Brudklänningen, del 1

Brudklänningen, del 1

LÄNNINGEN VARJE FLICKA drömmer om! Så ska det ske, till slut. Jag ska sy min egen brudklänning. Åh, det här är lite högtidligt.

Mina tyger!

Vecka 30, 2011

Lördag – Söndag

Ja, sommaren bjuder på många sidospår och jag har visst inte ägnat mig så mycket åt detta på ett tag. Men, nu gör vi ett ryck igen.

Efter all tid lagd på Daniels broderier känner jag för att göra något till mig. Så jag sätter mig och klipper blomblad ur olika tyger och sicksackar kanterna på dem. Totalt klipper jag ut 396 blomblad. Detta ska bli spännande. Jag fick lära mig att sy rosor när jag praktiserade på Malmö Stadsteater för ca 15 år sedan och har inte provat på det sedan dess. Hehe! Nåja, det kan ju inte bli mer än fel och då får jag hitta på någon annan lösning på problemet.

Jag börjar med en grov ståltråd. Viker en bit gult tyg som jag fäster runt änden av ståltråden. Sedan syr jag på de minsta blombladen först och sedan större ock större.

När jag är nöjd med blomman surrar jag blomstertejp runt basen av bladen och lindar fast några gröna fjädrar istället för gröna blad längs ”stjälken”. Voila! En tygros. 🙂

Snopet nog så går det fantastiskt bra! Hinner sy 19 stycken under helgen.

Vecka 35

Söndag

Syr blommor.

Vecka 47

Lördag

Jaha, då kom jag inte så långt på Daniels grejer för ikväll. Då får jag väl börja fundera på mitt eget en stund. Letar fram lite tidsenliga filmer, åberopar ”studiesyft”, och slår mig till ro. 🙂

Någonstans i min hjärna hör jag min inre diktator; ”Du har all tid i världen ikväll och du tar inte vara på den!?” Så då så, på det igen. Jag menar, hur svårt kan det vara? (The famous last words…) Så med härliga Last night of the Proms på TV:n så jobbar jag vidare.

Letar fram mönstret till undersärken från 1700-talsklänningen och bestämmer mig för vilka ändringar jag ska göra. Klipper ut delarna och sicksackar allting. Syr ihop infodringarna. Syr ihop ärmarna och axlarna. Syr i ärm och kil på ena sidan, sen är det läggdags.

Söndag

Vaknar i ottan till en regnig och stormig 1:a advent.

Syr i den andra ärmen i särken och syr på infodringen i halsen. Under tiden kommer jag på att jag kanske inte ska ha kilarna så högt som jag först satt den som jag sydde i igår kväll. Nålar i den andra kilen ca 15cm lägre än den första. Provar. Mycket riktigt, det blir nog bättre. Fram med sprättkniven. För att ändå få maximala vidd i fållen så kortar jag av kilarna upptill och vinklar om dem efter den nya längden. Sicksackar om kilarna och syr i dem. Pressar alla sömmar och syr stickningarna som skapar kanalen i halsringningen. Trär i ett smalt silverband i kanalen och drar åt lite lagom. Nu skulle jag vilja ha spets för att kunna gå vidare men det har jag inte och det är inte riktigt läge att sticka ut och leta i butikerna på en söndag. Sätter mig på nätet istället och hittar, långt om länge, vad jag letar efter och beställer det jag ska ha. Då var det väl stop, då, för nu.

Vecka 48

Onsdag

Hämtar ut paketet med grejerna som jag beställde!

Fina, fina saker!

Torsdag

Syr på spets runt halsringningen på särken. En med uddkanten uppåt över kanalen med snöret och en under kanalen, med uddkanten nedåt.

Söndag

Mäter upp och syr fållen. Mäter upp ärmlängden och börjar klippa ut volangerna som ska sitta på ärmarna.

Vecka 49

Torsdag

Pusslar lite för att få fram en bra mönsterdel till volangerna, och klipper ut ett par till, till särken.

Varför? För att gränsen för storhetsvansinne är så frestande lätt att stiga över. Och för att i syrummet kan ingen höra dina skrik. Moahahahaaaa!!!!

Syr på spetsat på volangerna och syr i rynktrådarna.

Vecka 50

Måndag

Syr på volangerna och liten mer spets, bara för att jag kan. 🙂

Nu är den klar!

Lördag

Efter att ha ägnat morgonen åt att sucka i förtvivlan över att min planerade midjemåttsminskning förmodligen inte kommer att lyckas, så är det väl lika bra att börja på klänningen redan nu. På det viset behöver jag inte leva i konstant stress över att jag ska hinna sy den efter att jag smalnat om midjan…

Så: Jag provar min gamla 1700-talsklänning och blir faktiskt lite förvånad. Den sitter inte lika tajt som den gjorde sist! Då är det kanske inte så hopplöst i alla fall? Med den bestämda åsikten att en korsett, som inte förändrar midjemåttet till det mindre, helt enkelt inte gör sitt jobb börjar jag känna efter på allvar. Jag skulle kunna kosta på mig en liten intagning. Men jag vet också att det är synnerligen oklokt att sy in en korsett på tom mage och sen tro att man överlever en hel dag i den. Därför börjar jag min dag med lite stadig frukost. Sprättar av framstycket från korsetten och nålar på det igen något smalare.

Provar. Japp, så får det bli. Syr på framstycket igen enligt nålningen. Klar!

Som tidigare så måste provdockan tjockas till lite. När det är klart snörar jag på korsetten och hänger på höftkorgarna och kjolen från 1700-talsklänningen. Letar fram mönstret till klänningen och försöker bestämma mig för om jag ska ändra något eller ej. Jisses! Det tar tid att fundera och bestämma sig för saker. Sen tar det tid att tänka rätt innan man gör. Sen tar det lite tid till att dubbelkolla att man verkligen gör rätt.

Så: Många timmar, och många koppar te, senare är äntligen ALLT till klänningen utklippt!

Nu: Sova.

Söndag

Nålar ihop delarna till den lilla väskan som jag ha och syr ihop dem. Inser att jag inte har några öljetter till att sätta dragsnörena genom så jag lägger den till sidan så länge.

Nålar ihop och provar foderlivet och en ärm. Ärmen tar jag in så att den blir så tajt som möjligt och kortar den så att den slutar ovanför armbågen. Överför alla ändringar till mönstret och alla de andra utklippta delarna. Syr ihop fodret och nålar ihop det yttre livet. Provar… Både tyget och fodret är lite genomskinliga. Så jag tänkte sy i ett extra lager foder för att råda bot på detta…

Dilemma 1: Det räcker inte. De vita banden på den himmelsblå korsetten skymtar igenom ändå.

Hela idén med att sy in korsetten var att då skulle jag slippa sy en helt ny!

Fråga: Om jag har en vit, men något genomskinlig särk, en off-white-till-vit korsett, och ett klänningsliv, med lite mindre genomskinligt foder än nu, fast bara i ett lager; Blir det bättre då? Eller är det lika illa? Jag blir så matt. 🙁

Ger upp inför det faktum att min trötta hjärna inte kommer på någon annan lösning än att sy en ny korsett i off-white för att lösa problemet. Letar igenom hela hemmet och lyckas faktiskt hitta tyger till det. Men det är ändå, typ, en miljard saker som behöver skaffas i alla fall. Som om december månad inte var fattig nog ändå? Jag behöver: massor av rigileneband, massor av snedremsor, massor av tråd, både guldiga (till en annan grej) och silvriga öljetter, kalkerpapper (LJUSA). Och säkert något mer som jag inte kommer på just nu.

Vecka 51

Måndag

Ringer runt lite och lyckas till slut beställa allt jag behöver på ett och samma ställe. Förhoppningsvis kan jag hämta grejerna på fredag. Det får bli min julklapp till det här projektet. 🙂

Onsdag

Klipper ut fodertyget till korsetten.

Torsdag

Åker och köper grejerna som jag beställt.

Söndag

God Jul!!!

Klipper ut yttertyget till korsetten. Syr mittsömmarna i alla tre framstyckena till korsetten. Syr på rigileneband på det ena foderframstycket.

Vecka 52

Måndag

Syr på det andra lagret foder ovanpå rigilenebanden på framstycket. Syr på rigileneband och syr på fodret ovanpå på alla sidstyckena. Syr på yttertyget på framstycke, bakstyckena och de bakre sidstyckena. Bandkantar framstycket. Syr en kanal mitt bak på bakstyckena och trär i ett rigileneband i vardera för att ge stadga åt snörningen. Bandkantar bakstyckena.

Vecka 1, 2012

Fredag

Gott Nytt År!!!

Efter att ha börjat dagen med att städa ut julen är det dags för ett nytt ryck vid symaskinen. Syr på yttertyget på de främre sidstyckena. Gör hålen och sätter i öljetterna i bakstyckena. Fick tag i ett annat märke på öljetter denna gången än de jag brukar använda.

Stor besvikelse: De blir inte alls lika bra som de jag brukar ha. Brickorna på baksidan bucklar sig när jag klämmer ihop öljetterna och halsen på framsidan viker sig inte runt hela bakbrickans innerkant, utan det blir en liten bit där det blir glapp mellan brickorna.

Till vänster är min gamla korsett med de vanliga öljetterna och till höger är den nya korsett med de nya öljetterna.

