv.
Som i förbifarten konstaterar jag att de extra bitar gult ylle som jag trodde att jag sparat för att ha i min luva, för att få mer gul insida än i makens luva, står ej att finna. Nähäpp. Då sket det sig, då.
Jag lägger ut löven och bestämmer vilka som får stryka på foten bara för att inse att de två stora löv som blir över kan ju i stället “virvla runt” ovanför. Bra där!!
Det är nu som jag ser över hur mycket som finns kvar att klippa de små löven av. Det är inte så jättemycket men det kommer att räcka till löven. Knapparna däremot!!!!!
VE OCH FASA!!! Det gula yllet kommer kanske inte att räcka till knapparna till båda våra kappor……..
Paniken växer medan jag förbannar mig själv för att jag slarvat igen och inte har tänkt igenom alla moment innan jag lagt allt till sidan och för att jag inte för mitt liv kan komma ihåg hur jag resonerat för att det skulle bli så här fel. Jag var så säker på att jag tänkt på allt.

Jag erkänner mig besegrad och ger upp för idag och plockar undan allting igen.
Då, när jag öppnar skåpet för att lägga undan stickan, som jag vände struthätte-struten med, så öppnas även den andra skåpdörren. Dörren till tygskåpet.
Och där ligger de, vackert och prydligt hopvikta i en trave på botten av skåpet. Samtliga resterande ylletyger samt linnefodret.

Änglakören:
“Hallelujah, hallelujah. HALLE-LU-JAH!!!!!!!!!!”

Okej.
Då var allting löst, då.
Ja, ibland är man inte så smart. Och ibland är man det, men man kommer bara inte ihåg det.
Vet inte riktigt vilket som är värst.
Men den här gången bjuder jag på det.

Onsdag

Då så!

Jag syr ihop de gula, åter igen rikliga, infodringsdelarna till min luva och syr på dem på min luva.

Sedan stickar jag framkanten för hand och börjar kantsy den andra kanten av infodringen för hand.

Lördag

Efter en välförtjänt sovmorgon sätter jag mig till ro i soffan och kantsyr resten av min gula, fina infodring till de svepande tonerna av, och de svepande klänningarna i, Borta med vinden.

Nu när framkanten och infodringen är klara så kan jag till slut placera mina löv på riktigt. Jag fördelar löven så jämnt jag kan och tråcklar fast dem.

Och eftersom TV-utbudet är så deprimerande, så här på en lördagskväll, så får jag väl plocka fram någon ny film ut det egna filmoteket. Marie Antoinette får bli mitt sällskap medan jag börjar att kantsy fast löven på luvan.

1/16 klar.

Vecka 3

Måndag

Syr 2/16.

Torsdag

Syr 3/16.

Lördag

Klippt ut de saknade kilarna och det saknade oket till fodret. Sicksackat alla bitarna och syr ihop foderframstyckena med kilarna och oket.
Innan jag går vidare sicksackar jag klart resterande sömsmåner i kappan. Det tar lite tid, men med god hållehjälp från maken så går det ändå smidigt.
Efter det syr jag och vänder foderframkanterna mot kappans framkanter. Sen syr jag i kragen och hackar sömsmånen.

Dags för ärmarna!
Jag ritar ut och syr “bubblorna” på mina ärmar.

Jag syr ihop ärmsömmen och ritar ut den sista “bubblan”. Skarven passar perfekt!

Syr den sista “bubblan”.

Hackar alla sömsmånerna.

Vänder ärmarna och stickar kanterna för hand.

Söndag

Vaknar alldeles för tidigt för att vara på vilodagen, så jag lägger mig i soffan med katten en stund. Håller just på att slumra till när det plötsligt börjar klia i hjärnan; Fickor! Jag hade ju tänkt göra fickor i min kappa. Det får jag inte glömma. Fickor är störtbra. Då slipper man alltid ha väska. Väska? Ska jag inte ha en liten väska? Bara för att jag kan?
Jag stirrar på katten.
Katten blänger tillbaks. Kan du inte bara vara stilla någon gång? Tycks hon vilja säga, men hon nöjer sig med en något förtörnad gäspning och somnar om medan jag lommar iväg in till mig.
Till mitt syrum.
Mitt omvända Narnia. (För att om jag går in där i bara 5min så har det gått minst 3timmar när jag kommer ut.)

Alltså:
Jag konstruerar mönster till en väska efter en förebild på allas vårt eviga Pinterest. Jag letar runt bland mina ylletyger och klipper ut följande:

Sen lägger jag trofast dessa väskdelar till sidan. Sist in, sist ut. Detta har lägsta prio just nu.

Vidare ritar jag ut en mönsterdel till mina fickpåsar och klipper ut dem i det vinröda yllet. Jag sicksackar och syr ihop fickpåsarna.

Jag mäter ut vart på kappan fickorna skall sitta.

Jag sprättar upp den delen av sömmen där fickorna ska sitta och syr i fickpåsarna. Och titta! De syns ju knappt! Helt perfekt!

För att fickorna verkligen ska ligga snyggt och vara så osynliga som möjligt så tar jag mig till och med tid att sy ner de yttre sömsmånerna för hand. (Så här petig är jag inte ofta.)

För säkerhets skull så förankrar jag fickpåsarna mot sömmen framför också för att de inte ska hänga snett och bli fula.

Se! Nästan osynligt!

Efter det pressar jag hela kappan och börjar sy fast foderframstyckena mot den korresponderande sömmen i yllet.

Vecka 4

Söndag

Syr löv 4 och 5/16.

Vecka 5

Tisdag

Pressar ärmarna.

Syr klart fodersömmarna mot kappan.

Nålar i och provar en ärm.

Lördag

Syr i den första ärmen. Kollar att det blev bra och nålar i och provar den andra ärmen och syr i den. Efter det syr jag till ärmfodrena för hand.

Min beställning av knapphålstråd anlände förra veckan, men då var jag för förkyld för att orka ge mig på det, men nu kan jag inte skjuta upp det längre. Klipper ut 60 nya knappar. 25st till vardera kappa. Plus 10 till min luva. Jag slår mig till ro, med en näve tålamod, bredvid den sovande katten i soffan. Här ska sys knappar.

Klart!!!

Söndag

Syr nästan hela löv 6/16.

Vecka 6

Måndag

Syr klart löv 6/16 och syr nästan hela 7/16.

Tisdag

Syr klart löv 7 och syr hela 8/16.

Onsdag

Syr löv 9/16.

Vecka 7

Torsdag

Mäter ut var mina knapphål ska vara och försyr dem på maskin.

Hinner öppna och sy de två första knapphålen ikväll.

Lördag

Syr 13 knapphål.

Söndag

Syr de sista 10 knapphålen. 

Mäter ut vart knapparna ska sitta och syr fast dem.

Vecka 8

Måndag

Får hjälp av maken att mäta upp fållen på min kappa. Klipper bort det som ska bort och fållar för hand.

Sedan syr jag till fodret på framstyckena.

Min kappa är klar!!!!

Onsdag

Syr löv 10 och 11/16 på min luva.

Torsdag

Syr löv 12 och 13/16.

Fredag

Syr de sista tre löven.

Lördag

Jag har, om än inofficiellt, gett mig katten på att min luva ska bli klart den här helgen….

Följaktligen så går jag raka vägen från kudden till arbetsrummet på lördagsmorgon. Jag börjar med att rita ut hur jag vill att mina broderier ska se ut och sedan syr jag dem för hand.

Efter det så ritar jag ut bågarna mellan löven och klipper bort dem.

Sedan kantsyr jag alla bågarna.

När det äntligen är klart är klockan 01.30.
Godnatt!

Söndag

Vaknade tursamt nog tidigt, trots allt.
På det igen!

Jag mäter ut vart mina knapphål ska vara och försyr dem på maskin. Sedan öppnar jag och syr alla 10 knapphål för hand.
Efter det syr jag på mina 10 knappar.

Sen kantsyr jag de extra löven som ska sitta på broderierna och syr fast dem på luvan.

Efter det syr jag fast innerkanten på infodringen.

Till sist klipper jag rent alla de hängande löven.

KLAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Det låter ju inte så betungande när man summerar det så här, men detta (fredag kväll, hela lördag och hela söndag) är ca 37 timmars arbete.