Walking skirt 1

2020

Det vor väl löjligt fåfängt av mig att inte erkänna att detta plötsliga intresse för denna nya period i historien inte kom från ingenstans. Självklart har jag blivit inspirerad av någon eller något. Men det verkar i alla fall som att jag inte är ensam. Plötsligt verkar alla andra syssla med samma period. Kan det vara så att fler sett det jag sett?

Självklart har jag under mitt hantverks-utsvultna och Youtube-slukande gångna år snubblat över, charmats av och avundats den unga, talangfulla och excentriska Bernadette Banner.
Det var faktiskt först och främst hennes arbetsrum som fångade min uppmärksamhet och inspirerade mitt eget nya syrum. Senare var det hennes Walking skirt som tände mitt eget intresse och så var cirkusen igång.

Så en Walking skirt, alltså.
Eftersom jag har synnerligen begränsad budget så använder jag vad som finns hemma och min prov måste bli bra nog att kunna användas när den är klar. Allt annat vore meningslöst slöseri med tyg.
Så en knälång variant som kan funka som vanlig sommarkjol.
Till verket!

Vecka 27

Lördag

Jag beställde The Keystone Guide to Jacket and Dress Cutting (från ca 1895) från Bokus i, typ, april men den kom aldrig. Så jag har skrivit ut de sidor jag behöver för detta mönster så länge.
(Jag ville ju helst ha den faktiska boken men den finns att ladda ner gratis på nätet, som tur är.)
Jag har också beställt, och faktiskt fått hem, Household Sewing with Home Dressmaking av Bertha Banner. Den är faktiskt lite trevlig att läsa.
Det här är nog första gången jag verkligen “pluggar på” tekniker och sömmar innan jag ger mig in i något nytt. Jag brukar bara koncentrera mig på mönsterkonstruktion och siluett mest, tror jag.

Alltså. Jag börjar med att följa instruktionerna för att konstruera mönstret och förtvättar några potentiella tyger.

Söndag

Eftersom Lilla-Elsa fortfarande är konvalescent så får jag fortsätta sy på min vanliga symaskin ett tag till.

Klipper ut ett beige tyg till själva kjolen och ett rutigt tyg till detaljerna.
Jag har en plan, jag lovar.
Det här är tyger som jag fått eller köpt billigt av en bekant så jag vet inte riktigt vad de är gjorda av och båda har lite stretch i sig och jag har bra ca 2 meter av vardera och det rutiga tyget är ganska smalt. Eftersom detta är en prov, men ska bli en sommarkjol så vill jag inte fodra och göra den för tjock eller för varm. Men jag vill ändå testa det här med att stadga upp fållen med något. Alltså, det blir en rutig bård längs fållen och för att knyta ihop säcken så gör jag linning och fickor i samma tyg.

Vecka 28

Måndag

Äntligen semester och jag kan hålla på i mitt arbetsrum hur mycket jag vill för det regnar! Jippi!!! 

Jag börjar med att sy insnitten och att sy ihop framstycket med sidstyckena.

Eftersom jag inte fodrar detta så syr jag kjolen med vändsömmar. Det drar betydligt mycket mindre tråd än vad det gör när man sicksackar allting, så ett bra spartips, faktiskt!
Dessutom en mycket prydligare finish på insidan – win-win!

Sen är det dags för fickorna. Jag har aldrig gjort sådana här fickor förut så det här ska bli spännande.
Så här ska de sitta.

Jag vändsyr fickorna med vändsöm och lämnar öppet i toppen där jag syr fast bandet.

När fickorna är klara så klipper jag upp en öppning mitt på den ena sidan av påsen.

Denna råa kant nålar jag fast mot den öppna sidan av sömmen i kjolen och syr fast för hand.

Jag syr nästan aldrig “brukssömmar” för hand men här bryter vi ny mark och provar på nya saker!

När jag sytt båda sidorna av öppningen så syr jag av änden på snittet i fickan. I praktiken får det effekten av ett insnitt i princip.

Jag fäller och stickar ner sömsmånerna för hand.

Ta-daa! En ytterst diskret ficka men med en liten glad färgklick i.

Jag viker in kanterna i toppen av fickan och stickar igen öppningen på maskin.

Och där har vi dem, båda två. Banden ska sedan fästas i linningen för att ta tyngden av fickorna där istället för att fickorna ska riskera att tynga ner själva sömmen i kjolen. Så smart!

Tanke: Naturligtvis måste man kunna göra hela operationen på maskin om man delat den öppna sidan av fickpåsarna och haft en söm längs hela fickan istället för att klippa en öppning mitt i tyget. Värt att testa nästa gång.
Men det var faktiskt roligt att sy så mycket för hand.

När fickorna är klara så syr jag på bakstyckena på kjolen och stänger mitt-bak-sömmen. Jag sätter i en “sprundremsa” på ena sidan av sprundet och bara viker in och handstickar den andra sidan.

Jag syr och vänder linningen och förstärker ändarna med lite rejäl lakansväv för säkerhet skull. Sen kommer frågan hur jag ska fördela vidden bak.

Tisdag

Bestämmer mig till slut för hur vecken på bakstycket ska ligga och syr på linningen.

Som så många andra redan konstaterat så gör tyngden av allt det samlade tyget baktill att kjolen drar nedåt bak. Man kan bara dra åt en linning till en viss punkt för bekvämlighets skull och jag tycker inte att det verkar hjälpa särskilt mycket i vilket fall.
Somliga menar att man kan fästa kjolen mot korsetten för att hålla upp en del av vikten och det borde ju funka. Men utan korsetten så faller ju den lösningen.
Jag har för mig att någon menat att en liten “bum-pad” kan räcka för att lösa det värsta så jag testade med den jag sydde till min galapremiärsklänning.

Utan dynan:

Med dynan:

Den dynan jag hade är inte den bästa, så jag ska göra en ny snart, men man ser att den gör lite skillnad.

Längs vägen har jag insett att den där handsydda kanten i sprundet bak inte blir bra. Den vobblar liksom. Så jag syr i en smalare “sprundremsa” på den sidan också.

Efter det syr jag till insidan på linningen för hand.

Onsdag

Dags för bården. Den kunde jag inte få ut i hela stycken på det smala tyget så den måste jag först skarva ihop de olika delarna.

Sedan måste jag kolla så att de får exakt samma dimensioner som kjolen. Jag nålar noggrant och syr sedan ihop och fäller alla sömmarna för hand.

Sen måste jag först fixa till kjolen innan jag kan sy på bården.
Kjoltyget räckte nämligen inte heller riktigt hela vägen in i mål. Men här är det så lite som fattas och det kommer inte att synas utåt. Så jag syr fast en liten skarvbit för hand längst ut mitt bak.

Sedan syr jag och vänder fållen på kjolen mot bården.
Efter det stickar jag, och Freja, ner sömsmånen mot kjolen för hand.

Sedan vänder jag över bården till rätsidan och nålar fast den.

Jag stickar fast den för hand.

Torsdag

Sedan stickar jag även fållen en gång till för hand från framsidan.
Det är ungefär här som jag kommer mig för att faktiskt mäta fållen.
Den är 4 meter och jag har nu sytt den för hand tre gånger helt i onödan…..
Nåja.

Till sist syr jag ett knapphål och syr på en knapp. För att stadga knäppningen lite till så sätter jag också dit 3 hakar och hyskor.

Nu är den klar!

Fickorna är underbara! De rymmer en stor Samsungtelefon i princip utan att det syns! 
Och sedan den här kjolen blev klar har jag inte använt någon annan när jag behövt lämna hemmet.
Jag ser verkligen fram emot hösten när jag ska börja sy den här modellen i den hellånga versionen och i ylle!