Lappverk

1995-2007

Det hela började med en bok på vårt lokala bibliotek.
På omslaget var ett så vackert lapptäcke, sytt av hexagoner, och jag blev alldeles hänförd.

Resten är historia.

För egen del gillar jag inte riktigt lapptäcken där man köpt nya tyger i en perfekt färgskala och där man kan få ut hur mycket som helst av alla tygerna. Jag tycker att det är lite fusk.

Jag föredrar att jobba på gammeldags vis, med hemmagjorda mallar och gamla tygrester och avlagda kläder. Det var ju trots allt så lapptäckena uppstod, genom att man skulle ta tillvara små tygbitar som inte räckte till något annat. Det begränsar en del möjligheter och tvingar en att tänka i lite andra banor. Det ger utrymme för färg- och mönsterkombinationer som man kanske inte annars skulle välja.

Alla lappverk som jag sytt för hand har jag gjort på gammeldags vis. Dvs. jag har tråcklat upp alla bitarna på vars sin pappersmall som har den formen och de måtten som tygbiten ska ha när den är sydd och färdig. Sen lägger man de upptråcklade tygbitarna räta mot räta, precis som vanligt, och syr ihop dem med små, täta kaststygn längs de vikta kanterna och fäster noga i båda ändar av sömmen.

När man sen har sytt på alla sidor om mallen så petar man ut den ur tyget. Det går förstås åt ganska många mallar till ett helt täcke…

Sen kviltning är när man syr genom alla lagerna av tyger och stoppning för att ge täcket en matelasserad, eller vadderad, effekt och hålla de olika lagerna på plats.

Mammas & Pappas täcke

Eftersom jag föredrar att ”taga vad jag haver” så gick 2/3 av min garderob åt till det första lapptäcket jag sydde. Det skulle egentligen bara bli en lite provbit för att testa om det gick att göra så som jag hade tänkt. Det gick alldeles förträffligt. Det blev ett sängöverkast på 2,5 X 2,5m. Lappverket är maskinsytt men all kviltningen är gjorda för hand, lik som det blygsamma broderiet i mitten av täcket med mina föräldrars initialer och vigseldatum. Jag gav det till mina föräldrar när de firade silverbröllop.

Mikaels babytäcke

Lappverket och kviltningen på detta babytäcke är handsytt men kanterna är påsydda på maskin. Mönstret kallas för Mormors Blomstertäppa. Färgpartierna liknas vid blommor och fälten mellan dem liknas vid trädgårdsgångar. Broderierna har dock min mamma gjort då jag helt enkelt inte är min starkaste sida.

Specialarbetet

Detta täcke är helt handsytt och syddes som specialarbete i gymnasiet. Det blev dock precis för litet för att fungera som sängöverkast, tom till min gamla 90-säng.

Katt gömd i filt

Ett tag använde jag det som draperi innanför ytterdörren.

Sedermera hade Calamity det som snuttefilt ovanpå sängen. Hon älskade att krypa in och lägga sig så här.
Än idag är detta täcke ett fint minne av min älskade lilla Calamity som gick bort sommaren 2019.

Marcus babytäcke

Här är det bara kviltningen som är gjord för hand.

Valentinas babys täcke

Detta är det första lapptäcket som jag sytt på beställning. Det var en arbetskamrat som väntade barn och ville ha ett babytäcke. Hon valde själv ut mönster och tyger och gjorde mallarna till mönstret.

Här är stjärnorna handsydda men de raka styckena är maskinsydda.

Sofias täcke

Det här är mitt eget gamla sängöverkast. Det är helt handsytt och fungerade utmärkt som sängöverkast så länge jag bara hade en 120-säng.

Senare har det blivit ganska slitet sedan det hamnade i en ännu mer sliten fåtölj, som sen Calamity la beslag på.

Isoldes kudde

Min första katt, Isolde, upptäckte under tillverkningen av mitt sängöverkast att det var ganska mysigt att ligga i mitt knä, på avigsidan av lappverket, medan jag sydde på det.
Där kunde hon slicka på alla trådar, som stack upp från alla sömsmånerna som ju blev lite tufsiga efter ett tag. Eftersom hon verkligen gillade att slicka på tyger och trådar så sydde jag om hennes favoritkudde till en “slickekudde”. Jag la den i hennes älsklingsfåtölj i den fåfänga förhoppningen att hon skulle sluta slicka på mina gardiner.
Lappverket på ovansidan av kudden består av romber med sömsmånerna på rätsidan. Jag gjorde så istället för att bara vända den vanliga avigsidan utåt varigenom jag tyckte man förlorade mycket av effekten av tygerna. Den omvända psykologin fungerade emellertid inte så bra på katten som nästan helt övergav kudden, men jag tycker ändå att kudden är ganska charmig.
Sedermera åkte den slitna fåtöljen ut och kudden hamnade i den slitna gungstolen istället och Isolde tog den åter till sitt hjärta.
Slutet gott.

Än idag är kudden ett fint minne av min älskade lilla Isolde som gick bort julen 2007.

Anna & Mattias bröllopstäcke

Det här täcket sydde jag till min syster Anna när hon gifte sig med sin Mattias. Lappverket är maskinsytt och kviltningen handsydd och broderierna har vår mamma sytt.
Det är sytt mestadels av Annas och Mattias avlagda kläder men jag var tvungen att lägga till lite tyger för att få lite mer liv och balans i det.

Dantes babytäcke

Ytterligare ett babytäcke sytt på beställning.

Stjärnorna är sydda för hand och påsydda för hand ovanpå resten som är maskinsytt.
Kompositionen är min egen utefter önskemålen från den stolta, blivande, farmodern.

Picknickfilten

Det här är första gången jag verkligen gått ut och köpt en massa nya tyger för att sy ett lapptäcke. Men jag köpte bara ca en meter av vardera, för att det fortfarande skulle vara lite utmaning.
Det var meningen att det skulle vara en rejäl picknickfilt eftersom den man har alltid verkar vara för liten. Resultatet blev jättefint! Men då vi inte åker på picknick särskilt ofta så funkar det lika bra som sängöverkast.

Lappverket är sytt på maskin och kviltningen är sydd för hand.