Brudklänningen, del 2

Brudklänningen, del 2

Vecka 2

Lördag

Gör rosetterna och syr klart dekorationerna på båda ärmarna.

Nålar i ärmarna i livstycket och provar för att kolla att de sitter rätt. Det gör de och jag syr på dem. Vändsyr foderlivet mot ärmhålen. Hackar sömsmånerna.

Nålar på hak- och hyskband på framkanterna på livstycket och på magplattan och provar. Inser under provningen att jag inte kan sy på banden på framkanterna förrän framkanterna är helt klara. Dvs vändsydda och klara nere i snibbarna som blir och för att kunna göra det så måste kjolen vara på.

Alltså är det dags för kjolen istället. Vändsyr kjoltyget och fodret mot varandra i framkanterna och börjar nåla på kjolen på livstycket. Det tar några försök innan jag är nöjd med vecken, sen syr jag på kjolen och vändsyr framkanterna på livstycket.

Börjar nåla på hakbandet på framkanterna. Inser att det är närmar sig midnatt och ger upp för idag.

Vecka 3

Onsdag

Nålar klart hakbanden på framkanterna. Provar och nålar om ett antal gånger tills det till slut blir bra. Klär in hyskbanden med remsor av fodret på samma sätt som jag gjorde på den förra 1700-talsklänningen. Syr på hyskbanden på magplattan. Nålar till kanterna.

Lördag

Syr till kanterna, på hyskbanden, för hand. Provar igen för att kolla att allt fortfarande sitter rätt. Det gör det och jag syr fast hakbanden på framkanterna.

Börjar nåla upp draperingen i kjolen och det tar åtskilliga försök innan jag är nöjd. Till slut tycker jag att jag fått till det, men för säkerhets skull så provar jag igen med underkjol och höftkorgar för att se hur det blir. Kanon!!!! Yay!!!

Letar fram en bit oblekt snedremsa i bomull. Viker den på mitten och syr en stickning. Klipper ut 3 långa bitar som ska vara knytband till draperingen. Sedan klipper jag ut 6 korta bitar som ska bli öglorna som ska knytas ihop. Jag syr på 4 av öglorna på insidan av fodret i kjolen.

Söndag

Syr fast knytbanden i midjesömmen och syr sedan till foderlivet, för hand, längs med midjesömmen.

Efter det syr jag ihop remsorna som ska bli en rynkad dekor längs med hela framkanten på klänningen. Eftersom mina nålar inte räcker till att göra hela rynkningen på en gång så gör jag en halva åt gången. Jag nålar alla markeringarna på klänningens ena sida och på halva den långa remsan som ska rynkas på. Sedan nålar jag på remsan på klänningen och börjar rynka remsan på plats.

När allt sitter där det ska syr jag fast remsan med en stickning på vardera sida. När det är klart är det bara att börja om på andra sidan. Nålar alla markeringar och nålar på remsan på klänningen.

Vecka 4

Tisdag

Rynkar remsan och syr fast den.

Onsdag

Börjar sy på, för hand, det champangevita organsabandet, i bubblor för att dölja sömmarna på den rynkade remsan.

Fredag

Syr på band.

Lördag

Syr på band.

Vecka 5

Söndag

Syr klart banden. Syr på de sista 2 öglorna på foderkjolen. Sedan syr jag ihop kjolen och fodret på de punkter där öglorna sitter så att hela kjolen följer med när jag knyter upp släpet. Jag mäter upp fållen och syr den för hand. Jag tror den är klar nu!

Vecka 6

Onsdag

Syr två blommor.

Vecka 7

Måndag

Syr två blommor. Totalt har det tagit 18 timmar att sy blommorna.

Binder min brudbukett!!!

Jag har haft många teorier, längs vägen, på hur den skulle se ut. Ett tag ville jag ha en helt vit, ganska kompakt, bukett och sätta i lila blommor som bildade ett hjärta ibland allt det vita. Ett tag ville jag ha min nåldyna full av knappnålar, arrangerade så att de bildade en stor blomma som skulle sitta i mitten av en, i övrigt, helt vit bukett. En gång såg jag en bukett gjord enbart av gamla smycken som glittrade så fint, så då ville jag ha en sådan och började samla på diverse smycken. Men till slut så bara växte den fram, som lite av sig själv. Och det blev både vita och lila blommor och smycken och tygremsor. Allehanda ”pynt och pyckel”, som jag brukar kalla det för. Och vad kunde väl vara mer rätt för mig?

Kvistar donerade från Ormhasseln i mina föräldrars trädgård. En bit av ett gammalt hammarskaft får bistå som handtag för att få en bra vinkel på buketten.

Jag lindar in handtaget och alla stjälkar med grön blomstertejp och ovanpå det lindar jag en vit spets.

Binder tre små ”buketter” till mina tre tärnor. Tar totalt 2 timmar att binda alla blommorna.

Fortsättning följer i nästa loggbok…

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »