Landsknekt

2012-2013

Bara 6 veckor senare och knappt har bröllopsyran lagt sig förrän min make får en ny idé.
Landsknekt!
Ut på nätet och, milde tid, vad man kan hitta mycket kul.

Den här fina figuren får stå huvudsaklig modell för detta projekt.

Så med förlagan utvald och uppnålad på väggen i syrummet är det bara att sätta igång.

Vecka 26

Tisdag

Låter Daniel prova min stora blus som jag har till min gamla knektklänning. Den passar bra förutom att Daniel har lite bredare hals än mig. Då är det utrett. Vad bra, då behöver jag inte göra något nytt mönster till skjortan.  Tar diverse mått som känns relevanta för sammanhanget och börjar försöka bli klok på hur mycket material vi kommer att behöva till detta och, för all del, vilka material vi ska ha. Klipper ut en prov på en Ledergoller och provar. Och ändrar och provar och ändrar igen.

Söndag

Räknar igenom vad vi behöver ha och hur mycket som behövs av varje färg, förutsatt att vi hittar de färger vi vill ha. Åker till tygaffären. Det är alltid något av en pärs, men samtidigt väldigt roligt!

Väl hemma igen sicksackar vi alla tyger och börjar tvätta de som vi kommer att behöva först. Medan tvätten snurrar så fortsätter vi med mönstret. Provar och ändrar några gånger till, tills vi tycker att vi är nöjda med modellen. Börjar tackla mönstret till ärmarna till jackan.

Vecka 27

Måndag

Fortsätter på ärmmönstret direkt när jag kommer hem. Efter det ritar jag av och klipper ut strumpmönstret och det nya byxmönstret som vi ska ha som utgångspunkt den här gången. Klipper ut hosorna, ett ben i gult linne och ett i blått. Klipper även ut ett par ”brokor”/”shorts” i grått linnetyg som ska funka som foder och ta den största belastningen, hoppas jag. Med Daniels tidigare par hosor i färskt minne så förstärker jag alla sömmar och fäller och stickar alla sömsmånerna i fodret, sedan det är inprovat till rätt passform. Den här gången vill jag inte att allt brister och rämnar första gången det används.  När fodret är klart provar vi in hosorna. Det här blir så bra! Syr hosorna och vändsyr dem med fodret.

Tisdag

Pressar på belägg kring hela linningen och öppningen mitt fram. Vänder och pressar. Sätter 4 öljetter på vardera framkant och fållar benen. Hosorna är klara!!

Klipper ut remsor av svart och vitt tyg och tråcklar ihop dem till ett randigt stycke. Provar in detta stycke utanpå det blå benet på hosorna och nålar fast det där det ska sitta och markerar vart grensömmen och innerbensömmen kommer att komma.

Onsdag

Klipper ut den rätta formen till det randiga byxbenet. Nålar ihop och provar och det verkar bli bra. Öppnar upp bitar av sömmarna så att det blir sådär uppslitsat som det ska vara.

Torsdag

Börjar sticka ner alla sömsmånerna för hand.

Lördag

Syr klart stickningarna. Klipper ut det blå yttertyget till vänsterbenet. Nålar ihop benet och provar in vart alla snitten ska sitta.

Klipper ut blått linnetyg som ska fodra alla snitten och börjar klippa och sen handsy stickningarna i de stora snitten. Klipper ut och vändsyr remsorna som ska kanta det stora hålet på knäet. Pressar remsorna och klipper till dem i rätt längd, viker dem på mitten och syr på dem på nedankanten av hålet.

Provar igen och passar in vidden i benet och längden under knäet och klipper av bakstycket i rätt längd.

Söndag

Syr och vänder remsorna, som ska hänga under knäet, syr sedan på dem på det blå benet. Provar in passformen på det svartvita benet och syr ihop innersömmen på det.

Vecka 28

Måndag

Provar in båda benen på hosorna.

Tisdag

Klipper upp alla de små flikarna som ska vara öppna på det svartvita benet.

Onsdag

Fordrar de vita remsorna med lakansväv för att avigsidan på det vita tyget inte är så snyggt så jag vill helst inte att det ska synas så mycket.

Torsdag

Provar in passformen kring midjan och hur alla remsor ska sitta. Kortar hosorna för att passa till benlängderna och börjar sy fast ytterbyxorna på hosorna.

Fredag

Syr klart de sista ”bubblorna” på det svartvita benet. Nu är byxorna, i sig, klara!!

Vecka 29

Onsdag

Klipper ut tyg och foder till västdelen av jackan.

