Brudklänningen, del 3

Brudklänningen, del 3

Vecka 8

Måndag

Mina snörnäbbar har kommit i posten och jag syr på dem på knytbanden som ska hålla uppe släpet. Detta gör det lättare att trä banden genom öglorna.

När det är klart väljer jag ut och placerar ca 25 bitar spets i ett sicksack-mönster runt min nya, fina korsett. Detta är rester och smulor av spets, som jag har sparat i åratal.

Nu renklipper jag dem och sedan syr på dem för hand när jag bestämt hur de ska sitta.

Söndag

Syr fast spets.

Vecka 9

Fredag

Syr fast spets.

Vecka 10

Tisdag

Syr klart spetsen på korsetten.

Tar totalt 13 timmar och 20 min.

Efter moget övervägande har jag beslutat mig för att ”More is more!” Jag har nämligen hittat en påse med små guldpärlor. Yay! Så jag tar mitt, redan så fint pärlbroderade, magstycket och kompletterar det lite genom att sy på guldpärlor.

Lördag

Byter spår lite grand och sätter mig och limmar upp löshår på hårnålar så att jag kan fluffa till min tilltänkta frisyr om det behövs.

Söndag

Limmar klart resten av löshåret.

Vecka 11

Onsdag

Åter igen har jag bestämt mig för att lägga till en detalj. Blev någon förvånad? (Det är så här det går om man har för bra framförhållning. Då hinner man vänja sig och då börjar man lägga till saker. Och passar man sig inte så blir det till sist riktigt illa.) Jag hoppas jag inte går överstyr… Men, jag har en rejäl bit tyg kvar efter korsetten och det tyget är ju fint, eller hur? Och jag har ju den här lilla gropigheten mitt bak eftersom det råkade bli ett motveck där. Jag känner ett behov av att fylla igen det lite. Sagt och gjort. Jag tar det fina tyget, håller det i ena hörnet och låter det falla, på skrå, mot golvet. Ja, det kan bli ett fint översläp .

Efter en del pillande och nålande har jag konstruerat en fästanordning.

Och något som skulle kunna liknas vid en blomma eller bara en organiserad skrynkling.

Fållar släpet. Bestämmer hur det ska draperas och syr på långa öglor på fyra punkter på baksidan av släpet. De nedre öglorna ska sedan träs på de övre öglorna som sen knyts fast där uppe där släpet sitter fast.

Torsdag

Efter mycken experimenterande så har jag en fästanordning, som dessutom inte syns om man tar av släpet igen. (Bara en sån sak!) Jag har nämligen gjort det så enkelt som ett knytband på släpet och två öglor på klänningen. Öglorna har jag gömt längst in i de första vecken i kjolen, så när släpet inte används kan ingen ana att där kan sitta ett. Moahahahaha!!!! Ibland brinner det till, förstår ni.

Lördag

Hämtar solfjäderns om jag beställt.

Söndag

Plockar isär solfjädern och målar alla pinnarna med guldfärg. Och jag har såklart kommit på att det blir mer grej av det här släpet om jag pärlbeströr hela rasket. Letar fram alla mina pärlor och sorterar dem efter färg och storlek. Alla former av cremevitt går bra. Nålar på alla de största pärlorna och börjar sy fast dem.

Vecka 12

Måndag

Syr fast pärlor.

Onsdag

Nålar på nästa storlek av pärlor och börjar sy fast dem.

Fredag

Vi åker inte till stan för att hämta ut mina skor som nu är infärgade och klara.

Före dekoration.

“Tillsätt endast lim.”

Efter dekoration

Vecka 13

Tisdag

Syr fast pärlor. Nålar på de minsta pärlorna och börjar sy fast dem.

Torsdag

Försöker gå in skorna medan jag jobbar vidare. Syr fast de sista pärlorna på släpet. Så här blev det, 200st pärlor senare.

Totalt tar det 16 timmar och 10min.

Syr på bitar av band, på insidorna av släpet, i anslutning till öglorna som sitter på baksidan. De nya banden håller ihop fram och bakstycke av släpet så att det lägger sig rätt när det draperas upp. Samtidigt som de låter fram- och bakstycket röra sig naturligt i och med att banden skapar en distans mellan dem. Öppnar upp midjesömmen så att jag kan sy in öglorna, som hittills bara varit nålade på plats, i vecken. Det betyder att jag måste sprätta upp midjesömmen i fodret, men det gör inget. Jag har märkt, under de sista provningarna, att fodret nog varit lite för snålt tilltaget vilket har gjort att yttertyget har bubblat lite. Så innan jag nu syr till fodret igen så förlänger jag det med en bit snedremsa längs hela midjesömmen. Sen syr jag till snedremsan mot midjesömmen istället. Provar, för säkerhets skull, och det verkar faktiskt ha funkat.

Letar fram den nya korsetten igen för en sista grej. Jag upptäckte vid något tillfälle att det innersta fodret har släppt från bandkantningen på ett litet ställe. Täcker över det med två lager snedremsa som jag syr till för hand.

Tar en spillbit av klänningstyget och syr ett litet fodral som jag vänder och stoppar ner en 10-krona i. Knyter en ljusblå rosett runt fodralet och syr fast det för hand på insidan av magstycket. (Detta är lite sömmerskeskrock för brudklänningar, som vi fick lära oss i gymnasiet.) Den ska egentligen sitta så att den inte syns och bruden ska egentligen inte veta om det men det blir ju svårt när man syr själv.

NU ÄR MIN BRUDKLÄNNING KLAR!!!!!!!

Nu sitter originalet på plats på dockan igen och den nya versionen är paketerad och hängs undan i väntan på den stora dagen. Det känns ganska konstigt att till slut hänga undan allting efter att det stått framme så länge, om än dolt under sjalar för att inte Daniel skulle se.

Fredag

Sätter i en ny sprint i solfjädern. Gör limprov på en spillbit av klänningstyget för att se vilket lim som funkar bäst till att limma på tyget på solfjädern.

Summering: 1 katastrof (korsetten som syntes igenom)

Tidredovisning: Daniels första skjorta: 11h 10min. Daniels rock, broderierna: 56h 56min. Daniels rock, totalt: 143h 27min. Daniels väst:7h 10. Daniels andra skjorta: 7h 5min. Sofias särk: 9h 28min. Sofias ändring av gamla korsetten: 1h. Sofias nya korsett: 16h 30min. Sofias korsettspets: 13h 20min. Sofias klänning: 56h 43min. Sofias klänning, rynkning: 27h 35min. Sofias klänning, pärlsläp: 16h 10min. Sofias klänning, totalt: 100h 28min. Blommorna: 18h. Binda buketterna: 2h. Löshåret: 5h (som sen aldrig behövdes).

Totalt för allting, 2012-03-31: 334h 38min (Det blir 8 arbetsveckor och 1arbetdag och 6h 38min ungefär. Och det var det värt!)

Åh, vilken underbar dag det blev!
Vi strålade av lycka och vi hade till och med tur med vädret.

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »