Swiss Gown

2013-2014

Min make gav mig tyg till en ny klänning!! Svart ylle och gyllene franska liljor. Den här idén har fått gro medan jag sydde Landsknekten och nu är det dags. Det här ska bli kul!

1520 Hans Holbein, Swiss Gown
Inspirationsbilden hittade jag här:
http://research.fibergeek.com/2006/08/01/trossfrau/

Vecka 37

Onsdag

Tvättar tyger och börjar göra mönster. Jag utgår från mönstret till en gammal underklänning, som är det första och enda mönstret som jag skapat helt och hållet på mig själv. Jag var dock inte helt nöjd med formen över bysten så jag gör några små justeringar och det gör hela skillnaden.

Ärmmönstret blir nog det med flest delar någonsin av alla mina alster hittills.

Torsdag

Fortsätter göra mönster och börjar klippa tyg.

Lördag

Klipper tyg. Sicksackar och syr ihop delarna till underkjolen. Nålar på kjolen på linningen, i veck, och syr fast den. Viker över linningen och syr till den för hand. Provar och mäter upp fållen och syr den för hand. Syr på 6st hakar och hyskor och pressar. Klart!!

Sicksackar alla delarna till kjolen och syr alla bårderna på fram- och bakstycket var för sig.
(Eftersom mina tyger var olika breda och jag vill få ut så mycket vidd som möjligt så skarvar jag i sidsömmarna. Återstår att se hur vid och lång kjolen blir när det är dags för att sy på den.)

Sicksackar och nålar ihop foderlivet och provar. Justerar och provar och justerar och provar… Till sist är jag riktigt nöjd och jag syr ihop fodret och stickar ner sömsmånerna för att förstärka sömmarna.

Nålar ihop yllelivet och provar det tillsammans med foderlivet. Det verkar funka fint, så jag syr ihop delarna i yllelivet.

Syr och vänder alla remsorna till de två nedre puffarna på ärmarna.

Nu har jag hållit på ca 13 timmar idag. Läggdags!

Vecka 38

Fredag

Syr och vänder de sista 18st remsorna som är till de övre puffarna. Pressar alla remsor och börjar sticka alla kanterna för hand.

Lördag

Fortsätter sticka kanter.

Syr ihop överarmsdelarna med axel- och armbågspuffarna.

Upptäcker att jag räknat fel och behöver två remsor till. Klipper ut och syr dem. Syr på remsor av det gula tyget i kanterna på vardera puff. Syr och vänder manschetterna.

Nålar ihop en hel ärm och provar. Hm… Remsorna till armbågen är på tok för långa. Hellre det , i och för sig, men 12cm för långt var kanske lite väl. Fast, å andra sidan så gör det att jag slipper sy nya korta remsor eftersom jag tydligen räknat fel här också och behöver två till (så då är vi uppe i 30st remsor totalt). Då kan jag ta de avklippta bitarna från de som var för långa. Sagt och gjort. Jag klipper av de långa remsorna och nålar ihop ärmen igen och provar. Bättre! Syr på underarmsdelen och kantar in sömsmånerna likadant som tidigare med gult.

Börjar nåla på den nedre puffen.

Lite skillnad

Söndag

Syr klart den nedre puffen.

Fortsätter med att sy klart den andra ärmen.

Vecka 40

Fredag

Efter att ha våndats över hurdan knäppning jag ska ha så tar jag till slut och bara bestämmer mig för att testa något nytt som jag sett någon annan göra. Jag nålar på en bit ylleinfodring på foderlivet. Sen nålar jag på band en liten bit innanför framkanten.

Jag syr tvärs över banden vid varje nål. (1cm mellanrum.)

Sen kommer den att snöras så här.

Nålar hela ringningen mot yllelivet och vänder rätt allting och provar. Det är lite pilligt att snöra, men det sitter snyggt när väl allt är på plats.

Lördag

Syr och vänder framkanter och ringning. Nålar på de gula remsorna och syr fast dem för hand.

Nålar i en ärm och provar.

Den funkar, så jag nålar i den andra också, provar igen. Syr i ärmarna, klipper sömsmånerna och syr till fodret på insidan.

Börjar sy ihop fram och bak i kjolen.

Söndag

Syr ihop de sista skarvarna i alla bårderna i kjolen. Fållar för hand. Klyver sömsmånerna och börjar sticka dem för hand. Inklusive fållen blir det 9st sömmar i en ca 3meter vid kjol. Det blir totalt ca 27m handsöm.

Vecka 41

Måndag

Syr klart de sista stickningarna på bårderna.

Provar livstycket för att forma midjelinjen ordentligt. Syr ihop nedankanten på livstycket för hand och nålar på kjolen.

Provar för att se om längden på kjolen blir bra. Den blir perfekt! Börjar sy på kjolen för hand.

Denna teknik har jag aldrig använt förut men jag tänkte att detta var det perfekta tillfället att testa. Jag syr ihop kjolen med livstycket där kjolen ligger an livstycket och sen låter man bara vecken hänga lösa. Spännande!

Tisdag

Syr fast resten av kjolen. Syr på två par med hak- och hyskor under snörningen för att knäppa kjolen med.

Onsdag

Syr manschetterna. Har dock ännu ingen lösning för hur de ska knäppas.

Provar. Det funkar! Syr fast bandet till snörningen.
Nu skulle jag kunna säga att klänningen är klar, förutom knäppningen i manschetterna, förstås. Men det ska ju bli lite accessoarer till också så än är vi inte helt i mål.

Vecka 41

Lördag

Ritar av en ros så att jag får en stiliserad bild i svartvitt. Sporrar över bilden på ylletyget.

Klipper ut de delar som inte ska vara kvar. Lägger ylletyget ovanpå det gula och syr fast det.

Viker in kanterna på hatten och syr fast dem i några veck.

Tråcklar på 6st remsor av ylle längs kanten. Veckar på det mer gyllene tyget längs kanten.

Syr fast de vecken och nålar på den andra kanten av det tyget med lite förskjutning i sidled.

Syr fast andra änden på ylleremsorna längs kanten. Syr på ett par knytband och klär in kanten med en remsa ylletyg. Fäster några strutsfjädrar och så var det klart!

Vecka 43

Lördag

Börjar sy ihop delarna till den lösa kragen som jag ska göra till den här klänningen. Det tar stopp vid frågan om knäppning. Jag vill egentligen ha massor med små mässingsknappar men har inte lyckats hitta några och har i vilket fall, i nuläget, inte råd. Efter oändligt klurande beslutar jag att falla tillbaka på ett beprövat knep. Nagellack. Målar en näve pärlor med svart nagellack med avsikten att använda dem som knappar.

Vecka 48

Söndag, 1:a advent

Efter vederbörligt adventsfrukost tar jag mig äntligen i kragen (haha) och tar itu med kragen.

Jag syr ihop delarna till kragens foder. Jag klipper långa, smala remsor av det svarta ylletyget och provar in hur hög halsen på kragen ska vara och hur lång “fållen” på kragen ska vara. Sedan nålar jag på en remsa ylle längs halskanten och syr fast den för hand.

Nålar på de remsor som ska följa nederkanten.

Syr fast de yttre kanterna på banden för hand.

Klipper 5cm breda remsor av guldfodret och syr ihop dem till en lång remsa. Denna nålar jag sedan fast mellan de nedre remsorna på kragen.

Eftersom inte nålarna räcker hela vägen så får jag sy fast en bit och sen nåla vidare. Jag vänder vecken åt olika håll så att det blir lite liv i det hela.

När hela bandet är påsytt fäller jag tillbaka ylleremsorna över de veckade sömsmånerna och börjar sy till yllebanden för hand.

Vecka 49

Måndag

Syr klart kanterna på yllebanden. Syr och vänder kragen med fodret i framkanter och hals. Klipper sömsmåner och pressar. Provar för att mäta upp längden på fodret. Klipper bort överskottet och nålar till fodret längs nederkanten. Stafferar till fodret för hand och pressar igen.

Nu fattas bara knäppningen.

Fredag

Ska hon bli klar i år, eller…?! Ja, det hade hon tänkt!

Mäter ut vart knapparna ska sitta och syr på dem. Mäter ut vart tränsen ska sitta och börjar sy dem. Efter att ha sytt de två översta och de två nedersta provar jag för att kolla om det blir bra. Oh, hell yes! Det blir det. Fortsätter.

Såja!

Märk väl; inte ett enda stygn genom fodret på insidan.

Vecka 49

Fredag

Hittar guldfärgade pärlor och syr på fyra stycken på vardera ärmsprund och syr träns till dem också.

Jag hade tänkt göra en väska också men det slutade med att jag var tvungen att beställa en grej till den, så det lär inte bli gjort i natt. Nu är klockan för mycket så jag hinner inte mer idag. Godnatt.

Vecka 51

Måndag

Paketet har kommit med delen till väskan!

Vecka 52

Fredag

Bestämmer mig för hur jag vill att min väska ska se ut och skapar en mönsterdel.

Klipper ut fyra delar av svart ylle och fyra delar av ett fodertyget, som på inget vis alls är historiskt korrekt, men det är gulligt så jag tar det i alla fall. Klipper även ut fem remsor av det gyllene tyget till detaljer. Jag syr ihop fodret. Sen syr jag ihop ylledelarna med guldremsorna emellan. Viker ner ovankanterna på väskan och fodret och syr ihop dem för hand. Syr på väskan på bågen. Inser att knäppet i bågen inte är så jättestarkt, men jag vågar inte bocka till det för det tror jag inte att det håller för. Istället syr jag på en tygögla på baksidan och en knapp på framsidan som en extra säkring.

Viker in kanterna på remsorna som hänger ner under väskan och flätar dem.

Repar upp trådar från en bit av det gula tyget, jag haft till klänningen, och gör en tofs. Knyter fast tofsen på flätan och viker flätan så att änden på den inte syns. Fäster allting med några stygn så osynligt jag kan.

Klart!!!

Nu är det bara den broderade yllebården på underkjolen som fattas. Men den tänkte jag ha som rese-handarbete i sommar, så den dröjer lite.

Vecka 14, 2014

Söndag

Har äntligen bestämt mig för vilket mönster jag vill ha på bården och skaffat tråd och hittat var jag lagt yllet… Börjar överföra mönstret och börjar brodera.

Vecka 16

Handarbetar i solen hela påskhelgen.

Broderar sporadiskt under sommaren.

Vecka 32

Tisdag

Broderar äntligen klart bården.

Onsdag

Syr på bården för hand på underkjolen.

Nu bär det av till Arboga medeltidsdagar!

Där det, för övrigt, är på tok för varmt för yllekläder så det får bli ett litet hopplock.

Den slutgiltiga premiären av hela klänningen intakt blev istället i kyla och regn på Tornerspelen på Visingsö.
Ibland får man vara sitt eget solsken!!