Torsdag

Daniel sicksackar alla styckena. Vi nålar ihop fram- och bakstycken och provar. Lite justeringar bara, sen syr vi. Nålar och provar fodret och syr ihop det. Syr och vänder fodret med västen, hackar sömsmånerna och börjar sticka framkanterna för hand.

Vecka 30

Onsdag

Syr klart stickningarna runt framkanterna och runt ärmhålen. När Daniel kommer hem provar vi och bestämmer hur fållen ska se ut och klipper till den. Vändsyr fållen och hackar alla sömsmånerna.

Lördag

Stickar fållen för hand.

I vår iver att komma vidare ger vi oss på blygdkapseln till byxorna, som vi inte gjort ännu. Vi enas om en mönsterdel och vilka tyger den ska göras av och klipper till bitarna. Syr ihop delarna och provar hur mycket fyllning det ska vara i den. Klipper upp slitsar på den enfärgade halva och stickar ner kanterna för hand. Veckar på ett stycke tyg som ska synas genom slitsarna. Syr på de fyra knapphankar som ska hålla kapseln på plats och syr ihop ovankanten.

Vi klipper ut de stora ärmdelarna som ska bli det bylsiga i ärmarna och sicksackar dem. Sedan klipper vi ut alla remsor som ska sitta utanpå de bylsiga ärmarna. När allt är klippt sätter jag mig och vändsyr alla de röda remsorna med ett rött linnetyg och stickar alla kanterna för hand.

Söndag

Syr ihop en foderärm och en ”fluffärm” och tråcklar på de röda remsorna runt ärmkullen. Syr och vänder en röd manschett och syr i en knapphank av rött linnetyg i den ena sidan. Provar in vart och hur remsorna ska fästas i varandra för att skapa rätt effekt och syr ihop dem för hand. Syr fast remsorna och ”fluffärmen” och foderärmen på manschetten och syr till insidan an manschetten för hand. Näster ihop kanterna på ”fluffärmen” och foderärmen, i sprundet, för hand.

Vecka 31

Onsdag

Handstickar kanterna på de svarta ärmremsorna.

Vecka 32

Söndag

Syr den högra ärmen på ungefär samma vis som den vänstra. Fast remsorna är raka istället för vridna runt ärmen.

Syr knapphål i västen och syr i knapparna till dem. Sätter i öljetter i västen och ärmarna så att de går att knyta fast på västen. Syr och vänder skråremsor av rött linnetyg. Klipper ca 45cm långa bitar av det röda bandet och surrar ändarna. Detta blir knytbanden till ärmarna. Syr på blygdkapseln på byxorna och syr på de fyra knapparna som ska hålla den på plats. Klipper ut och vändsyr två breda remsor att knyta runt knäna. Byxorna är klara!!!!

Vecka 33

Måndag

Klipper ut och syr hålmönstret som ska sitta mitt fram. Hålen syr jag faktiskt med tät sicksack. Sedan syr jag på lappen på jackan för hand.

Klipper upp de slitsar som ska bilda det ena hålmönstret på framstyckets nedankant. Viker in alla sömsmånerna och stickar för hand.

Tisdag

Klipper och syr det andra hålmönstret på framstycket.

Onsdag

Klipper och syr de stora slitsarna på ryggstycket.

Torsdag

Klipper och syr de sista hålmönstren på ryggstycket. Jackan är klar!!

Riddarspelen på Visingsö 2012

Riddarspelen på Visingsö 2012

Vecka 52 – 2012, fortsättning:

Lördag

Jag hittade lite vitt linnetyg i en hylla, häromdagen, när jag letade efter något helt annat. Så jag tänkte att det kunde nog räcka till en ny skjorta till Daniel. Sagt och gjort vi bestämmer modell och mäter ut vilka delar vi behöver och börjar klippa. Det ena tyger ser misstänkt otvättat ut så vi tvättar det först för säkerhets skull.

Söndag

Klipper ut de sista delarna och sicksackar dem. Börjar nåla ihop delarna för att se om våra teorier stämmer, gällande hur denna modell ska monteras. Provar lite provisoriskt och det verkar faktiskt stämma.

Vecka 4 – 2013

Söndag

Eftersom jag stundom finner rynkning irriterande så har jag inte kommit vidare med Daniels skjorta, utan låtit annat gå före ett tag. Men istället börjar vi ikväll på Daniels hatt. Vi inventerar och konstaterar att de tyger han vill ha räcker till. Hurra!! Vi bestämmer storlekar och färgordning och klipper ut tre brätten. Det ena är bara för lite extra stadga. Jag syr ihop yttersömmen på brättet och hackar sömsmånen. Klipper ut en kvadrat av gult linne och en likadan av det svarta tyget. Klipper ut hål för huvudet i brättet och i den gula kvadraten. Vi hittar spillbitar från ärmarna och beslutar att använda dem också. Vändsyr kvadraterna med en svart ärmremsa i varje hörn. Vänder rätt och viker in hörnen mot mitten.

Denna ska sedan bli kullen på hatten.
Klipper smala remsor av det gula linnetyget, viker dem på längden och stickar dem på maskin. De ska bli knytbanden

Jag syr på kullen på brättet. Under tiden tvinnar Daniel ihop tre ståltrådar för att ge stadga åt brättet. Jag lägger in ståltråden längs sömsmånen i brättets ytterkant och nålar fast den där.

Vecka 5

Måndag

Nålar klart ståltråden och börjar sticka för hand för att hålla den kvar på plats.

Tisdag

Eftersom Daniel ändrat sig och nu vill ha lite “slits och puff” även på brättet på hatten så får han i läxa att ta loss ståltråden igen. Jag gör en mall för vart slitsarna ska sitta och markerar dem på brättets ovansida.

Jag sprättar upp sömmen i hålet för kullen och vänder ut och in på allting igen. Nålar på ett stort stycke gult linnetyg, på det förstärkande lagret av brättet, och tråcklar fast det för hand.

Vänder tillbaka brättet till rätsidan och klipper upp alla slitsar, nålar in kanterna på dem och stickar dem för hand.

Hade verkligen hoppats bli klar med den här ikväll men klockan är för mycket. Godnatt!

Onsdag

Efter, vad vi väljer att kalla, moget övervägande så beslutar vi att inte färdigställa hattkullen förrän vi vet hur stor coifen kommer att bli. Alltså ägnar vi kvällen åt att bestämma hur coifen ska se ut. Vi provar oss fram till ett fungerande mönster och en dekor och så klipper vi ut delarna i alla olika tyger och lager.

Klipper alla slitsarna och jag börjar sticka dem för hand.

Hinner dock inte riktigt i mål ikväll. Godnatt!

Torsdag

Syr slitsar.

Vecka 7

Onsdag

Syr klart sitsarna i nederdelen av coifen och de i kullen.

Vecka 8

Måndag

Syr slitsarna i remsan som ska bilda kransen kring kullen.

Tisdag

Syr ihop nederdelen mitt fram. Klipper ut en lång remsa vitt linnetyg och veckar på det på kransens insida. Syr på kransen på nederdelen. Syr på kullen. Provar. Det funkar! Fodrar coifen med rött linnetyg.

Provar hatten ovanpå coifen och det blir faktiskt bra. Syr till hattbrättet mot hattkullen.

Vecka 9

Måndag

Syr fast tre stora strutsplymer på hatten. Klar!!

Klipper upp två nya slitsar i ryggen på jackan då vi tyckte att det behövdes ett par till. Stickar slitsarna för hand.

Torsdag

Beslutar att tackla Daniels nya skjorta på ett nytt sätt. Jag ska testa en teknik som jag aldrig testat förut. Jag hittade en bra beskrivning på den här bloggen: Learning to fly – Katafalk.

Jag börjar med att fålla halsringningen för hand. Sedan gör jag en pappersmall att rita prickarna efter och sätter igång att rita prickar. Jag har bestämt mig för att bara göra en enkel liten krage så jag gör bara tre rader med prickar.

Fredag

Syr i de tre rynktrådarna för hand genom att bara plocka upp två trådar vid varje prick.

Lördag

Klipper ut en rak remsa linnetyg att fodra kragen med. Jag nålar på remsan på insidan av kragen och fördelar vecken så jämt som möjligt och syr fast varje veck mot remsan. Vid det här laget har jag blivit sugen på att testa lite dekorsöm på rätsidan, vilket verkligen inte var min avsikt från början, men nu har jag fått blodad tand.

Syr två röda sömmar på rätsidan av kragen. Pillar bort de gröna rynktrådarna och syr klart remsan på insidan av kragen. Provar ut djupet på halssprundet och fållar klart det och syr en stopp med samma röda tråd som på kragen.

Syr i kvadraterna som ska sitta i ärmhålen och syr sedan ihop ärmsömmarna och sidsömmarna.

Vecka 10

Fredag

Fållar ärmarna för hand och börjar rita ut prickarna på dem och klipper ut remsorna som ska sitta på insidan av “manschetterna”.

Lördag

Syr i rynktrådarna i ärmarna och syr klart dem på samma sätt som kragen. Jag klipper smala remsor som jag viker in kanterna på och stickar ihop på maskin. Nålar fast ett band i vardera sida av kragen och manschetterna och syr fast dem för hand.

Fållar skjortan. Klar!!