Det blir inte snyggt, men jag har inget att välja på nu. Vilken tur att det är ett underplagg och inte i själva klänningen. Nålar ihop alla delarna och provar. Nålar in och provar igen. Nålar in lite till och provar igen. Nålar in lite till och provar igen. Nålar in lite, lite till och provar igen. Nu så! Syr ihop sidstyckena och bandkantar dem. Syr på dem mot bakstyckena och framstycket. Sätter öljetter till knytbanden som ska gå mellan framstycket och axelbanden.

Klart!!

Lördag

Provar livstycket igen, nu med bara ett lager foder. Det verkar sitta bra så jag syr ihop delarna i tyglivet och pressar. Nålar i ärmarna för att se så att de stämmer och det gör de. Syr ihop delarna som ska bli volanger på ärmarna. Syr i rynktrådar i tygvolangerna och i spetsvolangerna och rynkar på dem på ärmarna och snyggar till sömsmånerna. Nålar i ärmarna i livet igen för att kunna provar ordentligt när jag ska prova ut var framkanterna ska gå. Provar särk och korsett tillsammans för första gången. Yay! Problemet uppstår när jag ska krångla mig i livstycket och i synnerhet ärmarna. Ärmvolangerna på särken bylsar igen ärmen ordentligt men till sist får jag i en arm. Det finns bara ingen chans att jag klarar av att krångla mig i den andra ärmen också utan hjälp. Pinsamt, men så är det. 🙂 Vilken tur att jag ska ha tre tärnor som kan hjälpa mig när det väl är dags!

Får alltså ge upp den provningen, men kan trösta mig med att nu vet jag att ärmbjäfsset (volangerna) definitivt blir maffigt. Har jag gått överstyr? Kanske… Dessutom kan jag konstatera att klänningsärmarna är snäppet för långa jämfört med särkärmarna. Någonstans i mitt bakhuvud hör jag Askungen: ”Ärmarna ska kortas och så nånting för kragen….” Vilket dessutom påminner mig att jag förmodligen bör ringa om nacken.

Men, allt detta till trots är jag nöjd: Alla dessa nyanser av vitt har äntligen beslutat sig för att samarbeta och jag kan klara mig med bara ett foder!!!

Viker mig en aning under pressen av alla nya beslut som måste fattas för att lösa alla dessa nya små hinder och byter spår en stund. Sätter mig sålunda med den lilla väska och sätter i öljetterna i yttertyget och syr kanalen som snörena ska gå genom. Stickar sedan ihop ovankanten. Trär i några guldband som jag hittade. De är lite i strävaste laget men de får duga tills jag hittar, eller hittar på, något annat.

Klart!!

Syr mittsömmarna på de två lagren foder till den lösa magplattan som jag ska ha mitt fram i klänningen. Täcker det ena foderstycket helt med rigileneband och syr sen på det andra foderstycket.

Söndag

Provar livstycket och riktar in linjerna för framkanterna och ringar om nacken. Nålar om alla ändringar på dubbelt och klipper bort överflödigt tyg. Syr på rigileneband längs med framkanterna på insidan av fodret för att staga upp knäppningen. Syr och vänder hela ringnigen och framkanterna, hackar sömsmåner och pressar.

Klipper ut yttertyget till magplattan. Detta tyget har jag sparat i ca 17 år! Det känns lite högtidligt att slutligen klippa i det.

Syr och vänder magplattan med yttertyget. Det är här ordningen börja jäklas med mig. Jag tänker så här: Jag gör knäppningen efter att jag sytt på kjolen för då kan jag färdigställa hela midjelinjen och framkanter och allting samtidigt. Och det är ju bästa att vänta med att sy i ärmarna tills de är färdigdekorerade och de är ju så bökiga att ha liggandes i vägen när man ska sy på kjolen. Alltså kjolen först.

Sätter igång och sicksacka alla delarna till kjolen. Syr ihop alla delarna och pressar alla sömmarna. Då slår det mig: Jag har ca 12 kvadratmeter tyg i kjolen. Det är nog enklast att inte ha kjolen i vägen när jag syr på ärmarna… Alltså lägger jag kjolarna åt sidan och fortsätter på ärmarna. De är, som sagt var, för långa. Jag lägger upp dem 5cm strax ovanför volangerna och klipper bort överflödig sömsmån.

Sedan veckar jag på ett band, av champangevit organsa, över sömmen och syr fast bandet med en söm mitt på. Sedan viker jag en bit av samma band två gånger på längden och lägger detta över sömmen på det veckade bandet. Skarvarna lägger jag mitt bak på ärmen och ska dölja dem med rosetter av samma band.

Fortsättning följer i nästa loggbok…

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »