Svante Sture – på vårt vis

2013-2014

Baksidan av att komma enkelt undan, genom att ge bort tyger i födelsedagspresent till någon, är att du förr eller senare kommer att bli tvungen att sy något av sagda tyger till den som du gav dem till. Jag gav min man de sista fina tygerna vi hade hemma i födelsedagspresent i somras. Nu har han slutligen bestämt vad han vill använda dem till. Vi ska återskapa Svante Stures kläder. De kläder som Svante Sture bar när han mördades, tillsammans med sina två söner, 1567 på order av Erik XIV. (Dessa kläder finns bevarade i Uppsala domkyrka och finns dokumenterade i Patterns of Fashion c1560-1620.) Det är något av en chansning då dessa tyger är gamla gardiner, men vi hoppas att de fortfarande har lite liv kvar i sig.

Vecka 15

Måndag

Daniel sprättar upp alla sömmar och jag sicksackar alla kanter och vi börjar tvätta tygerna. Under tiden börjar jag skala upp mönstret från boken och ber en stilla bön att Daniel och Svante inte är alltför olika i måtten.

Onsdag

Ritar klart mönstret och klipper ut alla delar. Jackan ser jätteliten ut så den kommer nog att bli en prövning.
Klipper ut en prov av ytterbyxan.

Vecka 16

Fredag

Nålar ihop proven på ytterbyxan och provar. Tro´t eller ej, men det verkar funka!

Vecka 17

Måndag

Vi provar ihop proven på ytterbyxan med tyget till pösbyxan för att få en uppfattning om ifall vi är på rätt spår. Det verkar faktiskt som det. Klipper till delarna till pösbyxan, sicksackar delarna och syr ihop dem.

Vecka 52 – 2013

Onsdag – Juldagen

Jahapp, det drog visst ut lite på tiden, det här projektet.
Men så till slut tar vi tag i att prova till och finputsa mönstret till fram- och bakstycke till jackan. Vi vidgar ärmmönstret och konstaterar att vingen på axeln nog funkar som den är.
Plockar fram alla tygerna och gör ett grovt överslag. Med god planering borde de mönstrade tyget räcka till både jack och byxor som vi vill.

Torsdag – Annandag jul

Klipper ut tyg och foder till jackan och tyget till byxorna. Sicksackar tyget till jackan och nålar ihop den. Provar. Funkar fint! Syr ihop jackan och kragen. Syr ihop fodret och nålar på det mot kragen på jackan.
Syr ihop ärmarna och provar dem. Funkar fint!
Vändsyr vingarna som ska sitta på axlarna och kantstickar dem för hand och nålar på dem på jackan.

Lördag

Så börjar vi dagen med att konstatera att gårdagens vingar ser ut som ett Batman-skämt av något slag. Det går ju dårakt inte för sig. Gör om gör rätt. Provar fram en ny vinge, syr och handstickar den och tråcklar den på plats.

Så börjar vi prata om knappar. Tygknappar, tycker Daniel, ca 40st. Vi hittar en beskrivning (hos Katafalk) på hur man kan göra och bestämmer vilket tyg som ska användas. Det hela slutar med att Daniel får göra några prover för att få fram vilken storlek vi ska göra. Vi bestämmer vilken storlek som är lagom och börjar massproducera knappar. Daniel klipper och jag syr.

Tråckla en cirkel.

Dra åt tråden lite grand.

Peta in kanterna på tyget in i “bubblan”. Dra åt mer och slå en dubbelknut.

Efter 24st får det vara nog för idag.

Söndag

Åker till stan och köper mer tråd och så foder till byxorna. Efter hemkomsten börjar vi diskutera eventuella dekorband och projektets första dilemma är ett faktum:

Dilemma 1: Hur mycket ska vi ha? 25m. Hur ska det se ut? Vad finns? Det finns massor av vackra band. Men finns de i rätt färger? Vilka passar bäst? Vad kostar 25m av det?
Problemet är att vi, till att börja med, tycker väldigt olika. Sen att, det vi väl enas om, är för dyrt. Så vad gör vi i stället?

Efter mycken huvudbry och en del blängande på vårt, tämligen urgallrade, hemmalager fattas ett beslut. Att vi ska klippa remsor av beige sammet, eventuellt brodera dem (på maskin) och eventuellt hitta något smalt, billigt, band att lägga ovanpå. (För övrigt inte helt olikt originalet som består av slitsade remsor av sammet, kantade med slitsad taft, och i mitten en smal snodd.)

Vecka 1 – 2014

Måndag – 2013

Vi gör ett försök att se vad vi kan hitta i stan. Äntligen lite medvind! Vi hittar två fina band. Inget av dem räcker till hela dräkten så vi tar båda och ser vad vi kan pussla ihop. Väl hemma kontrollmäter vi allting och bestämmer oss för att använda det grå/blå bandet vi köpt till byxorna och det champangefärgade till jackan. Det bruna-och-blå bandet vi redan hade hemma får bli specialdetaljer på jackan. Resten klipper vi från sammet vi hade hemma och resterna av satinfodret vi köpte till byxorna.

“Genier härskar i kaos!”

Vi börjar med kragen. Vi syr på brunt band och den ljusa satinen med avigsidan ut så att det mer liknar taft.

Sen syr vi på samma kombination på vingen.

Sedan vändsyr jag en lös remsa som sedan sys fast under vingen. Den är till för att fästa de löstagbara ärmarna i.

Jag syr en liknande remsa som förstärkning till ärmkullen.

Sedan syr jag ihop fodret till ärmarna och nålar ihop det med ärmarna. I provar in ärmarna och justerar formen på ärmkullen.

Onsdag – Nyårsdag – 2014

Gott Nytt År!!

Nålar över ändringen på ärmkullen så att båda ärmarna är lika och vändsyr dem.

Klipper rent sömsmånerna och stickar ärmkullarna för hand.
Dags för knäppningen framtill. Jag ritar upp en pappersmall för hur knapphankarna ska sitta och syr på hankarna på mallen.
(Maken tycker jag blivit skvatt galen och förstår inte alls vad jag håller på med. Jag ler lite i mjugg och tröstar mig med att mina forna gymnasielärare kanske skulle vara lite glada att jag fortfarande minns, uppskattar och använder det jag fick lära mig i skolan.) 
Jag nålar fast pappersmallen, med hankarna på, längs mitt-fram-linjen på jackan. Syr 1mm utanför den första sömmen i pappret. Kontrollerar att allt hamnat rätt och tar bort pappret från sömmen och rensar bort allt papper och den första sömmen. Syr och vänder framkanten 1mm innanför den senaste sömmen. Klipper till och hackar sömsmånerna kring kragen och stickar sedan hela framkanten och kragen för hand.

Violá!

Nålar på alla knappar för att kontrollera att det verkligen blivit rätt och det verkar det ha blivit.

Vi nålar på de 8st flikar som ska sitta från midjan och ner och provar. Efter mycken justerande av dess storlek så är vi nöjda. För över alla ändringar till mönstret och syr om flikarna. Klipper sömsmånerna och slår mig ner framför “Stolthet och Fördom” för att handarbeta. Kantstickar första alla flikarna och börjar sedan att nåla på dekorationsbanden och syr fast dem.

Hinner göra klart 3 1/2 ikväll.

Torsdag

Syr klart resterande 4 1/2 flikar och nålar på dem på jackan.

Börjar sy på knappar.

Fredag

Syr på dekorationsbanden längs knäppningen.
Syr fast flikarna längs midjan och avslutar framkanterna helt. Syr på de sista knapparna.

Nålar på det första av dekorationsbanden som ska sitta på fram- och bakstycket och börjar sy fast dem för hand.

Vecka 2

Lördag

Syr band.

Söndag

Syr klart alla banden på jackan.

Syr på pärlor längs kragen och vingarna.

Syr klart ärmhålen och stickar dem för hand.

Vecka 3

Måndag

Vid en sista provning uppdagas att axelsömmarna nu bubblar något. Så vi nålar in dem något. Provar igen. Då blev det plötsligt ett stort veck längs hela nacken. Det går inte att diskutera bort. Det måste åtgärdas. Sprättar bort alla pärlorna i nacken, nålar bort vecket. Provar igen. Syr ändringarna. Provar. Okej. Syr dit alla pärlorna på nytt.

Provar igen, för säkerhets skull. Ja!

Syr till fodret längs midjan.

Tisdag

Börjar sy snörningshålen i västen för hand.

Torsdag

Syr klart snörningshålen i västen.

Fredag

Syr snörningshålen i den första ärmenkullen.

Syr klart snörningshålen i den sista ärmen.
Snörar på ärmarna på jackan och provar. Funkar riktigt bra! Mäter upp ärmlängden och bestämmer vilka dekorationer som ärmarna ska ha. Syr ihop alla banddekorationer som ska sitta kring handleden.

Söndag

Syr på banden på ärmarna och dekorerar den gula mellanremsan med guldpärlor. Fållar ärmarna.

Då är jackan faktiskt klar!!!

Vecka 3

Söndag

Då fortsätter vi raskt med byxorna. Börjar med att sicksacka en förskräcklig massa delar. Sedan börjar jag sy ihop delarna till mitt fram och mitt bak, både tyg och foder. Till slut syr jag och vänder tyget med fodret.

Det hela ser lite lustigt ut i det här stadiet, men det är bara ca halva ytterbyxan så här långt.

Vecka 4

Måndag

Vändsyr fyra av de lösa remsorna till ytterbyxan. Nålar ihop alla delar för att kunna prova och göra en bedömning av hur breda de sista remsorna ska vara. Så här långt går projektet under arbetsnamnet “sad octopus”.

Börjar dekorera de gula remsorna.

Onsdag

Kantstickar alla remsorna för hand och syr ihop dem i midjan.

Söndag

Dekorerar och vändsyr en av de två sista remsorna.

Vecka 5

Måndag

Dekorerar och vändsyr den sista remsan.

Nålar i pösbyxan av sammet inuti ytterbyxan. Provar. Funkar hyfsat men det bylsar alldeles för mycket i skrevet. Det är för mycket tyg. Av med allting igen och sprättar upp den främre innerbensömmen i pösbyxorna och klipper bort ca 20cm tyg. Sicksackar och syr ihop igen.

Onsdag

Vändsyr fickorna, syr på linningen och stickar sömmarna för hand.

Lördag

Viker ner och syr till linningen för hand.

Syr på banden som ska håll ihop remsorna från ytterbyxorna kring knäna. knäpper dem med hakar och hyskor.

Efter det veckar jag in vidden i benen på sammetsbyxan. Hinner gör klart det första benet ikväll.

Söndag

Syr klart det sista sammetsbenet.

Börjar sy hålen till dragskon i fickorna.

Vecka 6

Syr klart hålen till fickorna.

Vecka 7

Måndag

Klipper slitsar i blygdkapseln och syr i bitar av foder som fluffar ut i slitsarna.

Tisdag

Fyller upp med lite stoppning och syr igen tyg och foder för hand.

Lördag

Syr hålen i linningen, i blygdkapseln och de bakom blygdkapseln så att byxorna går att stänga.

Syr fast snörnäbbarna på snörena som ska hålla ihop allting.

Sätter i snören i fickorna.

Vecka 8

Tisdag

Köper band till att snöra fast ärmarna med i jackan. Hade förvisso ingen färgprov med oss men vi visste ju vad vi skulle ha. Kommer hem och upptäcker att det är fel nyans på bandet. Såklart… Gör om, gör rätt 

Vi provar jacka och byxor tillsammans och märker ut vart hålen ska sitta för att kunna knyta ihop byxorna med jackan. Hinner sy 6 av de 8 hålen i jackan ikväll.

Onsdag

Syr klart hålen i jackan och hinner sy 4st av 8 i byxlinningen.

Torsdag

Syr klart de sista hålen i linningen.
Syr på snörnäbbar på de röda banden som ska hålla ihop jackan med byxorna. Inser att det bandet vi köpt till detta även kommer att räcka till ärmarna. Tjohoo!!

Lördag

Fäster fast pösbyxans fåll mot ytterbyxans knäppband kring knät så att de blir på plats.

Nu är byxorna klara!!!

Vecka 9

Måndag

Naturligtvis måste man ha en ny skjorta till en ny stass och så även denna gång. Lyckligtvis hade vi detta med i beräkningarna när vi var och handlade tyg häromdagen.

Jag ritar av mönstret till Nils Stures (Svante Stures ena son som mördades samtidigt som Svante själv och dennes andra son Erik) skjorta. Klipper ut och börjar sicksacka delarna till makens nya skjorta. Jag syr ihop fram och bakstycke och stickar sömmarna för hand.

Onsdag

Syr ihop armarna och syr i dem i skjortan. Stickar alla sömmar för hand.

Vecka 10

Tisdag

Låt det aldrig bli sagt att pojkar inte gillar bling! Ägnar kvällen åt att pynta makens nyanlända svärd.

Före.

Efter.

Sen, eftersom vi ändå har de grejerna framme, så passar jag på att göra ett örhänge till honom också.

Efter det hoppar jag tillbaka till skjortan och broderar yttertyget till kragen. Sedan handstickar jag den remsa som ska rynkas på kragen. När det är klart börjar jag nåla på remsan på kragen.

Nålarna tog slut halvvägs… Suck. Godnatt.

Onsdag

Inser, till min matthet, att jag vänt remsan på fel håll och får börja om från början igen. Syr, till slut, fast den veckade remsan på kragen. Sedan veckar jag på skjortan på innerkragen och syr fast den.

Provar skjortan på Daniel. Ärmarna ser lite snäva ut så jag bestämmer mig för att byta ut kvadraterna under ärmarna mot större kvadrater. Sagt och gjort.

Höger är före och vänster är efter.

Provar igen. Mmm, det funkar.
Nålar fast ytterkragen mot den veckade skjortan.

Torsdag

Syr fast ytterkragen och fållar skjortan för hand.
Mäter ut vart knapparna i halsen skall sitta och syr fast dem. Syr sedan små träns att knäppa dem med.

Fredag

Daniel blingar vidare på sitt svärd.

Lördag

Syr manschetter.

Syr på manschetterna och syr i knappar och träns.

Stryker skjortan. Klar!!

Vecka 11

Söndag

Klipper ut tyg och foder till Daniels cape. Syr ihop framkanterna.

Vecka 12

Onsdag

Konstruerar och klipper ut en krage till capen.

Lördag

Syr och vänder kragen och syr i den i capen. Dekorerar den med lite pärlor.

Letar fram ett band som skulle kunna funka som knytband.

Vecka 15

Lördag

Syr fast knytbandet och fållar capen. Klart!!