Okblus

2020

I min frustratsion över att den förra blusen inte samarbetar med mig, sådär i halvlek, så testar jag ett annat blusmönster.

Vecka 29-30

Den här gången testar jag detta mönster, från 1905, som jag hittade på Pintrest: här.

Jag skalar upp mönstret helt efter de mått som anges för hur delarna ser ut på bilden. Denna gång lägger jag inte till någon vidd för alla dessa stråveck som den ursprungliga blusen har haft. Just nu vill jag bara veta om mönsterdelarna funkar för mig.
Veck, spetsar och lull-lull får komma senare, detta är en prov.

Jag misstänker redan från början att volangen inte är någon jättebra idé för mig själv. Jag tycker att jag blir gigantisk i puffärmar, tex, så jag gissar att jag inte kommer trivas i denna volang. Men jag ska testa den.

För övrigt lägger jag till bara ca 10cm extra på längden på blusen och ca 5cm på ärmarna. Jag gör dessutom ärmen rak, alltså jämnbred, hela vägen ner för att ändå kunna testa några stråveck nertill på ärmen för att se hur det blir.

Någonting i volangens proportioner stämde inte för mig. Jag blev tvungen att förlänga/bredda den baktill för att den skulle räcka hela vägen runt. I slutändan så ringade jag ur den istället. Då blev den lite nättare/kortare mot kroppen och då räckte den runt utan extra tillägg bak. Men den var fortfarande inte rymlig nog att direkt rynka på. Jag skulle snarare säga att man får sy på den med bara lite hållning.

Jag kortade även kragen till bara ca 6cm för jag tyckte att den blev för hög annars. Det kan ju vara en vanesak att ha höga kragar men jag har inte det ofta så jag är inte van. Speciellt inte på sommaren.
Om vi däremot någonsin får gå tillbaka till våra jobb så skulle det säkert vara jättegott med denna höga krage på en ylleblus på vinterhalvåret på det kalla kontoret. Tål att tänka på.

Ärmen blev som en 3/4 ärm och funkar ganska bra, men då blev manschetten snudd på snäv när jag böjer armen och vecken gjorde ärmen relativt smal. Kanske rynkar ärmen nästa gång utan extra längd till en annan lösning på manschett.

Jag hittade inte tillräckligt många likvärdiga knappar för att knäppa hela vägen. Men eftersom blusen i sig är ganska rymlig så sydde jag helt fräckt ihop den nertill och satte bara knappar så långt som det var nödvändigt för att komma i och ur. Kragen knäppte jag med fyra stycken hakor och hyskor. Och dessa hakar fastnat i håret varenda gång jag tar den av eller på. (Kommer använda tryckknappar i fortsättningen…)

På det hela taget är jag nöjd med min prov och jag kan ha den att gå hemma och skrota i men jag är kanske inte helt bekväm med att visa mig bland folk i den. Men den är så pass bra nog att jag kan använda mönstret och testa igen i ett bättre tyg.

Sagt och gjort!

Vecka 30-31

Detta tyg är det som blev över efter att jag sydde makens bröllopsskjorta. Jag färgade det en gång i tiden och det blir perfekt till denna lilla blus. Det finns verkligen bara ca 150cm kvar av tyget och jag vänder det dessutom på fel håll, för jag vill inte ha tvärrandigt.

Jag lägger även till ca 4-5cm på dubbelt (alltså ca 8-10cm totalt på vardera del) både mitt fram och mitt bak för att att blusen ska bli lite mer rynkad mot oket för jag tycker att det blev för lite effekt på den förra blusen.
Igen så lägger jag till ca 10cm på längden på blusen och den här gången hoppar jag helt över det lilla sidstycket av blusen för jag tycket inte att den biten behövdes.

Jag sydde på ärmen slätt mot blusen först och sydde sedan på hela blusen med ärm mot oket och jag rynkade all resterande vidd i ärmkullen mot ärmens del av oket. Det var mycket lättare än att sy ihop blus och ok och sen sy i ärmarna, som jag gjorde förra gågnen.
Har man sina markeringar korrekt på oket så är det inga problem.
Den här gågnen kortar jag ärmen lite och rynkar den bara mot en rak remsa som jag bara klär in kanten med.

Igen så hade jag inte tillräckligt många knappar för en hel knäppning hela vägen ner så jag sydde ihop öppningen nertill.
Denna gången sydde jag knappträns för hand istället för knapphål och jag satte tryckknappar i kragen.

Den här blusen gick snabbt och enkelt att sy den här gången och jag är supernöjd med den och jag tycker den blev så söt.
Nu när jag har detta mönster inprovat ordentligt så skulle jag absolut vilja testa att gör en mer arbetad version med stråveck och spetsar och lull-lull i framtiden.