Tudor Gown, del 3

Tidigare-Loggböcker

Tudor Gown, del 3

Vecka 19, fortsättning:

Torsdag

Som vanligt behöver jag ju en matchande väska. Som tur är så råkar jag ha en sista bit sammet liggande som är något ljusare blå. Det blir bra. Och det blir det perfekta tillfället att testa en ny smock-teknik. Även denna gång hittar jag en tydlig och bra beskrivning på Katafalk.

tgsmock1 tgsmock2

tgsmock3 tgsmock4

Lördag

Tillbringar helgen på Riddarspelen på Ekenäs slott. Syr klart smocken.

tgsmock5

Vecka 20

Tisdag

Gör en pappstomme och klipper ut tyget till min ”paddel”, vet inte vad det heter egentligen. Den ska vara istället för en solfjäder eftersom den modellen vi idag kallar solfjäder inte riktigt kommit till Europa ännu under Tudor-tiden, såvitt jag vet.

tgpaddel1 tgpaddel2

Torsdag

Syr och vänder ca halva tyget till paddeln och provar om det passar. Det gör det så jag börjar bygga själva stommen till paddeln. Jag behöver ett handtag till den. Helst skulle jag vilja ha ett fint litet svarvat trähandtag, men i brist på ett sådant så slaktar jag en vanlig solfjäder. Jag behöver de två yttre pinnarna och två av de inre pinnarna för att fylla ut mellanrummet mellan de yttre.

tgpaddel3 tgpaddel4

Eftersom den lilla biten i mitten redan blivit lite stukad så förstärker jag den men en liten bit rigileneband som jag limmar fast på var sida.

tgpaddel5

Sedan limmar jag på den första ytterpinnen. Sedan limmar jag på de korta pinnarna och sen den sista ytterpinnen.

tgpaddel6 tgpaddel7 tgpaddel8

Jag skär bort det överflödiga limmet med skalpell och surrar med tejp. Sedan lindar jag ett rött band kring handtaget. (Samma röda band som maken har till sina rosetter på sin Svante Sture-dräkt.) Andra familjer har matchande träningsoveraller, vi matchar sådant här.

tgpaddel9 tgpaddel10

Jag syr fast en möbelband, så långt det går utan att allt är på plats ännu, på tyget till paddeln.

tgpaddel11 tgpaddel12

Ritar ett broderimönster och för över det till tyget och broderar det med guldtråd.

tgpaddel13 tgpaddel14

Fredag

Har jag, förresten, sagt att deadline för det här projektet flyttats igen; från midsommar till Kristi Himmelfärds-helgen…

Börjar dagen med att brodera den andra sidan till paddeln.

tgpaddel15

Trär på tyget på stommen och nålar ihop de öppna kanterna. Syr ihop kanterna för hand.

tgpaddel16

Syr fast resten av de gula banden.

tgpaddel17

Trär upp pärlor på silvertråd och syr fast dem på paddeln.

tgpaddel18

Fäster ändarna av de gula banden. Och här skulle man kunna tro att jag tar till limpistolen, men icke! Jag syr för hand.

tgpaddel19

Syr på en slät kant sammet ovanför smocken till väskan och syr ihop väskan på längden. Jag mäter ut vart hålen till dragskon ska sitta och gör hålen och syr dem för hand.

tgvaska2 tgvaska3

Syr på ett band ovanför smocken och syr av botten på väskan.

tgvaska4 tgvaska5

Gör en liten pendel av pärlor och syr fast den i botten på väskan.

tgvaska1 tgvaska6

Syr på lite pärlor kring ”halsen” på väskan.

tgvaska7

Gör, naturligtvis, en mobilficka i fodret till väskan. (Nej, den är inte sned, den är designad så.) Syr på fodret i väskan.

tgvaska8 tgvaska9 tgvaska10

Lördag

Syr två stickningar, för hand, för att skapa en kanal på väskan. Trär i två röda band.

tgvaska11

Klart!

tgvaska12

Får hjälp av maken att prova in proven till min partlet. Klipper ut det riktiga tyget och fodret. Sicksackar alla delarna. Nålar ihop. Provar. Ändrar något lite och provar igen. Japp! Syr tyget och fodret. Nålar i ihop dem och provar. Japp! Syr ihop foder och tyg. Klurar lite över hur jag ska knäppa den. Kollar resterna av det röda bandet och konstaterar att det räcker till att knyta på 4 ställen, precis det jag behöver.

tgpartlet1 tgpartlet2

Behöver hjälp att prova in längden och ärmhålen, så det får vänta lite. Nu håller vi kväll.

Söndag

Syr ihop flikarna i nacken på hättan.

tghatta29 tghatta30

Syr även i en hårkam i toppen av basen för att den inte ska kasa av.

tghatta31

Det är säkert inte historiskt korrekt men jag slipper gå runt och tappa den hela tiden, vilket jag prioriterar i det här läget.

Pressar alla fållar.

Provar in partleten och vändsyr efter lite justeringar.

tgpartlet3

Syr på ett dekorband på insidan av framkanten.

tgpartlet4 tgpartlet5

Mäter ut vart alla snörningshål ska vara och syr dem för hand.

tgpartlet6 tgpartlet7 tgpartlet8 tgpartlet9  tgpartlet10

Nu tror jag minsann att jag är klar… Med en och en halv vecka till godo!!! Coolt! Då hinner jag både manikyr, ansiktsbehandling och korsett-träning. (Ja, skratta ni, men det krävs lite rutin för att palla en hel dag i korsett.)

tgklar1 tgklar2

tgklar3 tgklarbak

Summering: 1 Dilemma.
För övrigt så blev jag till slut tvungen att även trä i metall i den understa ringen i underkjolen för plasten pallade inte riktigt trots att det var tre lager. Men med stödet av metall längs ner, som stod pall för tyngden av allt tyg och rörelse, så funkade det med plast i de övriga ringarna.
Sen var det för svagt att sammanfoga de olika delarna i pärlbältet med en enkel metallring. De glipade lite, lite, så delarna föll itu, så detta behövde förstärkas.

Tudor Gown i siffror: 106st handsydda snörningshål. 334st pärlor påsydda på kläder och accessoarer. 275st pärlor i övriga smycken. 17st hattnålar i hättan. Ca 50m rigileneband totalt. 3st underkjolar. Hela utstyrseln tog ca 13 veckor att göra, på min fritid.

 

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »