Swiss Gown, del 1

Tidigare-Loggböcker

Swiss Gown, del 1

IN MAKE GAV mig tyg till en ny klänning!! Svart ylle och gyllene franska liljor. Den här idén har fått gro medan jag sydde Landsknekten och nu är det dags. Det här ska bli kul!

Inspirationsbilden hittade jag här:
http://research.fibergeek.com/2006/08/01/trossfrau/

Vecka 37

Onsdag

Tvättar tyger och börjar göra mönster. Jag utgår från mönstret till en gammal underklänning, som är det första och enda mönstret som jag skapat helt och hållet på mig själv. Jag var dock inte helt nöjd med formen över bysten så jag gör några små justeringar och det gör hela skillnaden.

Ärmmönstret blir nog det med flest delar någonsin av alla mina alster hittills.

Torsdag

Fortsätter göra mönster och börjar klippa tyg.

Lördag

Klipper tyg. Sicksackar och syr ihop delarna till underkjolen. Nålar på kjolen på linningen, i veck, och syr fast den. Viker över linningen och syr till den för hand. Provar och mäter upp fållen och syr den för hand. Syr på 6st hakar och hyskor och pressar. Klart!!

Sicksackar alla delarna till kjolen och syr alla bårderna på fram- och bakstycket var för sig.

(Eftersom mina tyger var olika breda och jag vill få ut så mycket vidd som möjligt så skarvar jag i sidsömmarna. Återstår att se hur vid och lång kjolen blir när det är dags för att sy på den.)

Sicksackar och nålar ihop foderlivet och provar. Justerar och provar och justerar och provar… Till sist är jag riktigt nöjd och jag syr ihop fodret och stickar ner sömsmånerna för att förstärka sömmarna. Nålar ihop yllelivet och provar det tillsammans med foderlivet. Det verkar funka fint, så jag syr ihop delarna i yllelivet.

Syr och vänder alla remsorna till de två nedre puffarna på ärmarna.

Nu har jag hållit på ca 13 timmar idag. Läggdags!

Vecka 38

Fredag

Syr och vänder de sista 18st remsorna som är till de övre puffarna. Pressar alla remsor och börjar sticka alla kanterna för hand.

Lördag

Fortsätter sticka kanter.

Syr ihop överarmsdelarna med axel- och armbågspuffarna.

Upptäcker att jag räknat fel och behöver två remsor till. Klipper ut och syr dem. Syr på remsor av det gula tyget i kanterna på vardera puff. Syr och vänder manschetterna.

Nålar ihop en hel ärm och provar. Hm… Remsorna till armbågen är på tok för långa. Hellre det , i och för sig, men 12cm för långt var kanske lite väl. Fast, å andra sidan så gör det att jag slipper sy nya korta remsor eftersom jag tydligen räknat fel här också och behöver två till (så då är vi uppe i 30st remsor totalt). Då kan jag ta de avklippta bitarna från de som var för långa. Sagt och gjort. Jag klipper av de långa remsorna och nålar ihop ärmen igen och provar. Bättre! Syr på underarmsdelen  och kantar in sömsmånerna likadant som tidigare med gult.

Börjar nåla på den nedre puffen.

Lite skillnad

Söndag

Syr klart den nedre puffen.

Fortsätter med att sy klart den andra ärmen.

Vecka 40

Fredag

Efter att ha våndats över hurdan knäppning jag ska ha så tar jag till slut och bara bestämmer mig för att testa något nytt som jag sett någon annan göra. Jag nålar på en bit ylleinfodring på foderlivet. Sen nålar jag på band en liten bit innanför framkanten.

Jag syr tvärs över banden vid varje nål. (1cm mellanrum.)

Sen kommer den att snöras så här.

Nålar hela ringningen mot yllelivet och vänder rätt allting och provar. Det är lite pilligt att snöra, men det sitter snyggt när väl allt är på plats.

Lördag

Syr och vänder framkanter och ringning. Nålar på de gula remsorna och syr fast dem för hand.

Nålar i en ärm och provar.

Den funkar, så jag nålar i den andra också, provar igen. Syr i ärmarna, klipper sömsmånerna och syr till fodret på insidan.

Börjar sy ihop fram och bak i kjolen.

Söndag

Syr ihop de sista skarvarna i alla bårderna i kjolen. Fållar för hand. Klyver sömsmånerna och börjar sticka dem för hand. Inklusive fållen blir det 9st sömmar i en ca 3meter vid kjol. Det blir totalt ca 27m handsöm.

Vecka 41

Måndag

Syr klart de sista stickningarna på bårderna.

Provar livstycket för att forma midjelinjen ordentligt. Syr ihop nedankanten på livstycket för hand och nålar på kjolen.

Provar för att se om längden på kjolen blir bra. Den blir perfekt! Börjar sy på kjolen för hand.

Denna teknik har jag aldrig använt förut men jag tänkte att detta var det perfekta tillfället att testa. Jag syr ihop kjolen med livstycket där kjolen ligger an livstycket och sen låter man bara vecken hänga lösa. Spännande!

Tisdag

Syr fast resten av kjolen. Syr på två par med hak- och hyskor under snörningen för att knäppa kjolen med.

Onsdag

Syr manschetterna. Har dock ännu ingen lösning för hur de ska knäppas.

Provar. Det funkar! Syr fast bandet till snörningen.

Nu skulle jag kunna säga att klänningen är klar, förutom knäppningen i manschetterna, förstås. Men det ska ju bli lite accessoarer till också så än är vi inte helt i mål.

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »