Burgundiskt 1400-tal till Sofia, del 1

Burgundiskt 1400-tal till Sofia, del 1

DÅ VAR DET dags att ta tag i nästa del av min utlovade långkörare. Som jag sagt tidigare så finns det ingen deadline för detta!!! (Och den här gången kompromissar jag inte på denna punkt för någon!) Den här delen av vår nya ensamble kommer att ta tid. Det får den göra.

Efter att ha tagit det väldigt, tom förvånansvärt, lungt hela semestern hittills så är vi nu tillbaka hemma igen. Efter tre veckor i husvagnen och två medeltidsevent har det börjat klia i syhjärnan. Detta har legat i träda i åratal och nu ska det äntligen bli av. EEEEEEAAAAKKKKKK!!!!!!!!! Roligt och spännande! 🙂

Allting började, för länge sedan, med denna bild. (Förmodligen mest för att lila var min absoluta älsklingsfärg.)

bsinspiration.a

https://www.pinterest.se/pin/497858933781024384/

Sedan dess har det blåst en hel del vindar här och nu när jag väl tagit tag i projektet på riktigt har dessa bilder varit min huvudsakliga inspiration.

bsinspiration1

https://www.pinterest.se/pin/335377503486645723/

bsinspiration2

https://www.pinterest.se/pin/335377503486645676/

bsinspiration3

https://www.pinterest.se/pin/335377503486645624/

Vecka 25-2016

Jag har hittat en kvinna på nätet som jag tycker är otroligt duktig. Hon finns givetvis både på Pinstrest: Angela Mombers och på Facebook: Walking Through History with Jasper and Angela
Som tur är så har hon gjort en sådan hatt som jag vill göra! Så jag skärskådar henners bilder och skapar ett mönster utifrån dessa.

bshenninmonster1 bshenninmonster2 bshenninmonster3 bshenninmonster4 bshenninmonster5

Vidare till klänningen. Jag har köpt ett mönster en gång från Reconstructing History.

bsmonster1

https://reconstructinghistory.com/product/rh007-1440s-1480s-ladys-v-neck-gown/

Tillsammans med lite andra idéer jag hittat på nätet så provar jag mig fram.

bsmonster2

https://www.pinterest.se/pin/335377503492416711/

bsmonster3

https://www.pinterest.se/pin/335377503486645817/

Vecka 34-2017

Måndag

Kan inte somna så jag drar fram mina teckningar och funderingar och skummar igenom mina anteckningar och uträkningar för de fina yllekappor vi planerar att sy oss. Eftersom det var lite kylslaget på kvällarna på Visingsö, menar jag. Inser att jag kanske borde lägga till en meter extra tyg på uträkningarna och funderar över vilka färger jag vill ha denna gång.
Får dåligt samvete för att vi inte alls har råd att köpa tyg till detta just nu…
Och jag har ju annat tyg som ligger för min burgundiska plan.
Följaktligen får det bli burgundiskt först, kappor sen.

Tisdag

Drar fram alla mönster och provliv som jag började på förra sommaren, men sen kom av mig med. Tittar igenom allt och försöker komma ihåg hur jag tänkte och vart jag ska fortsätta.

Det blir inte lila. Inte heller orange och brunt, som var tanken ett tag. Utan detta hänger ju ihop med våra Corthardie, orange och turkos.

bstyger

Ju längre tiden gått för det här, desto mer har jag glidit in på den här typen av hatt istället, med en krona på. Hur jag nu ska lösa det….

1478_vandergoes

https://www.virtue.to/articles/reticulated.html

Detta är min plan:

bsskiss

Massor av pärlarbeten på hatten. Handbroderade påfågelfjädrar på alla bårder och detaljer. Handgjorda tygknappar och handsydda knapphål längs hela ärmarna. (Det är säkert inte helt Historiskt Korrekt, men bara för att jag kan!) Och så tänkte jag göra nya smycken till detta också. Så klart.

Tanken nu var ju att min Cothardie skulle funka som underklänning till den här klänningen men jag tänkte nog inte rikitgt hela vägen när jag utformade den så nu är jag rädd att ringningen är för för hög i ryggen på Cothardien…
Eftersom jag insett i efterhand att jag gjort bort mig på dyligt vis förut så vill jag inte vara den som inte kan lära mig av mina misstag. Ske pris för Prior Attire!!! De lägger nämligen ibland upp lite roliga och informativa videos på hur de olika lagren funkar i olika epokers mode. Lyckligtvis har de även en för burgundiskt mode. Och jag har i alla fall fått intrycket av att de är väldigt HK.
Så det får nog bli en ny underklänning…
(Bilder från Prior Attire´s video)

prior attire 1b prior attire 2b

Så nu måste jag då bara bestämma hur lågt jag vill ringa nacken och rätta mönstret efter det och skapa ett separat mönster till underklänningen.

