Tudor Gown, del 1

 Tidigare-Loggböcker

Tudor Gown, del 1

eGENTLIGEN HAR JAG aldrig gillat den här modellen, tidigare. Men det hela började med att min make började nämna, bara sådär i förbifarten, att visst vore det fint om jag hade en klänning som matchade hans nya fina 1500-talsdräkt. Eller hur? Jo, visst, men jag gillar våra sovrumsgardiner, tyckte jag. Men det vore fint? Jo… Men vilken modell skulle det vara då? Jag har redan gjort slits och puff några gånger. Vad finns det mer? Just nu är jag tämligen insnöad på Tudor-eran. Hm, jag delar lite in Tudor-klänningar i “Bloody” Mary eller Elizabeth I? Så jag sätter mig och googlar. Google is your friend! Till slut börjar jag mer och mer dras till Bloody Mary, snopet nog. Hittar även några bilder på Catherine Parr (Henry VIII sjätte hustru) som jag gillar och de får bli min inspiration denna gång.

Vecka 5

Jag inventerar materialet som finns kvar efter Svante Sture och mäter upp gardinerna, som fortfarande hänger i fönstret, by the way. Hittar några ytterligare bitar som skulle kunna komma till nytta och gör ett överslag på vad de olika bitarna skulle kunna räcka till. Ritar min skiss.

tgskiss1 tgskiss2

Sen får jag ge mig till tåls eftersom jag lovat, dyrt och heligt, att makens nya kläder ska vara klara till säsongens start i maj. Och sen har jag ju lovat en väninna att hjälpa henne med en finklänning, också till i maj. Så jag bidar min tid och googlar vidare efter mer information på den här typen av kläder och underkläder. Ju fler eventuella klurigheter jag löser i huvudet medan jag väntar gör att jag susar desto fortare genom symaskinen när det äntligen blir min tur. Moahahahahaaaa!  🙂

Fredag

Mitt mönster kom i posten idag!!!!! Då måste jag ju kolla hur det ser ut och tjuvstarta lite på några av alla dessa beslut som måste fattas innan man kan börja jobba på riktigt. Tyvärr blir jag lite förbryllad av mönstret då det inte riktigt ser ut som jag väntat mig. Men jag har ju aldrig gjort den här modellen tidigare så det är väl därför. Beslutar mig för att börja från början, lugnt och metodiskt…

Så jag skippar klänningsmönstret så länge och letar fram en länk jag hittat till korsettmönster. Den är jättebra, man kan mata in sina egna mått i en mönstergenerator som trollar fram just mitt mönster, fast man måste omvandla måtten från cm till tum. Vips så har jag konstruerat ett eget korsettmönster och det verkar tom stämma hyfsat, på papper i alla fall. Nu behöver jag bara hitta en bit skittyg som jag kan göra en prov av 🙂

Vecka 7

Onsdag

Helt fräckt så tjuvstartar jag lite idag. Letar fram ett provtyg och klipper ut en korsett. Börjar prova in eventuella ändringar. Jag hämtar lite inspiration från den här bilden. Det är förvånande få ändringar så här långt. Peppar, peppar. Ritar om mönstret och plockar fram mina riktiga tyger.

tgtyg1

Yttertyget

tgtyg2

Fodret –
Hopplöst att fota men det är samma tyg, fast i off-white.

Klipper ut fodret.

tgkorsett1

Letar fram det sista av mitt rigileneband. Får se hur långt det räcker.

tggirlsbestfriend

A girls best friend!

Går även ihop med min mor och lägger en, i det närmaste, kunglig beställning av material från den här trevliga lilla sidan. Ska man ha Tudorkläder måste man ju ha Tudosmycken. Och så fyller jag ju ändå snart år. 🙂

Lördag

Hittar en bit vitt linnetyg och klipper ytterligare ett foder av det, för stadgans skull. Ritar ut vart rigilenebanden ska sitta och börjar sy på dem. Syr på ett bomullsband på tvären i midjan för att hålla ihop korsetten ovanför flikarna som ska klippas upp nertill.

tgkorsettfoder

Söndag

Klipper upp flikarna nertill och provar. Efter några små justeringar och omprovningar syr jag på resterande rigileneband och syr ihop ryggen. Klipper ut yttertyget och vändsyr framkanterna.

tgkorsett2

Mäter ut vart hålen till snörningen ska vara och hinner sy alla hålen i den ena framkanten under kvällen.

tgkorsett3 tgkorsett4 tgkorsett5

Vecka 8

Fredag

Sprättar isär mina sista två gardiner i det blå tyget, sicksackar alla kanter och tvättar dem.

