Tudor Gown, del 3
Vecka 19, fortsättning:
Torsdag
Som vanligt behöver jag ju en matchande väska. Som tur är så råkar jag ha en sista bit sammet liggande som är något ljusare blå. Det blir bra. Och det blir det perfekta tillfället att testa en ny smock-teknik. Även denna gång hittar jag en tydlig och bra beskrivning på Katafalk.
Lördag
Tillbringar helgen på Riddarspelen på Ekenäs slott. Syr klart smocken.
Vecka 20
Tisdag
Gör en pappstomme och klipper ut tyget till min ”paddel”, vet inte vad det heter egentligen. Den ska vara istället för en solfjäder eftersom den modellen vi idag kallar solfjäder inte riktigt kommit till Europa ännu under Tudor-tiden, såvitt jag vet.
Torsdag
Syr och vänder ca halva tyget till paddeln och provar om det passar. Det gör det så jag börjar bygga själva stommen till paddeln. Jag behöver ett handtag till den. Helst skulle jag vilja ha ett fint litet svarvat trähandtag, men i brist på ett sådant så slaktar jag en vanlig solfjäder. Jag behöver de två yttre pinnarna och två av de inre pinnarna för att fylla ut mellanrummet mellan de yttre.
Eftersom den lilla biten i mitten redan blivit lite stukad så förstärker jag den men en liten bit rigileneband som jag limmar fast på var sida.
Sedan limmar jag på den första ytterpinnen. Sedan limmar jag på de korta pinnarna och sen den sista ytterpinnen.
Jag skär bort det överflödiga limmet med skalpell och surrar med tejp. Sedan lindar jag ett rött band kring handtaget. (Samma röda band som maken har till sina rosetter på sin Svante Sture-dräkt.) Andra familjer har matchande träningsoveraller, vi matchar sådant här.
Jag syr fast en möbelband, så långt det går utan att allt är på plats ännu, på tyget till paddeln.
Ritar ett broderimönster och för över det till tyget och broderar det med guldtråd.
Fredag
Har jag, förresten, sagt att deadline för det här projektet flyttats igen; från midsommar till Kristi Himmelfärds-helgen…
Börjar dagen med att brodera den andra sidan till paddeln.
Trär på tyget på stommen och nålar ihop de öppna kanterna. Syr ihop kanterna för hand.
Syr fast resten av de gula banden.
Trär upp pärlor på silvertråd och syr fast dem på paddeln.
Fäster ändarna av de gula banden. Och här skulle man kunna tro att jag tar till limpistolen, men icke! Jag syr för hand.
Syr på en slät kant sammet ovanför smocken till väskan och syr ihop väskan på längden. Jag mäter ut vart hålen till dragskon ska sitta och gör hålen och syr dem för hand.
Syr på ett band ovanför smocken och syr av botten på väskan.
Gör en liten pendel av pärlor och syr fast den i botten på väskan.
Syr på lite pärlor kring ”halsen” på väskan.
Gör, naturligtvis, en mobilficka i fodret till väskan. (Nej, den är inte sned, den är designad så.) Syr på fodret i väskan.
Lördag
Syr två stickningar, för hand, för att skapa en kanal på väskan. Trär i två röda band.
Klart!
Får hjälp av maken att prova in proven till min partlet. Klipper ut det riktiga tyget och fodret. Sicksackar alla delarna. Nålar ihop. Provar. Ändrar något lite och provar igen. Japp! Syr tyget och fodret. Nålar i ihop dem och provar. Japp! Syr ihop foder och tyg. Klurar lite över hur jag ska knäppa den. Kollar resterna av det röda bandet och konstaterar att det räcker till att knyta på 4 ställen, precis det jag behöver.
Behöver hjälp att prova in längden och ärmhålen, så det får vänta lite. Nu håller vi kväll.
Söndag
Syr ihop flikarna i nacken på hättan.
Syr även i en hårkam i toppen av basen för att den inte ska kasa av.
Det är säkert inte historiskt korrekt men jag slipper gå runt och tappa den hela tiden, vilket jag prioriterar i det här läget.
Pressar alla fållar.
Provar in partleten och vändsyr efter lite justeringar.
Syr på ett dekorband på insidan av framkanten.
Mäter ut vart alla snörningshål ska vara och syr dem för hand.
Nu tror jag minsann att jag är klar… Med en och en halv vecka till godo!!! Coolt! Då hinner jag både manikyr, ansiktsbehandling och korsett-träning. (Ja, skratta ni, men det krävs lite rutin för att palla en hel dag i korsett.)
Summering: 1 Dilemma.
För övrigt så blev jag till slut tvungen att även trä i metall i den understa ringen i underkjolen för plasten pallade inte riktigt trots att det var tre lager. Men med stödet av metall längs ner, som stod pall för tyngden av allt tyg och rörelse, så funkade det med plast i de övriga ringarna.
Sen var det för svagt att sammanfoga de olika delarna i pärlbältet med en enkel metallring. De glipade lite, lite, så delarna föll itu, så detta behövde förstärkas.
Tudor Gown i siffror: 106st handsydda snörningshål. 334st pärlor påsydda på kläder och accessoarer. 275st pärlor i övriga smycken. 17st hattnålar i hättan. Ca 50m rigileneband totalt. 3st underkjolar. Hela utstyrseln tog ca 13 veckor att göra, på min fritid.