Onsdag

Klipper ut en prov för klänningslivet och en för underklänningslivet. Syr ihop dem och provar.

För enkelhetens skull så tänker jag ha snörningen fram på min underklänning. (Det blir tröttsamt att alltid behöva be om hjälp att klä på sig. Man kan göra det själv även om det är i ryggen men det är bökigare, tycker jag.)

bsprovfram

Det här verkar lovande.

bsprovbak

En liten justering på kragen så verkar det funka.

bsprovmonster

Sen en liten justering av ärmhålen i underklänningen, så var det klart!
Perfekt! Men vad ska jag sy underkläningen av, då?

Letar igenom mina tyglådor och lyckas faktiskt hitta en del bitar som går att använda till detta projektet. Som ca 3 meter gyllengult foder som jag kan använda till att fodra ytterklänningen med, om jag får tag på lite till av samma färg, vilket jag inte tror är ett problem. Jag hittar även resterna av det guldgula tyget med franska liljor på, som jag använde till detaljer på min Swiss Gown. Sen hittar jag även en bit till av samma tyg som jag fodrade min Tudor-korsett med.

Klipper ut underklänningslivet i yttertyg och foder.

bsunderklaenningliv2bsunderklaenningliv1

Syr ihop yttertyg och foder och syr och vänder dem med varandra.

bsunderklaenningliv3

Vänder rätt och pressar.

bsunderklaenningliv4 bsunderklaenningliv5

I brist på kjoltyg till underklänningen kommer jag inte mycket längre just nu. Så istället för att störta vidare med den så tar jag lite tid för eftertanke. Innan jag kan klippa ut min ytterklänning måste jag även ha mönstret till makens fina rock/kavaj som han ska få i samma stil. Så jag får väl göra mönster till den, helt enkelt.
Eller så tar jag det lite lugnare och övar på vilken teknik jag ska använda till alla de där påfågelfjädersbroderierna som ska vara på alla bårderna…

bsbroderi1

Jag experimenterar med sytråd så länge tills jag vet ungefär vad jag vill ha innan jag köper blanka och fina broderigarner.
Att välja färger är svårare än man tror. Detta är första upplagan som jag använder till att brodera kontutrerna.

bsbroderi2

Skiss på likvärdig sammet. (Min sammet sen är ju turkos.)

bsbroderi3

Konturerna klara.

bsbroderi4

Ändrar lite på färgvalen här. Halva ifylld för att känna på tekninken. (Detta är alltså ett försök att brodera med schattersöm för första gången i mitt liv.)

bsbroderi4b

Det är svårt att återge färgerna korrekt. Med eller utan blixt. Men det är inte lätt att fånga upp de exakta färgerna från fjädern i verkligheten heller.

Bara detta test tog knappt 5 timmar. Och då har jag inte gjort “spröten” på resten av fjädern alls. Vid ett snabbt överslag kommer jag fram till att det blir ca 20-25 fjädrar totalt, av varierande storlek…
Därav min beskrivning av detta projekt som en långkörare…
Japp, det var min egen idé. Ingen tvingar mig. Jag gör detta av egen fri vilja. Jag minns bara inte riktigt varför…
Jo! Just det! För att jag kan!!! Och det retar alltid någon!!! 🙂
Tjohoooo!

Torsdag

Finslipar det sista på mina mönster och försöker göra ett realistiskt överslag på om mina tyger räcker. Jag tror faktiskt att de gör det. Det kanske tom blir släp på klänningen 🙂

Nu behöver jag bara kompletera med foder till klänninigen och makens rock och så behöver jag hitta ett lämpligt tyg till kjolen i min underklänning. Jag får spana på marknaden i helgen. Vi ska ju till Söderköpings Gästabud.

Vecka 35

Onsdag

Köper tyg till underklänningens kjol och foder till resten.

bstyger2

Som vanligt svårt att fota tyg och fäger så att det blir rätt, men det är ganska nära sanningen.

bstyger3bstyger3b

Typ så här ska det bli. Det är så här det blir när man rotar i stuvlådan för att få ihop nya projekt. Bården, eller bandet blir det nog mer, är alltså de sista resterna från när jag sydde en extra kjol till min första 17oo-talsklänning som Sanna lånade när vi åkte till Venedig.

« Föregående loggbok | Nästa loggbok»