Lördag

Köper nästan allt resterande material till detta projekt.

tgtyger

Sicksackar de tyger som ska tvättas och lyckas tom komma till i tvättstugan så de blir tvättade idag!

Syr de resterande 17 hålen i korsetten.

tgkorsett6

Trär i rigileneband i kanalerna utanför hålen för att ge stadga åt snörningen.

Godnatt!

Söndag

Provar korsetten. Som en smäck!!! Tjohooo!

Fyller på med de sista rigilenebanden.

tgkorsett7

Syr till fodret på insidan.

tgkorsett8

Sedan syr jag till yttertyget.

tgkorsett9

I brist på kantband kommer jag inte längre med den just nu.

Vecka 9

Torsdag

Mina pärlor har kommit!!!!

Lördag

Uppe i ottan och här ska skapas smycken!!!

tgparlor

Ååhh! Jag älskar pynt!!!!

Börjar göra mina örhängen.

tgorhangen

Och så halsbandet. Inser efter en stund att jag totalt glömt skaffa ett lås… Men vänta nu! Har det inte legat ett gammalt lås i min stora pärlburk i några år? Leta, leta, leta. YES!!!!

tghalsbandslas

tghalsbandslas2

tghalsbandsidatghalsbandfram

Rätt så nöjd 🙂 Kanske ändrar någon detalj senare…

Så till ringen som jag tänkt göra till detta. Jag har totalt beställt två silverringar och två “guld”ringar och 4st stenar som skulle passa i dessa.

Dilemma1: Min vana trogen, så klantade jag mig när jag beställde och råkade beställa fel storlek på guldringarna.

Silverringarna blev jättebra! Men stenarna är för stora för guldringarna… Som väl är så finns det inte mycket jag jag inte kan lösa med lite nagelfil och lite nagellack 🙂 (Man pluggade väl inte till nagelterapeut för ingenting.)

tgring1

Se! Jättefin! Ingenting konstigt med den!

tgring2

Så här stor skillnad i storlek var det…

Då är dagens bling-behov tillgodosett. Då kanske vi kan bruka lite allvar här, nu då?

Det har till slut blivit dags att tackla en av mina största grubblerier inför det här projektet. The Spanish farthingale, eller Vertugall, i Skandinavien, på sin tid, kallad “klocka”. Jag har verkligen försökt att läsa mig till det historiskt korrekta sättet att göra detta på och jag hittade någon som verkligen gått in för uppgiften.

Recreating the Alcega Farthingale for Modern Bodies och How do you Reproduce the Alcega Farthingale Pattern?

Men i ärlighetens namn så känner jag mig inte mycket klokare av det. I studiesyfte har jag faktiskt lånat hem den som min mamma använde på vårt bröllop.

tgfarthingalea

Jag provar den och den är alldeles för vid. Justerar om alla ringarna ett tag och hittar till slut en storlek jag är nöjd med.

tgfarthingale1 tgfarthingale2

Mäter ut hur vida alla ringarna är och med vilka mellanrum de sitter och ritar upp ett mönster som består av 4st liksidiga våder. Historiens skräddarmästare får helt enkelt ursäkta.

Klipper ut delarna och sicksackar dem. Syr ihop våderna och pressar.

Något som jag dock faktiskt tog lite fasta på, ur de två resonemang jag länkat till ovan, är att sy de snedskurna sidorna mot de trådraka för att inte de snedskurna ska deformeras. Nu är ju alla mina sömmar snedskurna och skulle därför löpa risk att deformeras av tyngden av ringarna. Nu tänker jag förvisso testa att bara använda rigileneband, som inte väger så mycket, i min farthingale. Men i alla fall. Beslutar såldes att stärka sömmarna med trådraka remsor på insidan av sömmarna. En mystisk förlängning av denna diskussion med mig själv slutar med att jag beslutar mig för att brodera dit dessa remsor… Det var någonting med att detta är universums tråkigaste tyg (beige bomullstyg) och; Nämen titta, en jättestor rulle med kornblå tråd…!

(Jag åberopar att jag började ca kl. 06.30 i morse och att det nu börjar bli sent på kvällen och då kan ingen vettig människa ställas till svars för sådana beslut.)

Gräver fram min nyare maskin som kan så många sömmar att det skrämmer mig. Sitter en god stund och bara försöker komma ihåg hur man gör, då bruksanvisningen tycks ha gett upp andan och gått till skogs. Lyckas till slut få det stora muskedundret att hoppa igång och provar på en söm.

tgbroderi1

Räta

tgbroderi2

Aviga

Toppen!

Godnatt!

Söndag

Vaknar med den obehagliga känslan att jag kanske tänkt fel när jag gjorde mönstret till min farthingale… Istället för att ligga kvar och oroa mig över detta eventuella misstag så kliver jag upp och provar den. Suck av lättnad. Det ska nog gå bra det här. Så, bara att fortsätta att brodera fast remsor på det resterande tre sömmarna.

tgfarthingale3

Jag öppnar och vändsyr ett sprund i vardera sida för att lätt komma i och ur. Broderar dem också.

tgfarthingale4

Syr på linning på framstycket och provar in hur brett bakstyckets linning ska vara och räknar bort några cm. Veckar bakstycket och syr på linningen. Gör ett handsytt snörningshål i kanten av vardera stycke. Dessa ska sedan knytas ihop med motsvarande hål i korsettens sidor, är tanken.

tgfarthingale6 tgfarthingale7

Mäter ut var den översta ringen ska sitta och provar för att se om det blir rakt.

tgfarthingale8

Det ser faktiskt rätt ut. Men hur ska jag göra det här egentligen? Bara sy på rigileneband på insidan? Det blir ju fula sömmar på utsidan. Sy på band som kanaler? På utsidan i så fall. Har jag något band som räcker? Nej. Är det öppet någonstans? Nej, inte som jag kan nå för maken har bilen. Har jag tillräckligt mycket kvar av universums tråkigaste tyg? Japp!!! Hur mycket behöver jag? Ca 10,5m remsa. Man kan ju alltid brodera dem, eller hur? Sagt och gjort…

tgbroderi3

Totalt är jag uppe i ca 16,5m broderi den här helgen. Vilken tur att jag inte behövde brodera det för hand! 🙂

Nålar på bandet till den första ringen.

tgfarthingale9

Och där håller jag kväll.

Vecka 10

Måndag

Syr på band.

tgfarthingale10

Onsdag

Syr på det näst sista bandet.

Söndag

Syr på det nyinköpta kantbandet på korsetten.

tgkorsett10

Och syr till dem för hand på insidan.

tgkorsett11

Fållar min farthingale. Trär i trippla rigileneband i alla kanalerna. Håll tummarna nu…

Provar.

tgfarthingale12 tgfarthingale13

So far so good. Provar med min gula 1700-tals-kjol ovanpå och det går bra så länge jag står still. Men när jag börjar röra mig så händer något och ringarna börjar korva sig. Rättar till dem och försöker igen. Kanske var det bara en engångsgrej? Icke, samma sak igen. En del av problemet är att banden vrider sig inne i kanalerna och då fallerar hela konstruktionen. Jag vill helst inte behöva sy genom banden för att få dem att bli på plats. Jag hade ju hoppats på att kunna ha dem löst löpande i kanalerna så att de även går att ta ut för att underlätta tex tvätt och förvarinng.Testar med att ångpressa på alla ringarna och häng farthingalen på dockan för att få vänja sig.

