
Edvardianskt – De onämnbara, del 2
Undersärk, mammelucker och underkjolar, då då.
Alltså jag älskar mammeluckerna och ju mer spetar och “lull-lull” desto bättre. Och kombinationer är ju också jättefina.
Men hur praktiskt är det?
Om man verkligen ska använda korsett. Har man underdelen, över eller under? Vill man verkligen springa omkring med öppen grensöm och inget modernt under? Eller offrar man det supercoola och romantiska av alla dessa onämnbara för det vana och praktiska av den moderna varainten och helt enkelt bara har underkjol istället?
Helt klart lutar jag mest åt det sistnämnda. Men det är ju av vana.
Jag kan inte riktigt bestämma mig.
Efter vad som känns som ett hav av lakansprover på alla möjliga saker känner jag att jag inte kommer någonvart alls med någonting. Nu måste jag få göra någonting som känns någorlunda belönande….
Vecka 33
Torsdag
Jag klipper ut delar till en lång underkjol i vit bomull. Det är förvisso också ett lakan men återbruk är också en grej nu för tiden. Det broderade tyget i volangen och brodyrbandet är nyinköpta, för att jag inte kunde hålla mig helt.
Äntligen ska jag få använda lite fina saker i alla fall!
Jag syr ihop fram och bakstyckena till kjolen och syr på linningen.
Sen syr jag ihop delarna till den 6m långa volangen och syr på brodyrbandet på den.

Fredag
Eftersom jag, förmodligen likt många andra, inspirerats av Cocovid på Costube så tänker jag testa en ny teknik. Jag är ju inte precis känd för min handsömnad så jag försöker förkovra mig lite på den fronten.
I denna video visade Timesmith Dressmaking två sätt att göra en “rolled hem”.
Jag tänker testa den ena varianten på sömmen mellan volangen och brodyren.

9 timmar senare är den klar och jag är faktiskt ganska nöjd för att vara ett första försök.
Lördag
Syr på volangen på kjolen, sätter hakar och hyskor i linningen och så var den klar.



Lite nöjdare blev jag ju. Men sen då?
Vecka 34
Måndag
Väljer ut tyger till ett par nya mammelucker. Det gulrandiga är nytt, faktiskt bäck och bölja från Ohlssons tyger. Jättetunt och behagligt och bomull. Döm bäst ni vill! Jag har så svårt att hitta tunna rena bomullstyger till dessa projekt och jag har väldigt begränsad budget och ännu mer begränsat utbud av fysiska tygaffärer att åka till. Och eftersom tygaffärerna verkar sätta i system att inte märka upp sina tyger med den lilla detaljen av fiberinnehåll, som om det vill att man ska tröttna och bara gå där ifrån, så får det bli som det blir.


Brodyrbandet är ett underbart loppisfynd och den räcker precis till det jag vill göra.
Tyget som jag tänker göra volanger av har jag fått av någon en gång i tiden och jag har nog alltid trott att det var syntet. Men vi upptäcker vid ett litet eldprov att det är naturfibrer.
Kan det vara siden?????!!!???
Klipper ut delarna. Den här gången testar jag Agnes Walkers mönster och Bernadette Banner´s teori om att den ena sidan klipptes ut bredare för att kunna gå omlott mot den andra sidan av mammeluckerna. Jag gjorde en prov exakt efter mönstrets mått och det verkar faktiskt funka. Men jag vill ha vidare och kortare ben den här gången så jag ställer ut mönstret ca 16cm totalt längst ner (på dubbelt tyg) och kapar benen en bit.
Jag lägger även till ytterligare lite extra bredd på den bredare sidan.

Jag syr ihop själva benen och linningen och syr på brodyren längs fållen.

Eftersom volangen redan rullar sig i kanterna tänker jag att det är väl lika bra att testa den andra sortens rullfåll nu då. Sagt och gjort.

Tisdag
Syr rullfåll.
Onsdag
Syr klart rullfållen.
Eftersom tyget rullade sig naturligt mot rätsidan så fick det bli så. Jag tycker ändå att det blev snyggare än stygnen som syns på insidan.

Torsdag

Frans och jag rynkar på volangerna under brodyren på benen och sicksackar sömmen och så var de klara. Fattas bara ett fint band att trä genom brodyren. Helst vill jag ha ett band som matchar de gröna prickarna på tyget, men om det inte går att hitta tänker jag att det lila nog är lättare att hitta eller i sista hand en passande orange.


