Tudor Gown, del 2

2014

 

Jag viker till ovankanten på kjolen och stickar den för hand och mäter ut alla veck.

Det var min ambition att få på kjolen idag, men det får vänta tills imorgon.

Lördag

Börjar i arla morgonstund att nåla på kjolen på livstycket. För ett inre krig med mig själv om hur många/hur täta veck jag ska ha. Jag chansar på detta och det visar sig vara en vinnare.

Syr fast kjolen.

Sprundet i ryggen visar dock vissa tendenser till att vilja gapa lite, vilket jag förutsett. Därför syr jag dit en extra lapp att täcka glappet.

Fattas bara fåll, men det får vänta tills jag har lite handräckning.

Så jag fortsätter på mina små ärmar. Jag fållar blusdelen till den andra ärmen. Klipper ut två ”manschetter” av det sista av det gula tyget jag kantade kjolen med. Broderar ytterdelarna och mäter sen ut alla veck.

Jag veckar på blusen på innerremsan och syr fast den.

Syr på ytterremsan och syr på en knapp och en träns och gör likadant på den första blusärmen.

Just som jag klippt upp hålen i ytterärmen ser jag att yttertyget är vänt ut och in…

Det är finns inget att be för. Det är bara till att sprätta och hoppas att hålen är tillräckligt liksidiga för att det ska gå ändå. Det finns inte mer av det här tyget, så jag kan inte göra en ny. Lyckligtvis så går allt väl och jag är åter på banan. Syr hålen och stickar kanten runt om hela ärmen. Veckar på blusen på ytterärmen.

Syr på de blå banden kring alla kanter på ytterärmen.

Men naturligtvis behövs det något lite mer pynt. Syr på pärlor på en ytterärm.

Syr till fodret mot blusen och vänder ner blusen och stickar fast den mot ytterärmen.

Syr fast de tre knapparna som ska hålla ihop ytterärmen.

En ärm klar.

Nu är klockan 01:00. Godnatt!

Söndag

Börjar min dag med att öppna mitt fönster och sätta mig i solskenet (ljusterapi!!!) och sy klart den andra lilla ärmen.

Nu är det dags. Detta har jag bävat för hela tiden. The French Hood. Da-da-da-daaaaaa!!! (Tänk Beethoven)

Jag har aldrig gjort något liknande förut men jag har hittat en sida med en beskrivning som jag följer. Och som tur är så har jag fått ärva lite modistmaterial av en bekant (Tack, kära du!).

Jag börjar med att experimentera fram ett mönster och sen klippa ut alla delar i alla olika material.

Viker väven längs linjen och lägger ståltråden i vecket och tråcklar fast den. Syr och vänder tygerna och passar in väven inuti tyget.

Funderar på hur jag ska utforma slöjan och beslutar till slut att sy ihop tyget längs väften/inslaget. Sedan lägger jag sömmen i mitten på tyget och mäter ut hur stort hål jag behöver.

Jag klipper lite mindre än det ska vara, för säkerhets skull.

Hålet blev lite kantigt men det gör inget. Jag passar in det på hättans bas och syr fast det.

Snyggar till sömsmånen och syr till fodret på insidan.

Samma procedur men ”diademet”.

Provar in vart diademet ska sitta och nålar fast det.

Så, nu är klockan ca 21,30. Nu ska jag hålla helg.

Vecka 19

Tisdag

Klipper ut en prov till en ”partlet” och provar lite. Inser att den förmodligen duger men behöver provas in ordentligt utanpå själva klänningen och då behöver jag lite handräckning igen, så det får vänta.

Börjar komponera dekorationer till hättan. Trär upp pärlor på metalltråd.

Nålar på spets på diademet.

Onsdag

Har bestämt mig. Lägger ett veckat band över basen.

Syr fast spetsen på diademet och fäster det på basen.

Fäster pärlorna.

”Les is more” påstår folk. Men jag tycker nog att ”More is more!!” Det jag inte har i skönhet tar jag igen i vulgärt överdåd. Moahahahahaaaa!!!!!!!!!!!!

Torsdag

Som vanligt behöver jag ju en matchande väska. Som tur är så råkar jag ha en sista bit sammet liggande som är något ljusare blå. Det blir bra. Och det blir det perfekta tillfället att testa en ny smock-teknik. Även denna gång hittar jag en tydlig och bra beskrivning på Katafalk.

Lördag

Tillbringar helgen på Riddarspelen på Ekenäs slott. Syr klart smocken.

Vecka 20

Tisdag

Med min snälla makes hjälp så provar jag upp fållen på klänningen. Sen fållar jag den för hand.

Med lite mer hjälp från min snälla make så provar jag in längden på slöjan i hättan och nålar upp fållen.

Gör en pappstomme och klipper ut tyget till min ”paddel”, vet inte vad det heter egentligen. Den ska vara istället för en solfjäder eftersom den modellen vi idag kallar solfjäder inte riktigt kommit till Europa ännu under Tudor-tiden, såvitt jag vet.

Onsdag

Fållar slöjan för hand.

Torsdag

Syr och vänder ca halva tyget till paddeln och provar om det passar. Det gör det så jag börjar bygga själva stommen till paddeln. Jag behöver ett handtag till den. Helst skulle jag vilja ha ett fint litet svarvat trähandtag, men i brist på ett sådant så slaktar jag en vanlig solfjäder. Jag behöver de två yttre pinnarna och två av de inre pinnarna för att fylla ut mellanrummet mellan de yttre.

Eftersom den lilla biten i mitten redan blivit lite stukad så förstärker jag den men en liten bit rigileneband som jag limmar fast på var sida.

Sedan limmar jag på den första ytterpinnen. Sedan limmar jag på de korta pinnarna och sen den sista ytterpinnen.

Jag skär bort det överflödiga limmet med skalpell och surrar med tejp. Sedan lindar jag ett rött band kring handtaget. (Samma röda band som maken har till sina rosetter på sin Svante Sture-dräkt.) Andra familjer har matchande träningsoveraller, vi matchar sådant här.

Jag syr fast en möbelband, så långt det går utan att allt är på plats ännu, på tyget till paddeln.

Ritar ett broderimönster och för över det till tyget och broderar det med guldtråd.

Fredag

Har jag, förresten, sagt att deadline för det här projektet flyttats igen; från midsommar till Kristi Himmelsfärds-helgen…

Börjar dagen med att brodera den andra sidan till paddeln.

Trär på tyget på stommen och nålar ihop de öppna kanterna. Syr ihop kanterna för hand.

Syr fast resten av de gula banden.

Trär upp pärlor på silvertråd och syr fast dem på paddeln.

Fäster ändarna av de gula banden. Och här skulle man kunna tro att jag tar till limpistolen, men icke! Jag syr för hand.

Syr på en slät kant sammet ovanför smocken till väskan och syr ihop väskan på längden. Jag mäter ut vart hålen till dragskon ska sitta och gör hålen och syr dem för hand.

Syr på ett band ovanför smocken och syr av botten på väskan.

Gör en liten pendel av pärlor och syr fast den i botten på väskan.

Syr på lite pärlor kring ”halsen” på väskan.

Gör, naturligtvis, en mobilficka i fodret till väskan. (Nej, den är inte sned, den är designad så.) Syr på fodret i väskan.

Lördag

Syr två stickningar, för hand, för att skapa en kanal på väskan. Trär i två röda band.

Klart!

Får hjälp av maken att prova in proven till min partlet. Klipper ut det riktiga tyget och fodret. Sicksackar alla delarna. Nålar ihop. Provar. Ändrar något lite och provar igen. Japp! Syr tyget och fodret. Nålar i ihop dem och provar. Japp! Syr ihop foder och tyg. Klurar lite över hur jag ska knäppa den. Kollar resterna av det röda bandet och konstaterar att det räcker till att knyta på 4 ställen, precis det jag behöver.

Behöver hjälp att prova in längden och ärmhålen, så det får vänta lite. Nu håller vi kväll.

Söndag

Syr ihop flikarna i nacken på hättan.

Syr även i en hårkam i toppen av basen för att den inte ska kasa av.

Det är säkert inte historiskt korrekt men jag slipper gå runt och tappa den hela tiden, vilket jag prioriterar i det här läget.

Pressar alla fållar.

Provar in partleten och vändsyr efter lite justeringar.

Syr på ett dekorband på insidan av framkanten.

Mäter ut vart alla snörningshål ska vara och syr dem för hand.

Nu tror jag minsann att jag är klar… Med en och en halv vecka till godo!!! Coolt! Då hinner jag både manikyr, ansiktsbehandling och korsett-träning. (Ja, skratta ni, men det krävs lite rutin för att palla en hel dag i en korsett som sitter åt.)

Summering: 1 Dilemma.
För övrigt så blev jag till slut tvungen att även trä i metall i den understa ringen i underkjolen för plasten pallade inte riktigt trots att det var tre lager. Men med stödet av metall längs ner, som stod pall för tyngden av allt tyg och rörelse, så funkade det med plast i de övriga ringarna.
Sen var det för svagt att sammanfoga de olika delarna i pärlbältet med en enkel metallring. De glipade lite, lite, så delarna föll itu, så detta behövde förstärkas.

Tudor Gown i siffror:
106st handsydda snörningshål.
334st pärlor påsydda på kläder och accessoarer.
275st pärlor i övriga smycken.
17st hattnålar i hättan.
Ca 50m rigileneband totalt.
3st underkjolar.
Hela utstyrseln tog ca 13 veckor att göra, på min fritid.