Vecka 11

Måndag

Syr en liten “bumroll“. (Har inte lyckats hitta något bra svenskt ord för detta :)) Jag gör bara en liten för jag vill inte ha en jättestor. Jag vill bara ha det där lilla extra lyftet av kjolen baktill.

tgbumroll1

Vänder rätt den och stoppar den med tygtrasor.

tgbumroll2

Syr de 4 hålen i korsetten där farthingalen ska fästas i.

tgkorsett13 tgkorsett12

Provar allting tillsammans på dockan. (Dockan är dock, fortfarande, mycket mindre än mig så det är inte helt rättvisande.)

tgunderklader1 tgunderklader2 tgunderklader3

Torsdag

Dags för nästa kjol. Klipper ut delarna till denna kjol av två olika tyger. Dels det guldgula tyget som ska vara framtill och synas under klänningens öppna kjol. Dels det lite mer senapsgula tyget som utgör resten av kjolen, som inte kommer att synas. Jag syr ihop framstyckena  och brodera längsmed sömmarna.

tgunderkjol5

Sedan fållar jag det bakre tyget. Eftersom det tyget har en fin bård så fållar jag det först för hand och får mäta upp längden senare. Syr en linning och nålar provisoriskt ihop kjolen för att prova om längden blir bra.

Provar och det verkar funka.

Nålar vecken noggrannare och syr ihop allting.

tgunderkjol1 tgunderkjol2

Syr på några spännen i linningen och hänger kjolen på dockan för att kunna se om den verkar bli som jag tänkt.

tgunderkjol3

tgunderkjol4

Det verkar som den får precis den lilla bulligheten som jag ville ha.

Fredag

Ägnar dagen åt att bygga mitt “bälte”. Hittade tom ett pärlhalsband med fungerande lås som får gå runt midjan.

tgbalte2

Perfekt, då behöver jag bara bygga “pendeln”.

tgbalte3

tgbalte1

tgbalte5 tgbalte4

Återstår att se om den passar när klänningen är klar eller om den behöver justeras då. När jag ändå håller på så passar jag på att även börja på det smycket som ska sitta mitt fram på klänningslivet.

Jag fogar samman 4st distanser med hjälp av nagel-UV-gel. (Likadana distanser som jag använde till örhängena.)

tgbroch3

Sen dekorerar jag den.

tgbroch1 tgbroch2

Lördag

Fortsätter i blingets tecken 🙂

tgring3

Jag försöker att fila ner den sista stenen för att få den att passa i den sista ringen men det går inte. Misstänker att den är gjord av glas för det händer i princip ingenting när jag filar på den. Så jag får bygga en ny sten av nagelgelé istället.

tgring4 tgring5

Det hela slutar med att Daniel får den.

tgring6

Jag har nämligen hittat en annan ring i min pyssellåda som jag kan använda till min sten… Den är istället större än stenen så här får jag fylla ut med lite extra glitter. 🙂

tgring7 tgring8

Söndag

Eftersom ringarna syns genom den gula kjolen så syr jag en extra underkjol med mycket vidd i veck som får släta över ringarna.

tgunderkjolb

Efter det fållar jag klart den gula kjolen.

tgunderkjol6

Titta! Blev mycket bättre.

Vecka 12

Lördag

Ägnar större delen av dagen åt att prova in en prov av mönstret till klänningslivet. Långt om länge kommer jag fram till vad jag är ute efter och ritar ut de nya mönsterdelarna.

Söndag

Använder mönstret till klänningslivet till att klippa ut en särk/underklänning. Jag vill inte att underklänningen ska synas i ringningen så jag ringar ur detta livet något mer än jag tänker göra i den yttre klänningen. Klipper ut alla delar och sicksackar dem. Syr ihop delarna till kjolen och lägger den åt sidan så länge. Syr ihop livet och provar. Jag får ringa ur ärmhålen något och smalna av ärmarna, annars är allt bra. Gör klart ändringarna och syr på en kant kring hela ringningen. Stickar den för hand och syr på ett litet dekorband.

tgsark1

tgsark2

Eftersom korsetten går i orange så kan jag äntligen få användning för de här banden som jag sparat på länge.

tgband

Vecka 14

Söndag

Syr vidare på kjolen till min särk.

tgsark3

Vecka 15

Onsdag

Färdigställer kanterna och syr på band kring midjan på särken.

tgsark4tgsark5

Lördag

Fållar kjolen, lägger ett veck för att korta kjolen ytterligare och syr på band strax ovanför vecket.

tgsark6

Vecka 16

Måndag

Fållar ärmarna på särken och syr på band längs kanterna. Syr även fast två öglor i vardera ärm. När hela klänningen är klar ska de lösa underärmarna knytas fast i dessa öglor.

tgsark7

tgsark8

Klart!!

Då är det vara klänningen och hättan kvar…

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »