Walking skirt 2

2020

Okej, nästa försök på denna modell. Jag har gjort några modifieringar till mönstret och jag har ett underbart tyg som jag hittat på loppis. Det är nog övervägande ull, men jag vågar inte lita på att det är ren ull så det duger åt ett experiment. Det räcker dock inte till en hellång modell denna gång heller.

Vecka 31

Tisdag

Två skäl till att jag vill testa detta igen. Jag vill prova på att fodra varje del för sig, som man tydligen gjorde förr. Jag har aldrig gjort detta förut. (Förutom mitt misslyckade försök på den där gula blusen….)
Jag vill testa samma typ av fickor igen fast sy dem helt på maskin.
Alltså!
Här är det jag har hemma till detta.
Loppistyget och ett guldgult vanligt syntetfoder och något annat lite grövre satinvävt tyg som kan få funka som förstärkning/infodring till fållen.

Jag har bara 160cm av detta tyg så jag får vackert pussla lite.

Jag decimerar bakstycket till att bara bli en kil mitt bak. Då blir det inte en massa vidd som måste veckas in baktill men det blir ändå lite extra vidd i fållen. Även kilen blev för bred och jag får skarva tippen på den.
Det räcker heller inte till fickpåsarna utan jag får nöja mig med att göra fickorna i något annat och bara sätta lite fickskyltar av det här tyget.
Och jag får skarva linningen mitt fram och sen fodra den med något annat för jag får inte ut en till i det här tyget.

Sedermera får jag skarva lite på sidstycket i stället när jag klipper ut fodret.

Först så skarvar jag de delar som behövde skarvas och sedan tråcklar jag ihop de korresponderande tygstyckena med sina foderdelar.

På bak-kilen så har vi dessutom detta dilemma med en skråsöm mitt bak. Denna gång testar jag att försöka motverka detta genom att även tråckla in en rak remsa av fodret längs den sömmen. Återstår att se om det hjälper.

Jag hade en annan tanke.
I just det här fallet så är kilen tämligen liksidig. Visst måste man då kunna bara vända på foderdelarna så att deras trådraka kant kommer mot tygets skråkant? Och vice versa?

Hur som haver.
Jag syr insnitten på framstycket och på sidstyckena.

Sen är det dags för fickorna.
Jag hittar ett bomullstyg som får duga och som bara precis på det berömda räcker till tack var att jag kan dela på två av de fyra påsdelarna.

Jag syr på fickskyltarna på alla fyra delar.

Sedan syr jag på de halva delarna mot kjoldelarna.

Sen viker jag undan fickpåsarna och syr ihop kjolsömmen under påsen.

Efter det vänder jag på delarna så att jag kan sy ihop fickpåsen nertill.
Sen viker jag ner fickpåsen på andra hållet och syr ihop toppen av kjolsömmen.

Det som blir lite pilligt är att sy ihop fickpåsens övre söm till sist, men det går.

Nu är ficköppningen klar.

Efter det syr jag ihop fickpåsen med vändsöm; först aviga mot aviga.

Sen klipper jag ner sömsmånen och vänder rätt fickan, räta mot räta på insidan av kjolen och syr en stickning runt om hela fickpåsen och syr fast bomullsbandet i toppen.

Ta-daaa!!

Onsdag

Syr ihop kjolen med kilen bak och sätter i en plakett på vardera sida om öppningen. Efter det vändsyr jag linningen med en remsa av foder och syr på linningen på kjolen. Knäpper linningen med en knapp och knapphål och sen tre extra hakor och hyskor.

Tyget repar upp sig ganska lätt så nu är det hög tid att ta hand om alla dessa sömsmåner. Jag renklipper dem så gått det går utan att ta bort alldeles för mycket och syr ner de råa sömsmånerna för hand. Stadkanterna struntar jag faktiskt i, helt fräckt.

Torsdag

Jag klipper ut och syr ihop infodringen till fållen och vändsyr den mot kjolen.

Jag vänder in infodringen och stickar fållen för hand.

Till slut syr jag till ovankanten på infodringen mot fodret. Jag lyckas tyvärr inte undvika att sömmen syns igenom till yttertyget.
Men, det är tydligen tidsenligt, det med, enligt Bernadette Banner.

Nu är den klar!
Jag är så nöjd!!!

Jag är fullt medveten om att båda dessa kjolar är något längre baktill men det gör mig ingenting och jag lät dem vara det. Eftersom jag inte sytt min lilla dyna ännu så vet jag inte vart fållen hamnar när den väl är gjord. Men jag kanske justerar detta på mönstret någon dag för att kunna göra en rak fåll direkt utan att behöva använda en dyna.