Svante Sture, del 1

Tidigare-Loggböcker

Svante Sture – på vårt vis, del 1

bAKSIDAN AV ATT komma enkelt undan, genom att ge bort tyger i födelsedagspresent till någon, är att du förr eller senare kommer att bli tvungen att sy något av sagda tyger till den som du gav dem till. Jag gav min man de sista fina tygerna vi hade hemma i födelsedagspresent i somras. Nu har han slutligen bestämt vad han vill använda dem till. Vi ska återskapa Svante Stures kläder. De kläder som Svante Sture bar när han mördades, tillsammans med sina två söner, 1567 på order av Erik XIV. (Dessa kläder finns bevarade i Uppsala domkyrka och finns dokumenterade i Patterns of Fashion c1560-1620.) Det är något av en chansning då dessa tyger är gamla gardiner, men vi hoppas att de fortfarande har lite liv kvar i sig.

Vecka 15

Måndag

Daniel sprättar upp alla sömmar och jag sicksackar alla kanter och vi börjar tvätta tygerna. Under tiden börjar jag skala upp mönstret från boken och ber en stilla bön att Daniel och Svante inte är alltför olika i måtten.

Onsdag

Ritar klart mönstret och klipper ut alla delar. Jackan ser jätteliten ut så den kommer nog att bli en prövning.

Klipper ut en prov av ytterbyxan.

Vecka 16

Fredag

Nålar ihop proven på ytterbyxan och provar. Tro´t eller ej, men det verkar funka!

Vecka 17

Måndag

Vi provar ihop proven på ytterbyxan med tyget till pösbyxan för att få en uppfattning om ifall vi är på rätt spår. Det verkar faktiskt som det. Klipper till delarna till pösbyxan, sicksackar delarna och syr ihop dem.

Vecka 52 – 2013

Onsdag – Juldagen

Jahapp, det drog visst ut lite på tiden, det här projektet.

Men så till slut tar vi tag i att prova till och finputsa mönstret till fram- och bakstycke till jackan. Vi vidgar ärmmönstret och konstaterar att vingen på axeln nog funkar som den är.

Plockar fram alla tygerna och gör ett grovt överslag. Med god planering borde de mönstrade tyget räcka till både jack och byxor som vi vill.

ssdtyger

Torsdag – Annandag jul

Klipper ut tyg och foder till jackan och tyget till byxorna. Sicksackar tyget till jackan och nålar ihop den. Provar. Funkar fint! Syr ihop jackan och kragen. Syr ihop fodret och nålar på det mot kragen på jackan.

Syr ihop ärmarna och provar dem. Funkar fint!

Vändsyr vingarna som ska sitta på axlarna och kantstickar dem för hand och nålar på dem på jackan.

ssdjackafram1

Lördag

Så börjar vi dagen med att konstatera att gårdagens vingar ser ut som ett Batman-skämt av något slag. Det går ju dårakt inte för sig. Gör om gör rätt. Provar fram en ny vinge, syr och handstickar den och tråcklar den på plats.

ssdjackafram2

Så börjar vi prata om knappar. Tygknappar, tycker Daniel, ca 40st. Vi hittar en beskrivning (hos Katafalk) på hur man kan göra och bestämmer vilket tyg som ska användas. Det hela slutar med att Daniel får göra några prover för att få fram vilken storlek vi ska göra. Vi bestämmer vilken storlek som är lagom och börjar massproducera knappar. Daniel klipper och jag syr.

ssdknapp1

Tråckla en cirkel.

ssdknapp2

Dra åt tråden lite grand. Peta in kanterna på tyget in i “bubblan”.

ssdknapp3

Dra åt mer och slå en dubbelknut.

ssdknapp4

Efter 24st får det vara nog för idag.

Söndag

Åker till stan och köper mer tråd och så foder till byxorna. Efter hemkomsten börjar vi diskutera eventuella dekorband och projektets första dilemma är ett faktum:

Dilemma 1: Hur mycket ska vi ha? 25m. Hur ska det se ut? Vad finns? Det finns massor av vackra band. Men finns de i rätt färger? Vilka passar bäst? Vad kostar 25m av det?
Problemet är att vi, till att börja med, tycker väldigt olika. Sen att, det vi väl enas om, är för dyrt. Så vad gör vi istället?

Efter mycken huvudbry och en del blängande på vårt, tämligen urgallrade, hemmalager fattas ett beslut. Att vi ska klippa remsor av beige sammet, eventuellt brodera dem (på maskin) och eventuellt hitta något smalt, billigt, band att lägga ovanpå. (För övrigt inte helt olikt originalet som består av slistade remsor av sammet, kantade med slitsad taft, och i mitten en smal snodd.)

ssdbandoriginal

Vecka  1 – 2014

Måndag – 2013

Vi gör ett försök att se vad vi kan hitta i stan. Äntligen lite medvind! Vi hittar två fina band. Inget av dem räcker till hela dräkten så vi tar båda och ser vad vi kan pussla ihop. Väl hemma kontrollmäter vi allting och bestämmer oss för att använda det grå/blå bandet vi köpt till byxorna och det champangefärgade till jackan. Det bruna-och-blå bandet vi redan hade hemma får bli specialdetaljer på jackan. Resten klipper vi från sammet vi hade hemma och resterna av satinfodret vi köpte till byxorna.

ssdband1

Genier härskar i kaos!

Vi börjar med kragen. Vi syr på brunt band och den ljusa satinen med avigsidan ut så att det mer liknar taft 🙂

ssdkrage1

Sen syr vi på samma kombination på vingen.

ssdvinge1

Sedan syr vändsyr jag en lös remsa som sedan sys fast under vingen. Den är till för att fästa de löstagbara ärmarna i.

ssdvinge2

Jag syr en liknande remsa som förstärkning till ärmkullen.

ssdarm1

Sedan syr jag ihop fodret till ärmarna och nålar ihop det med ärmarna. I provar in ärmarna och justerar formen på ärmkullen.

Onsdag – Nyårsdag – 2014

Gott Nytt År!!

Nålar över ändringen på ärmkullen så att båda ärmarna är lika och vändsyr dem.

ssdarm2

Klipper rent sömsmånerna och stickar ärmkullarna för hand.

Dags för knäppningen framtill. Jag ritar upp en pappersmall för hur knapphankarna ska sitta och syr på hankarna på mallen.

(Maken tycker jag blivit skvatt galen och förstår inte alls vad jag håller på med. Jag ler lite i mjugg och tröstar mig med att mina forna gymnasielärare kanske skulle vara lite glada att jag fortfarande minns, uppskattar och använder det jag fick lära mig i skolan.) 🙂

Jag nålar fast pappersmallen, med hankarna på, längs mitt-fram-linjen på jackan. Syr 1mm utanför den första sömmen i pappret. Kontrollerar att allt hamnat rätt och tar bort pappret från sömmen och rensar bort allt papper och den första sömmen. Syr och vänder framkanten 1mm innanför den senaste sömmen. Klipper till och hackar sömsmånerna kring kragen och stickar sedan hela framkanten och kragen för hand.

ssdknapphankar2 ssdknapphankar3 ssdknapphankar4 ssdknapphankar5

Violá!

ssdknapphankar6

Nålar på alla knappar för att kontrollera att det verkligen blivit rätt och det verkar det ha blivit.

Vi nålar på de 8st flikar som ska sitta från midjan och ner och provar. Efter mycken justerande av dess storlek så är vi nöjda. För över alla ändringar till mönstret och syr om flikarna. Klipper sömsmånerna och slår mig ner framför “Stolthet och Fördom” för att handarbeta. Kantstickar första alla flikarna och börjar sedan att nåla på dekorationsbanden och syr fast dem.

ssdflikar1 ssdflikar2 ssdflikar3

Hinner göra klart 3 1/2 ikväll.

Torsdag

Syr klart resterande 4 1/2 flikar och nålar på dem på jackan.

ssdflikar4

Börjar sy på knappar.

Fredag

Syr på dekorationsbanden längs knäppningen.

Syr fast flikarna längs midjan och avslutar framkanterna helt. Syr på de sista knapparna.

ssdjackafram4

Nålar på det första av dekorationsbanden som ska sitta på fram- och bakstycket och börjar sy fast dem för hand.

Vecka 2

Lördag

Syr band.

ssdband2

Söndag

Syr klart alla banden på jackan.

ssdjackafram5

ssdjackabak1

Syr på pärlor längs kragen och vingarna.

ssdkrage2 ssdkrage3

ssdvinge3

Syr klart ärmhålen och stickar dem för hand.

Vecka 3

Måndag

Vid en sista provning uppdagas att axelsömmarna nu bubblar något. Så vi nålar in dem något. Provar igen. Då blev det plötsligt ett stort veck längs hela nacken. Det går inte att diskutera bort. Det måste åtgärdas. Sprättar bort alla pärlorna i nacken, nålar bort vecket. Provar igen. Syr ändringarna. Provar. Okej. Syr dit alla pärlorna på nytt.

ssdkrage4

Provar igen, för säkerhets skull. Ja!

Syr till fodret längs midjan.

ssdjackafoder

Tisdag

Börjar sy snörningshålen i västen för hand.

ssdvinge4

ssdhal1

Torsdag

Syr klart snörningshålen i västen.

Fredag

Syr snörningshålen i den första ärmenkullen.

ssdarmhal1 ssdarmhal2

Lördag

Syr klart snörningshålen i den sista ärmen.

Snörar på ärmarna på jackan och provar. Funkar riktigt bra! Mäter upp ärmlängden och bestämmer vilka dekorationer som ärmarna ska ha. Syr ihop alla banddekorationer som ska sitta kring handleden.

ssdarmband1

Söndag

Syr på banden på ärmarna och dekorerar den gula mellanremsan med guldpärlor. Fållar ärmarna.

ssdarmband2 ssdarmband3

Då är jackan faktiskt klar!!!

ssdjackaklar1 ssdjackaklar2

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »