Promenad i sepiaton, del 2

2023

Nu har jag väl dragit ut på detta länge nog. Delarna till både väst och jacka har legat utklippta i min pågående-låda sedan jag började på kjolen och om jag väntar länge till så kommer jag inte att kunna komma i någon av dem till slut. Bäst att ta tag i den nu.

Vecka 1

Fredag

Tyget är som sagt redan utklippt så jag går vidare direkt till att klippa ut hästhåret som ska stadga upp framstyckena. Det här är första gången jag ska testa att använda hästhår, så håll tummarna nu.

Jag börjar med att sy insnitten i tyget. Sedan stänger jag insnittet i hästhåret och tråcklar på hästhåret mot tyget och över insnittet i tyget.

Sen försöker jag forma slagen genom att nästa fast hästhåret mot tyget men små tråckelstygn från insidan. Det heter pad stitching på engelska men jag har inte lyckats hitta vad detta heter på svenska.

Lördag

Syr fast ett linneband runt alla kanter för att kanterna ska bli stadiga.

Jag syr små tygkanaler som jag lägger in en plastvajer i och syr fast mot insnitten i västen för att ge extra stadga.

Söndag

Gör klart det andra framstycket på samma sätt.

Efter det sammanfogar jag underkragen med ett lager hästhår. Sen syr jag och vänder underkragen med överkragen, klipper sömsmåner och pressar.

Vecka 2

Lördag

Syr två tygremsor, en med ett spänne på och en utan.

Syr ihop bakstyckena, fäller sömmen för hand.
Syr insnitten bak och syr in remmarna i insnitten.

Syr ihopsidsömmarna för att kunna bestämma vart fickan skall sitta.

Syr en liten ficka, till mitt fickur, på det vänstra framstycket.

Syr ihop fodret till framstyckena.

Syr ihop fram- och bakstycken med varandra.
Syr i krage och foder på framstyckena.
Syr fast en kanal med plastvajer i och fäster den i den ena sidsömmen och börjar stänga till fodret.

Söndag

Stänger färdigt fodret i andra sidan.
Kantar ärmhålet på bakstycket för hand med snedremor av fodertyget och syr sedan på en infodring i nacken för hand.

Vecka 3

Tisdag

Syr fast vajrarna i ryggens insnitt och syr upp fållen på bakstycket. 

Lördag

Syr knappar och knapphål.

Nu är den klar!!!!!

Jag är så galet nöjd med resultatet!