Hyllning till Oktober, del 2

2022

Tisdag

Nålar ihop livet och ärmarna och provar livet. Några små justeringar bara sen kan jag tråckla ihop livet. Gör likadant med ärmarna.

Torsdag

Nålar i ärmarna i livet och provar. Efter ca 4-5 justeringar börjar det till slut bli skapligt bra och jag kan sy ihop livet och ärmarna.

Sen är det äntligen dags. Jag har velat fram och tillbaka över vilket tyg jag ska använda till krage och manschetter. Jag har två alternativ. Antingen en grön sammet (den är nästan klargrön i verkligheten) eller en brun manchester. Nu äntligen när jag har ett livstycke att prova mot så måste jag bestämma vilket av tygerna som passar bäst.

Det lutar åt den gröna sammeten.

Fredag

Börjar monter lappverket till kjolvåderna framtill.

Det jag klipper av upptill använder jag för att pussla ihop bitar att skarva på nertill. Jag kanske räknade lite snålt på antalet rutor jag behövde. Men det är ju detta om är grejen. Det är ett pussel!
Och jag lämnar riklig fåll med flit för jag vill absolut inte att den ska kännas för kort i slutändan.

Lördag

Syr ihop framstyckena med kjolfoder och tråcklar sömlinjer etc.

Syr lappverk till en av de resterande 3 kjolvåderna  och börjar kombinera ihop lappar till den andra av de 3.

Söndag

Syr klart lappverken till andra och tredje kjolvåderna och tråcklar ihop dem med sina foder.

Vecka 46

Måndag

Syr ihop alla fem kjolvåderna med varandra. Jag lämnar självklart öppet i sidsömmarna för fickor.

Fäller tre av fyra sömmar.

Tisdag

Fäller den sista sömsmånen i kjolen.

Efter det klipper jag ut fickpåsar, underkrage och manschetter ur fodertyget.

Torsdag

Syr ihop fickpåsarna och syr i dem i kjolen.

Freja hjälper till såklart!

De är väl kamouflerade i det här grilliga mönstret.

Lördag

Provar livet och tråcklar linjen för midjan.

Syr axelsömmarna och fäller dem och sidsömmarna i livet.

Jag samlar ihop de resterande oanvända rutorna och syr ihop tillräckligt för att kunna klippa ut delarna till underkragen.

Tråcklar i kragen och provar.

Syr ärmsömmarna och hinner fälla tre av fyra.

Nålar i en ärm för provning.

Söndag

Fäller klart den sista ärmsömmen.

Efter mycket provande och justerande av ärmarna kan jag till slut sy i dem på riktigt. Jag renklipper sömmsmånerna runt ärmhålen och klär sedan in dem med en snedremsa av ett av mina många tyger från lappverket.

Vecka 47

Lördag

Jag har till slut bestämt mig om kragen. Det blir den gröna sammeten.
Jag klipper ut kragen och manschetterna och ett skärp av sammeten.

Jag syr på sammeten på kragen men bara ner till midjan, eftersom kjolen inte är påsydd ännu, såklart.

Nålar på kjolen och provar att den sitter rätt. Sen syr jag fast den för hand med engelsk söm.
Det är första gången jag testar den sömmen. Jag vet inte om jag tycker att det är så stor skillnad från att bara sy alla fyra lager tyg samtidigt med vanliga kaststygn egentligen, om jag ska vara ärlig.

Nu kan jag sy på kragen/infodringen hela vägen ner längs kjolen.

Söndag

Vänder in kanten på kragen och infodringen och syr till den för hand.

Vecka 48

Måndag

Provar upp fållen, klipper bort överflödet och fållar för hand.

Tisdag

Får pussla en del på slutet för att få ihop lappverk till manschetterna. Tråcklar på lappverket på fodret och syr och vänder med sammeten och syr på lappsidan mot ärmarna. Sist viker jag ner sammeten och stänger in sömmen med sammeten och syr till för hand.

Onsdag

Syr ett bälte av sammet.
Jag börjar sy det för hand men när tråden gått av 2 gånger på de första 30-40 cm av sömmen så tröttnar jag och syr det på maskin istället.
Nu vill jag bara bli klar.

Nu är den klar!!!!!! 

Jag är så fantastisk nöjd med resultatet och jag fullkomligt bor i den här all min lediga tid nu.

Att sitta och sy lappverk på min fina trampmaskin var nog precis så monotont och meditativt som jag behövde just precis då.

Jag älskar lappverk, det kan bli som en mosaik av livet, fullt av minnen.

Här är förvisso många nya tyger som jag inte hade något egentligt emotionellt värde i innan men som fick det längs vägen. Men här är också många tyger från mig själv genom åren och många tyger och minnen från min mamma. Jag bär med mig dem alla vidare fram i livet.