Edvardianskt – De onämnbara, del 3

Edvardianskt – De onämnbara, del 3

Vecka 34

Lördag

Jag klipper ut delar till en undersärk och en lång underkjol till. Det var meningen att jag skulle fokusera på särken så att jag fick ett helt set, liksom, men av någon outgrundlig anledning så råkar jag börja med underkjolen….

Jag slänger ihop överdelen av kjolen lite kvickt och grottar sen ner mig totalt i pyntet!

Dilemma: (Visst var det längesedan vi pratade om dilemman här 😉
Vi kanske ska börja med det igen.)

Dilemma 1: Här hade jag först tänkt använda ett vitt mattblankt tyg som jag fått av någon som siden. Ironiskt nog visade ett litet eldprov att det möjligen är en blandning för det är definitivt syntet i det och det är rysligt statiskt.
Hmmm…
Jag vill ju inte ha en underkjol som har en volang som kommer att klistra sig runt fötterna på mig för att den är statisk.
Så eftersom jag redan klippt upp remsorna som skulle ha blivit volang så kan jag ju lika gärna använda dem på något sätt som förhoppningsvis inte kommer att straffa sig???
Jag har sett en autentisk/gammal underkjol på nätet som hade en liknande effekt så varför inte passa på nu.
Alltså!

Jag klipper av 2 stycken 7cm breda remsor från den befintliga volangen. Jag sicksackar kanterna på dem och syr i rynktrådar i båda sidor på båda remsorna.
Här ska det bli lull-lull!

Jag rynkar på den första remsan mot nedankanten på kjolen.

Passar även på att ta en estetiskt tilltalande funderare på hur jag ska lösa resten av denna ogrundade plan.

Sedan rynkar jag den övre kanten på remsan mot kjolen.

Söndag

Jag syr på en smal knypplad spets (kan vara loppisfynd eller en gåva) över den övre sömmen.
Den undre sömmen täcker jag med en bred spets som jag fått av en vän.

Dilemma 2: Nu uppstår ju då frågan: hur syr jag på den andra rynkningen?
Jag får absolut för mig att jag helst vill ha den fodrad med bomull för att slippa få den mot benen. Så till slut klipper jag ut en remsa av det vita bomullstyget och rynkar på syntetremsan på den.

Sen syr jag fast den på kjolen under den breda spetsen.

Sen kommer nästa loppisfynd i form av en brodyrremsa.

Sen syr jag ihop delarna till den nya volangen som då får bli i det vita bomullstyget istället och jag syr på rynktrådar och fållar den.

Vecka 35

Måndag

Dilemma 3: Tycker nog inte att brodyren kommer riktigt till sin rätt här.
Eftersom kanterna på remsan är ganska smala så syns sömsmånerna bakom genom hålen.
Det är ju inte så himmla snyggt. Så jag beslutar mig för att sprätta av den igen och hitta på en ny lösning.

Tisdag

Hittar på en lösning.
Eftersom den avsprättade brodyren har så smala kanter så vill jag försöka skydda det lilla som finns. Alltså bestämmer jag mig för att helt sy in sömsmånerna i något annat så att de inte utsätts för direkt slitage.
Klipper ut 3cm breda remsor på längden på det randiga tyget och syr på dem räta mot aviga på brodyren.

Fredag

Viker in den andra sidan av remsan och stickar ner den mot rätsidan på brodyren.

Sen gör jag likadant på den andra sidan.

Dilemma 4: Efter det rynkar jag på volangen mot den nedre kanten av broryrens nya kant. Men eftersom den här kanten redan är vikt och väldigt smal och hela poängen med bandet var att inte sömsmånerna ska synas igenom hålen i brodyren så vill jag ju inte vika bandet igen.
Alltså nålar jag på volangen på baksidan av bandet så att effekten när jag syr på den blir att bandet är sticka på volangen från rätsidan.

Det är absolut ett något bakvänt sätt att nåla på en rynkning men jag hoppas det blir värt det i slutändan.

Ovankanten av bandet är ju likadant så här stickar jag den vikta kanten av bandet mot rätsidan på den rynkade remsan på kjolen.

Insidan:

Utsidan:

Supernöjd!!!

Syr fast två par hake och hyska i linningen och nu är den klar!!!!

Lördag

Nu ska vi till slut göra särken!

Jag nålar ihop den för att se hur jag kan tackla halsringningen annorlunda denna gången.
Dilemma 5: Eftersom jag totalt glömde bort denna tanke i min iver att klippa ut allt samtidigt så klippte jag särken precis likandant som förra gågnen. Det var ju inte meningen…
Alltså får jag lösa det med den formen jag nu har på ringningen.

Jag tar in lite på axlarna och får följaktligen göra några veck på ärmkullen för att hela ärmen ska gå i men det funkar. Syr allting med vändsöm så vi slipper tråkiga sömsmåner på avsidan.

Till slut väljer jag att bara lägga små veck mitt fram och mitt bak. Sen syr jag på en knypplad spets mot avsigsidan av ringningen och vänder över den till rätsidan och stickar ner den för att kappsla in sömsmånen.

Fållar ärmar och fåll, så var det klart!

Summering: 5 Dilemman.
Låter ju mycket för lite underkläder, eller hur? Men ibland sätter man lite krokben för sig själv. Vilket ju är ganska dumt men så länge man löser det så har man ju förhoppningsvis lärt sig något på vägen. Eller?
Så lärde jag mig något av detta?
Ja.
1- Välj rätt tyger från början. Innan du klipper!!!!
2- Tänk färdigt innan du klipper ut delar som ska ändras på.
Det tär på tålamodet och väntan på slutresultatet, ja, men genvägar är senvägar! Det tar för det mesta längre tid att lösa problemen som dyker upp istället.
3- Om jag klippt ut en omgång till av remsorna som jag klädde in brodyren med så hade jag kunnat dubbla två remsor mot varandra istället. Då hade det blivit mycket enklare att lösa de delarna.
Dels var det ont om tyg kvar men dels var det också lathet. Som ju alltid får kompenseras av udda lösningar som oftast är onödigt krångliga.
4- Jag skulle förmodligen ha rynkat ringningen på särken mot spetsen istället för att göra vecken. Det funkar för denna gågnen men det hade troligtvis både sett bättre ut och känts bättre att ha på sig.

« Föregående loggbok | Nästa loggbok»